Pilgrimsfalk

Pilgrimsfalk, hona. Foto: Berth-Ove Lindström.

Sedan starten av inventeringar av pilgrimsfalkar 1982 är det trettionionde året som vi har inventerat och kontrollerat pilgrimsfalkar i länet. 2022 blir ett 40-årsjubileum för inventeringar i Norrbotten och för Projekt Pilgrimsfalk och Pilgrimsfalk Sverige blir det ett 50-årsjubileum.

Årets häckningar blev cirka 1 vecka senare än normalt på grund av en sen vår i skogslandet. Kent Nilsson och Sture Orrhult kom upp i första veckan i juli och genomförde kontroll och ringmärkning tillsammans med Anders Olofsson och Berth-Ove Lindström.

De landsomfattande inventeringarna har tidigare skett inom ramen för Naturskyddsföreningens Projekt Pilgrimsfalk. Projektet har pågått årligen sedan 1972 men hösten 2019 ändrade Naturskyddsföreningen förutsättningarna för att driva inventering och ringmärkning vidare. I januari 2020 övertogs denna del av Pilgrimsfalk Sverige, som är en arbetsgrupp inom Birdlife Sverige. En styrgrupp med aktiva fältinventerare och forskare från olika delar av landet ansvarar för finansiering och genomförande. I denna styrgrupp medverkar Berth-Ove Lindström som representant för övre Norrland. Projekt Pilgrimsfalk finns kvar inom Naturskyddsföreningen men ingen verksamhet bedrivs. Pandemiåret 2021 inställdes det traditionella årliga Falkmötet, som hålls på Nordens Ark i Bohuslän. Istället hade Pilgrimsfalk Sverige ett digitalt Zoom-möte i mars med cirka 60 deltagare. För 2022 kommer ett digitalt planeringsmöte att hållas i mars och till hösten planeras ett 50-årsjubileum för falkprojekten i Göteborg med medverkan från Naturskyddsföreningen och Birdlife Sverige.

Resultat 2021

Vi har kontrollerat 67 lokaler med 28 lyckade häckningar med 67 ungar. Om man jämför häckningsresultat i Sverige mellan 2020 och 2021 har mer hälften av lyckade häckningar minskat under 2021. Anledningen är att ett antal pilgrimsfalkar har hittats i Sverige döda av fågelinfluensa. Om det hittats några pilgrimsfalkar måste det vara ett större antal som har försvunnit och dött både i Sverige och på övervintringslokaler i Europa. Vi har haft lokaler som har varit besatta och häckande senaste tio åren men i år har vi på minst tio lokaler inte sett någon pilgrimsfalk. Vi får gå tillbaka till slutet av 1990-talet för att se lika lågt häckningsresultatet som det har varit 2021. Förhoppningsvis är det bara ett år med nedåtgående häckningsresultat men fortsätter trenden med minskade antal häckningar är det allvarligt. Då Covid 19 och fågelinfluensa fortsätter att finnas kvar i vår miljö, plus att det kan komma andra sjukdomar och nya miljögifter, finns det all anledning fortsätta att följa en toppredator som pilgrimsfalk både i Norrbotten och övriga Sverige.

Tack för hjälp inventeringar och rapporter till Lars Larsson, Inge Karlsson, Rolf Lathi, Kent Sjöberg och Mats Bergqvist.

 

Berth-Ove Lindström

Pilgrimsfalk Sverige

  

Pilgrimsfalksunge, 20 dagar gammal. Foto: Berth-Ove Lindström
sv_SESwedish