21 juni, 2022

Hyggesfritt skogsbruk – bra för fågellivet och skogsägarna!

Det är med stor oro vi ser hur fågelfaunan utarmas av det utbredda trakthyggesskogsbruket med stora kalhyggen. Många fågelarter är beroende av skogar med olikåldriga träd. Dessa fågelarter har minskat dramatiskt i antal de senaste 20 åren. Den biologiska mångfalden är starkt hotad, inte bara när det gäller fågellivet.

Inom Naturvårdsverkets nationella miljöövervakningsprogram gör ett stort antal ornitologer över hela Sverige årliga inventeringar av fågellivet. I den senaste årsrapporten för 2021 ”Övervakning av fåglarnas populationsutveckling” konstateras att de arter som är beroende av äldre skog och död ved minskat starkt i antal under senare år. I Norrbotten är det tretåig hackspett samt mesar som lappmes och talltita som minskat mest. För lappmesen har beståndet sedan 1998 minskat till en fjärdedel av vad det var i slutet av 1990-talet. Nästan lika illa är det för en tidigare vanlig art som talltitan. Där har beståndet halverats under motsvarande period.

Vi ser inte någon annan orsak till minskningen än det alltmer utbredda trakthyggesskogsbruket. De sista naturskogarna, med olikåldriga träd av olika arter, ersätts i en skrämmande hög takt av trädplantager med likåldriga träd av en enda art.

Det är nu hög tid att skogsbruket ställer om till miljövänligare metoder där träd av olika åldrar och artsammansättning tillåts finnas kvar. Det är också viktigt att död ved lämnas kvar i skogen för att gynna de arter som idag är hotade. En övergång till ett hyggesfritt skogsbruk där träden tillåts bli äldre och endast de värdefullaste träden avverkas är en väg framåt. Därigenom utvecklas en mark- och trädkontinuitet med flerskiktad skog. Skogens föryngring bör ske huvudsakligen genom naturlig föryngring och stödplantering, med ortstroget material. Det finns undersökningar som visar att ett sådant skogsbruk bedrivet på rätt sätt är minst lika lönsamt som nuvarande trakthyggesskogsbruk.

Kommunerna som äger tätortsnära skogar kan bli föregångare genom att på sina marker övergå till hyggesfritt skogsbruk. Förutom fågelfaunan skulle det gynna det rörliga friluftslivet, minska klimatavtrycket och öka mångfalden i skogen.

Tord Gustafsson och Ulf Öhman, Norrbottens Ornitologiska Förening

sv_SESwedish