Jaktfalk

En jaktfalkshona med sina fyra ungar. Foto Berth-Ove Lindström, taget från helikopter

Jaktfalken i Norrbotten 2021

Åter har en häckningssäsong passerat för jaktfalkarna i Norrbotten. Samma mönster i häckningarna, inga lyckade häckningar i lågfjällen. För andra året ingen häckning i Rapadalen i Sarek och Padjelantas Nationalpark. Det är anmärkningsvärt för tidigare år sen 1996 är det dessa områden som har haft den bästa häckningsframgången. När de jaktfalkspar som tidigare har lyckats med sina häckningar misslyckas funderar man orsaker till att det blir det här resultatet. Jakttrycket är inte högt då endast renägare har rättighet till ripjakt i dessa områden. Den pågående klimatförändring med snabba väderomslag med plus och minusgrader i mars/april, den tidpunkten när äggläggning och ruvning sker, kan vara en orsak. Ökad nederbörd med snö och regn under vår och sommar spelar nog också in. Vi ser vikten med att ha långa serier med ett antal år för att kunna se trender och försöka första vad orsaken är att jaktfalkspopulationen minskar i Norrbottensfjällen. Samtidigt ökar antalet pilgrimsfalkspar i vårt undersökningsområde och de har börjat häcka i gamla klassiska jaktfalkrevir. Det är samma trend i hela utbredningsområdet för jaktfalkar, dvs att pilgrimsfalkar flyttar norrut och börjar häcka i kända jaktfalksrevir.

 

Resultat 2021

Som vanligt kontrollerade vi under andra veckan i juni nationalparksblocket och Gällivare och Kirunafjällen med hjälp av helikopter. Det är 50 lokaler där det någon gång har varit häckningar av jaktfalk sen starten 1996. Endast fyra lyckade häckningar med tio ungar hittades. Det kända häckningsresultatet 2021 i de svenska fjällen är endast 17 lyckade häckningar. Lika dåligt år var 2020 med endast 16 kända lyckade häckningar i de svenska fjällen.

Tack till WWF och Göran Gustafsson fond för natur i Lappland för det ekonomiska stödet. Riktar ett stort tacks till berörda samebyar och Laponiaförvaltningen. Även ett tack till Länsstyrelsen Norrbotten och Transportstyrelsen för tillstånd att kunna genomföra inventeringen med hjälp av helikopter. Till sist ett tack till Fiskflyg Porjus för väl genomförd flygning.

 

Framtid 2022

Vi behöver satsa ännu mer resurser med inventeringar efter jaktfalkar i den svenska fjällkedjan. Covid 19 har ställt till med förseningar av planerade insatser. Målet är att bilda en arbetsgrupp under Bird-Life Sverige som inventerar jaktfalkar i Jämtland, Västerbotten och Norrbottens fjällvärld. Det behövs både större ekonomiska resurser och även fler personer som är delaktiga i inventeringar efter jaktfalkar. Dessutom har flera av oss som har inventerat jaktfalkar ett antal år blivit pensionärer och nu behövs det nya yngre krafter till inventering av jaktfalkar i den svenska fjällvärlden.

 

Berth-Ove Lindström

 

 

Jaktfalk hona. Foto: Berth-Ove Lindström
sv_SESwedish