Vitryggig hackspett

Vitryggig hackspettshona på Staraholmen. Foto: Berth-Ove Lindström

Vitryggsåret 2022

Under de första månaderna av 2022 besökte flera vitryggiga hackspettar de stödutfodringsplatser som Norrbottens Ornitologiska förening tillsammans med Länsstyrelsen placerat ut i lämpliga lövrika områden i länet. Andra har dykt upp på privatpersoners gårdsmatningar. Tre par har observerats varav ett par kunde följas under en längre tid via viltkameror uppsatta vid stödutfodringar samt observationer på plats. Efter flera sökinsatser kunde glädjande nog en häckning lokaliseras av en ornitolog. Paret häckade i närheten av två stödutfodringar, som sedan hölls i gång lite längre med anledning av häckningen. Andra veckan i juni fick de ut minst två flygga ungar och blev därmed den första bekräftade häckningen i länet sedan 2012!

Under sommaren gav en vitryggshane förhoppningar om en etablering i ett perfekt vitryggshabitat vid kusten men har inte varit synlig sedan dess. När stödutfodringarna startades upp i oktober har däremot en hane dykt upp på samma stödutfodringsplatser där paret häckade i våras. Det rör sig antagligen om hanen från samma par och förhoppningsvis dyker även honan upp igen. I övrigt har fem vitryggiga hackspettar varit synliga under senare delen av året. Sannolikt hade antalet varit något högre om inte vädret varit så pass milt och utan någon vidare snömängd.

Av totalt 19 observerade vitryggar under 2022 är 8 hanar, 7 honor, 2 juvenila (ungarna) och 2 obestämda. Vitryggarna har synts till i Piteå, Luleå, Boden, Kalix, Jokkmokk och Gällivare kommuner. Att få observationer görs i gränskommunerna beror sannolikt på färre aktiva fågelskådare då vitryggarna i Norrbotten antas komma över gränsen från Finland och bör kunna återfinnas även i dessa kommuner.

Stödutfodringsinsatserna fortgår fram till våren. Det kan även bli aktuellt med inventeringar dels i händelse av parbildningar, dels i lövrika områden som ännu inte inventerats. Syftet är att hitta lämpliga områden för arten, eller lövdominerade skogar som med rätt åtgärder kan hysa vitrygg inom en relativt snar framtid. Relevanta områden bevakas gentemot skogsbrukets intressen och samverkansdialoger förs med skogsbolagen. I vissa fall kan områden bli aktuella för områdesskydd. Att nå ut till och väcka ett intresse hos allmänheten har gett resultat i form av ökade observationer och vi kommer även framöver att kommunicera om arten och de insatser som görs. Arbetet med att identifiera lämpliga skogar fortgår, och på sikt hoppas vi kunna skydda och återskapa livsmiljöer för vitryggig hackspett som möjliggör för invandrande fåglar att bli kvar. I arbetet med Åtgärdsprogrammet för vitryggig hackspett är målet att häckande par blir ett årligt och så småningom vanligt fenomen i länet.

 

Alexandra Lindmark

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Vitrygg på klassisk lokal i Luleå. Foto: Jan Bergström
Vitrygg på matning i Bodentrakten. Foto: Berth-Ove Lindström
sv_SESwedish