Berguv

Landsomfattande inventering av berguv 2019-2020

Berguven ansågs länge vara ett skadedjur. Som exempel kan nämnas att fram till 1925 betalade länsstyrelserna ut skottpengar på berguv. Man plockade ungar ur bon och sålde som bulvaner. Men som tur är har synen på berguv förändrats. Redan 1943-1948 genomfördes den första riksomfattande inventeringen eftersom man uppmärksammat att berguvspopulationen minskat. I landskapet Norrbotten bedömde man då att det fanns cirka 80 säkra revir och i hela Lappland fanns det 99 revir.

 

Lapplandsreviren var koncentrerade till norra delarna från Skellefteå älvdal och norrut. Gissningsvis hade då Norrbottens län omkring 150 revir. En siffra som idag skulle betraktas som otrolig. Denna första inventering, som genomfördes i enkätform, ledde till en fridlysning av berguven 1950.

Trots detta fortsatte minskningen av populationen av berguv, och många andra rovfåglar, på grund av bl.a. giftanvändningen i skogs- och jordbruket. Detta ledde till kraftfulla åtgärder i form av uppfödning och utsläpp av berguvar. Den verksamheten startade i sydvästra Sverige och kom i våra trakter att ske i projektet Berguv Nord.

 

Under 2019 och 2020 har ytterligare en landsomfattande inventering av berguv genomförts i Sverige, den åttonde i ordningen. Tidigare inventeringar har visat att vi hade 34 revir 1998-1999, 2008-2009 hade vi 29 revir och i den nu avslutande inventeringen har endast 11 revir konstaterats.

Orsakerna till de låga siffrorna idag är i huvudsak bristen på föda. Berguvens bytesdjur är brun råtta, vattensork och andra gnagare, kråk- och vitfåglar samt ekorrar. Det är inte säkerställt men klimatförändringarna har lett till stor påverkan på vinterklimatet vilket negativt påverkar tillgången till gnagare. Till detta kommer att stängningarna av de öppna soptipparna, som var ett smörgåsbord för berguven, numera har övergått till slutna system av typen återvinningscentraler. Orsakssambandet måste naturligtvis analyseras ytterligare.

 

I NOF:s del av den landsomfattande inventeringen har volontärer besökt 58 lokaler och hittat de 11 reviren i landskapet Norrbotten och ett i norra Lappland. Det traditionella sättet att inventera uv på genom avlyssning i skymningen under spelperioden har kompletterats med ny teknik. Man har börjat sätta ut ljudboxar som möjliggör en kontinuerlig bevakning av ett revir, genom inspelning av uvläten i reviret. Det kan t.ex. innebära att ett revir som uppfattats som en ensamropande hane visar sig även husera en hona som mycket sällan låter höra av sig.

 

De 11 reviren i Norrbotten finns i spridda miljöer från fjäll till skärgård. Förekommer i fyra bergbranter, tre bergtäkter, två soptippar och en markhäckande uv. Summa summarum är utvecklingen skrämmande. Hoten är inte längre jakt, fångst och gifter i jord- och skogsbruk utan bristen på föda, oregelbundna vintrar, stängda soptippar, ellednings- och transformatordöd, trafikdöd och bruket av råttgifter.

Nu då vi har ny teknik och kunskap så har det nationellt diskuterats en fortsättning på frivillig basis. Visserligen är våra resultat magra, men eftersom vi svarar för 25 procent av Sveriges yta ska vi fortsätta vårt deltagande även 2021.

 

Ulf Öhman

ulf.ohman00@bredband.net
070-600 80 80

Berguv, nyflygga ungar. Foto: Patrik Olofsson
sv_SESwedish