Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Fjällgås
Kort sammanfattning av Projekt Fjällgås 2022
Fjällgåsåret 2022 kan kanske beskrivas som ännu ett år i raden. Trots att världsläget påverkat arbetet så har vissa ljusglimtar och goda resultat av tidigare års hårda arbete ändå kunnat ses. Vi har de senaste åren sett rekordmånga rapporter av fjällgäss på artportalen, under 2022 inkom över 1600 rapporter. Detta går i linje med att populationen glädjande nog ökar och idag uppskattas till omkring 125–140 fåglar.
Övervintring
Under årets första månader kunde vi notera ovanligt låga antal fjällgäss på de traditionella övervintringsplatserna i Nederländerna och Tyskland. Fjällgässen uppträdde mer utspritt än vad de gjort tidigare år vilket gjorde inventeringen betydligt svårare. Vad denna förändring i beteende beror på är oklart. Även när fjällgässen återvände till övervintringsplatserna under hösten/vintern 2022 kunde vi se att de inte höll ihop i en stor huvudflock på samma sätt som tidigare. Numerären som kunde räknas in var även då lägre än förväntat.
Övervakning
Det är redan välkänt att fjällgäss rastar i Ammarnäs på försäsongen, innan de beger sig till häckningsområdet. I år gjordes en extra insats, utöver den årliga övervakningen, i ett försök att få bättre förståelse för populationens storlek och demografi. Totalt under hela observationsperioden var minst 74 fjällgäss närvarande men troligtvis var där ännu fler. Omsättningen av omärkta fåglar är svår att uppskatta vilket gör det totala antalet till ett minimiantal. Av dessa var 50 fåglar ringmärkta. Deras sociala status, det vill säga singelfågel eller i par, dokumenterades. Utöver dessa par förekom minst tre omärkta par vilket innebär att av de fåglar som sågs i Ammarnäs under dessa dagar förekom 31 par. Om man räknar med de 4 par som setts på andra platser i Sverige ger det en total på 35 kända fjällgåspar.
Utsättning
Projektets volontärer gjorde som vanligt ett strålande jobb med försäsongsinventering, byggande av utsättningshägn, bevakning, rapportering osv. Utsättningarna av fjällgäss på båda utsättningsplatserna gick smidigt och 62 utsättningsfåglar (32 kärnområde + 30 nya platsen) sattes ut varav 15 fåglar hade sändarhalsband (3+12). Sändarna har finansierats genom ett generöst bidrag från Vattenfall AB.
Höststräck
Hela 5 eller 6 kullar av fjällgås sågs av fältarbetarna i kärnområdet under sommaren 2022 vilket är den högsta noteringen sen 2011. Tyvärr verkar flera familjer ha lidit förluster då antalet ungar i familjerna hade minskat betydligt när de återsågs senare på säsongen. Under hösten observerades 11 olika kullar med flygga ungar. Minst 26 unga fjällgäss flyttade söderut 2022 vilket är det bästa resultatet på 10 år. En märkt hona ledde ensam en kull på 6 ungar och var den största kullen som sågs. Tyvärr noterades några kända fjällgäss utan sin partner på höststräcket vilket tyder på att de mist livet under vistelsen i fjällen.
Internationellt
Under AEWA´s (Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) åttonde partsmöte i september 2022 i Budapest beslutades det att skrota den internationella aktionsplanen för fjällgås. Grunden till detta beslut är att de inte ansåg sig kunna lösa det låsta läge som uppstått då Norge inte vill acceptera att den svenska fjällgåspopulationen ska få ingå i den nya aktionsplanen. Vad detta kommer att betyda för det svenska fjällgåsarbetet är idag oklart.
Sarah Nordlinder
Jägareförbundet
Läs rapporten från 2021 här.