NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Elsa Rensfeldt
fredag 2019-04-19, 18:30

Strandskatorna
Hej!

Ser att det inte går att komma vidare till Strandskatornas sida då man klickar på vår logo på Sandskärssidan. Vore fint om det kan fixas:) Tack!


Påskhälsningar från nätverket gnm Elsa


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2019-04-01, 17:41

Fått tillbaka tuben
Tuben har kommit till rätta. Puh.


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2019-04-01, 17:10

Upphittad tubkikare
Har någon tagit vara på en tubkikarevid Alviksgården idag mellan ca 14-16.00. Har åkt ifrån min tub och den var inte kvar då jag kom tillbaka. Ring 0767973784.


Insänt av Mats Bergquist <mjh.bergquist@gmail.com>
måndag 2019-03-18, 17:45

Grön flodtrollslända
Hej!

På NOF:s årsmöte den 16 mars visades en eller flera bilder på en flodtrollslända enligt den redogörelse som Tord skrivit nedan. I Sverige finns tre arter flodtrollsländor, varav två arter (Sandflodtrollslända och Stenflodtrollslända) bara finns i södra delen av landet. Den tredje och tillika Rödlistade (Nära hotad) arten är GRÖN FLODTROLLSLÄNDA och uppträder tämligen sällsynt i BD, med tyngdpunkt på länets sydöstra del. Denna art finns nästan enbart vid strömmande och outbyggda vattendrag.

Hälsar Mats B, som numera inte bara ägnar sig åt fåglar;-)


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2019-03-17, 19:15

Årsmöte med naturbilder

Ett 20-tal medlemmar hade samlats i Buddbygården utanför Boden i snögloppet denna lördag i mitten av mars. Med andra ord ett perfekt väder för inomhusmöte. Årsmötesförhandlingarna avlöpte i snabb takt. Vi kunde notera att förening haft många aktiviteter under året och att föreningens ekonomi är god. Någon höjning av årsavgiften blir det därför inte heller under nästa år. Antalet medlemmar hade ökat något under året och uppgick vid årsskiftet till 400 stycken. Ny i styrelsen blev Anders Lundkvist, Kiruna. Andreas Degerman, Piteå gick in som ordinarie ledamot i stället för Stefan Holmberg. I övrigt gjordes inga förändringar.

Efter fikat, som Birgitta Landberg bjöd på, gästade Karin Thorell från Vännäsberget utanför Överkalix föreningen. Hon visade ett bildspel från naturen med motiv från i trakterna kring Överkalix. Karin berättade att hon alltid varit naturintresserade och att fotointresset växt under senare år. Särskilt ingående fick vi följa en lappugglehäckning i en högstubbe av björk på ett hygge. Trots det minimala utrymmet gick det bra och två ungar kom på vingarna. Karin hade också lyckats fånga en flodtrollslända på en bild som hon publicerat i NSD. Bilden fick Länsstyrelsen att reagera då denna art är mycket sällsynt och rödlistad. De ville gärna veta mer om var bilden var tagen för att kunna bevara lokalen. Det var många fina bilder som passerade revy och vi kan konstatera att vi i föreningen har många skickliga fotograferInsänt av Mikael Fernholm Paulsson <mikael@kultra.se>
fredag 2019-03-01, 12:35

Sydsvenska gäster i påsk. Kontaktförfrågan
Hej.
Två familjer från Småland/Stockholm reser påskveckan 2019 till Lappland (Gällivare).
Tre av oss är fågelintresserade och undrar om någon i Gällivaretrakten vill guida oss i fågelmarker.
(gärna morgon- och/eller kvällsutflykt)
-------------
Ni har mycket spännande som vi kanske inte klarar att bestämma/hitta.
(annat vilt självklart också av intresse)
-------------
- Utgångspunkt är Gällivare 14-20 april och vi har hyrbil.
- Kan någon också länka till äkta bastu är det jättebonus...!
- Vill ni/någon ha ersättning kan vi självklart diskutera det.

Vi är tacksamma om vi kan få förslag på person att kontakta för förfrågan.

Mvh / Mikael Fernholm P (tel 0709-12 23 01)

(Senior av oss är vän/kollega med Anders Bjärvall. Kanske garanti för integritet?)Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2019-02-24, 08:36

Resultat av vinterfågelracet
Årets vinterfågelrace genomfördes i vårvarmt väder med upp till 10 plusgrader vid kusten. Det var 40 grader varmare än fjolårets race som genomfördes i sträng kyla! I fjällen och delar av inlandet var det en del nederbörd och blåsigt. Dagen innan regnade det underkylt regn så det gällde att ha broddarna och dubbdäcken på.
Hela 48 arter noterades, de flesta vid kusten, mellan klockan 8-15. Det gynnsamma vädret bidrog säkert till att flera arter än vanligt observerades då fåglarna fått vårkänslor och sjöng eller trummade flitigt. Segrade i miljöklassen (utan motorfordon) blev lag Motbacke från Boden med 12 arter. I övriga klassen hade lag Piteskådarna lyckats skrapa ihop 33 arter, vilket räckte till seger. Närmast därefter följde två bodenlag, Talgtittarna och Slötittarna, med 31 arter vardera. Lag The Racing Sisters från Kiruna, det enda deltagande laget från lappmarkerna, fick ihop 21 arter, vilket är en bra siffra med tanke på det nordliga läget.
Totalt deltog 20 personer fördelade på 8 lag.
Bland de lite ovanligare observationerna kan nämnas. 2 havstrutar, 14 gråtrutar, 6 havsörnar, 16 skogsduvor och en stare i Piteå. Turkduvor sågs både i Boden och Piteå. Hela 3 ugglearter noterades. Kirunaskådarna bidrog med dagens enda sångsvan och lappmes. Ovanligt många tallbitar observerades också.


Insänt av Ann-Charlotte Nygård <masklotta@hotmail.com>
måndag 2019-02-18, 09:10

Studiecirkel
Studiecirkel
Flyttfåglar i Kiruna
Onsdagar kl 18.30
Det finns några platser kvar.
Välkommen med anmälan till ABF tel 0771-96 50 22 e-post: info.kiruna@abf.seInsänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2019-01-25, 16:11

Vinterfåglar inpå knuten
Du har väl inte missat att SOF:s årliga räkning av fåglar vid matningar äger rum från idag t.o.m. måndag.

Gå inpå SOF-s hemsida och läs mer.


Insänt av Robert
lördag 2019-01-05, 18:09

Knipa i skorsten.
Apropå fåglar i mjärdar,kom att tänka på att det då och då hittas döda knipor i skorstenar i framförallt sommarstugor.En anledning att snickra en holk i vinter och sätta upp innan islossningen.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
måndag 2018-12-10, 16:27
Webbadress: Roger Nordmark

Grönfinkar?
Hej.
Är det någon som har Grönfinkar på sin matning? Saknar dem på min matning Snödmossen Boden. Brukar vara många den här tiden.
Ha de!
/Roger.Insänt av Ingrid Hellgren <Ingrid.hellgren@hotmail.com>
tisdag 2018-12-04, 13:50

Sångsvan
Hej! Har en ensam sångsvan i älven i en isvak i Nattavaara,såg tidigare i höst en död på järnvägsbron ,väntar den på sin partner?o vad ska man göra?mata?


Insänt av Thore Alm Kalix <thorealm@gmail.com>
lördag 2018-10-27, 18:00

Sena tranor ?
De 17 tranor, som Birgitta Landberg, Gammelgården , Kalix såg den 25 oktober
över Gmmelgården ned mot Kalix kyrka,är en obs. av sent datum ,eller .
Enstaka obs, av enstaka tranor- kvardröjande, har ju förekommit, men en plog om 17 tranorär ovanligt vid denna tid !Insänt av Thore Alm alix
torsdag 2018-10-25, 17:18

Fåglar i mjärdar
Jag hr fått uppgift om,att felvända .upplagda mjärdar fångar nyfikna fåglar, om sen inte hittar ut,

Vänligen, ställ mjärdarna med öppningen mot markytan.och öppna dessutom utsläppshålet, så blir det bra- tack !


Insänt av Tore Alm <thorealm@gmail.com>
söndag 2018-09-23, 17:40

Min nya mejladress
Hej! Detta är Tore Alm. Min nya mailadress är:
thorealm@gmail.com


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2018-08-05, 18:18

Fauna och flora i Persöfjärden
Berättarcafé i Smedsgården i Smedsby, tisdag 7.8 Naturvårdshandläggare Sofia Hagsand m.fl. från Länsstyrelsen berättar/informerar om
”Natura 2000 och Ramsar”
Servering. Allt gratis!
Mötet anordnas av Smedsbyns utvecklingsförening


Insänt av Erik Isaksson <Isakssone@hotmail.com>
fredag 2018-07-13, 10:17

Svart kråka eller svartkråka?
Under försommaren var en svart kråka synlig på korntegarna i Muskus i Älvsbyns kommun. Den var alltid tillsammans med vanliga kråkor och betedde sig precis som dom. Som en i flocken. Är det någon som har en uppfattning om det kan ha varit en vanlig kråka som kan ha blivit svart ( någon som sett eller vet av sådan konstaterade fynd?) eller kan en svartkråka hittat hit och funnit sig med de vanliga kråkorna?


Insänt av Thore Am.Kalix
torsdag 2018-05-17, 15:42

Inställd exkursion -Majfåglar -Kalix-
Den planerade ex- lördag den 18 maj 2018 är inställd pg.av sjukdom


Insänt av Tord Gustafsson
måndag 2018-05-14, 14:54

Fågelskådning vid Gammelstadsviken 20 maj
Missa inte söndagens arrangemang. Guidade vandringar startar från P-platserna vid Notvikens Station (3,4 km lång vandring) och entrén från Haparandavägen(1,3 km vandring efter tillgänglighetsanpassad stig).
Guidning vid fågeltornet mellan kl 08.00-12.00.
Luleå naturskyddsförening deltar också och firar Biologiska mångfaldens dag med olika aktiviter.
Se också annons i Extrabladet Luleå på torsdag.
Välkomna!


Insänt av Tord Gustafsson
måndag 2018-05-14, 14:46

Fågelskådning vid Mjölkuddstjärn
Imorgon tisdag 15.5 vandrar vi runt Mjölkuddstjärn i Luleå för att titta på fåglar. Promenaden startar kl 18.30 vid gömslet bakom Scandic Hotell. Det tar drygt en timme att gå runt den 1,3 km långa slingan. Guidning av ornitologer från Norrbottens Ornitologiska Förening. Välkomna!


        Nästa 20 »