Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-09-13, 19:21

Torsdag 2018-09-13

Nu börjar det vara riktigt mörkt på morgonen när vi travar iväg till udden. Pannlampa på. Alla nät upp. Dagen inleddes med en kort regnskur. Och då kom myggen förstås. En hel del myggbett kunde vi kvittera ut idag. Första rundorna var riktigt bra, 15 gråsiskor och lite annat. Sedan lugnade det ner sig en smula. Roland klippte några nätgator där gräset växt sig allt för långt. Nu är alla nätgator justerade och tidigare i veckan bytte vi ut några trasiga nät.Två sångsvanar i viken, en havsörn, tornfalk, blå kärrhök och sju ringduvor obsades. Precis innan stängning flög en duvhök lågt över buskarna in mot hissen, men närmade sig aldrig nätet. Björktrastarna vi såg igår lyste med sin frånvaro, de har nog redan lämnat ön eftersom natten varit stjärnklar. Totalt ringmärkte vi 53 fåglar av 9 arter. 27 gråsiskor och 13 sävsparvar bl a. 5 korta kontroller och 2 långa – sävsparvar från 2016 och 2017. På vägen hem möttes vi av en ensam björktrast och 10 talgoxar, arter som under vår vecka lyst med sin frånvaro. Efter lunch blev det skafferitömning/städning. Det var en fin och solig höstdag, men tämligen fågelfattigt i byn. Men inte flugfattigt. Under våra två veckor har vi tittat på älgantalet eftersom just älgarna varit uppe till diskussion under våren. Vi bedömer att antalet nu ligger på under 20, endast två årskalvar har observerats, de är mycket små, troligen beroende på kons tillstånd under dräktigheten. Antalet kadaver bedömer vi ligger på ca 15, senast upptäcktes en plats där tre låg nära varandra, bortom badviken.
En positiv observation är att enarna så sakteligt verkar repa sig från hornrosten, längst ner på den, i övrigt döda buskagen, kommer nya årsskott.
Vi kan även förvänta oss hyfsat med sidensvans i höst då rönnen bär på relativt mycket bär. Noterbart är att endast ett fåtal vitkindade gäss har obsats och vi vet att stammen i södra Finland har varit vikande.

Inger, Ulf, Alan och Roland
Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-09-12, 18:54

Onsdag 2018-09-12

Prognosen stämde. Regn, regn och regn. Ibland var hela himlen öppen och ibland bara stänkte det så smått. Sovmorgon igen. Vinden lade sig under dagen och i skrivande stund är det näst intill vindstilla. Det blev först skådning i byns närhet, på Pauhu, i hamnen och från stugtrappen. Där kunde vi se en flock björktrastar som attackerade rönnarna, en hel del bofinkar, sädesärlor och bergfinkar. I hamnen sågs bergänder, småskrake och kricka. Roland, som är friskast av oss alla, tog en promenad norrut. Sångsvanar, grågäss, fiskgjuse, större hackspett och fler björktrastar. Han mötte sex levande älgar, och hittade ett kadaver. Troligen ren. Frågesport och vila i kombination med läsning och så hade den här dagen passerat. Avslutades med kladdkaka och grädde. Nu verkar regnet äntligen ha avtagit och i morgon utlovas inget regn, dock en del blåst. Men några nät ska vi nog ändå kunna hissa upp. Alla hugade flygfän välkomnas, dock inte flugor och mygg!

Inger, Ulf, Roland och AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-09-12, 17:10

Lördag 2018-09-08

Det var en klar himmel, SO 6 m/s, när vi promenerade ut till udden. Alldeles för bra väder för lovande fågelfångster, det insåg vi snabbt. Dessutom har det varit en stjärnklar natt. Men det var en fin dag för oss människobarn. Endast 20 fåglar av 6 arter. 6 sävsparvar och 4 av vardera lövsångare, bofink och gråsiska. Svanarna simmar fortfarande i viken, ett par kungsfåglar hördes bland björkarna och massor av siskor flög omkring. Eva och Kerstin packade och städade och gjorde sig redo för hemfärden. Redan vid 12-tiden kom Rune och Alan Kerr. Efter lunchdisken blev det en stunds vila, skådning och administration innan vi gick till Lena Svanberg för att inta en mongolisk middag tillsammans med Mats Lindelöf. Horhog, lamm som tillagats bland glödande stenar. Mycket bra! Två stenfalkar flög över våra huvuden och hela 7 ladusvalor har varit i byn under dagen. Efter obsarna och dagboken släckte vi lyset för att orka möta nya äventyr och nya fåglar i morgon.
Inger, Ulf, Roland och Alan

Söndag 2018-09-09
Fortfarande finväder. Alldeles för fint för att fånga fåglar, det tycker fåglarna också. Idag blev det bara 17 fåglar, av 7 arter trots att alla nät var uppe. Den enda som stack ut var säsongens andra kungsfågel. I övrigt var det sävsparv, ängspiplärka, lövsångare, bofink, bergfink och grönsiska. Vi ställde ut tuben på udden så vi kunde kika på Pauhu, sångsvan och gluttsnäppa. Enkelbeckasinen sågs idag, blå kärrhök, sparvhök och videsparv. Inga nya spännande arter. En ensam småspov fanns kvar på heden. Många gråsiskor och sädesärlor. Det var ett slitet gäng som tog lunch. Tre av fyra är förkylda och en är dessutom brännskadad. Det blev en tidig bastu eftersom den var varm och vattenfylld. Nu är byn tom på både gäster och stugägare. Bara ”fågelfolket” och älgarna håller igång. Inger bakade en kaka och stekte grillkorv med bröd på Murikkan. Ikväll tänker vi ladda upp med ost och kex och följa valvakan på radio. Nåja, åtminstone följa valvakan tills vi somnar. Atjoo!
Inger, Ulf, Roland och Alan

Måndag 2018-09-10
Riktigt varmt och skönt ute, men det blåste lite för mycket ute på udden så vi kunde inte sätta upp alla nät, vind från S. Fågelfattig dag, istället för fågel fick vi plocka löv från näten. Endast 14 ringmärkta, 8 bofinkar, 3 gråsiskor, 2 bergfinkar och en sävsparv. Första dagen på länge som vi inte ringmärkte någon lövsångare. Inte heller i luften var det särskilt gott om fågel. Den blå kärrhöken obsades även idag, liksom fiskgjusen, två småspovar och gluttsnäppa. 32 grågäss sträckte söderut och nu verkar det som att björktrastarna har hittat ut till oss. Fortfarande är det ett något krassligt gäng som håller igång ”tempot” i Kumpula när alla andra åkt hem. Det blev skådning i hamnen – bergänder, knipor och småskrake. Framåt eftermiddagen tog Inger och Roland tag i brädhögen och började bygga uteplats. Tio regndroppar föll och vinden ökade eftersom. Det kändes riktigt kallt när vi stängde dörren för att administrera och äta middag. Vad vi alla behöver nu är en riktigt god natts sömn, utan hosta och snor, så vi vaknar med nya krafter imorgon. Tyvärr är det utlovat mera blåst och kanske en och annan regnskur. Vi får se.
Inger, Ulf, Roland och Alan

Tisdag 2018-09-11
Det regnade under natten, och blåste. När vi steg upp och noterade vädret kvart i fyra blåste det 12 m/s. Vi lade oss igen. Egentligen var det ganska lägligt med en dag inomhus med tanke på sjukdomsläget. Så småningom gick vi ner till udden och kollade att näten var OK, knöt några extra snören och passade på att laga ”nätkäppshållaren” som lossnat från väggen. Inte många fåglar ute på udden, 2 sångsvanar, ängspiplärkor och sävsparvar. Väl tillbaka blev det lunch och sen satte vi igång med att bygga färdigt uteplatsen. Vi tog oss en liten tupplur, skådning i hamnen och en promenad upp över ön innan vi färdigställde mästerverket. I hamnen sågs fiskgjuse, kråkor, stenfalk, småskrake, bergand, kricka och grågås. Mycket nöjda kunde vi kosta på oss ett bastubad med hjälp av spillvirket. Vi gjorde till och med upp en brasa inomhus eftersom somliga frös framåt kvällen. Trots bastun. Regnet öser ner. Nu tar vi tidig kväll och hoppas att morgondagens väderprognos inte stämmer.
Inger, Ulf, Roland och AlanInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-08-31, 20:03

Fredag 2018-08-31
Tre damer gick med lätta steg ner till ringmärkarudden.
Vår meteorolog Andreas Livbom hade gett oss vissa förhoppningar om en god dag med mycket fågel.
Väl nere på udden kändes det lovande med mycket gråsiskor, ängspiplärkor i luften. Efter en timme blev det ganska tomt med fågel på udden. Det knorrades lite i ringmärkarboden. Detta resulterade i ett mindre nedfall av siskor.
Totalt märktes 79 fåglar, 14 arter, bl annat gråsiska 33, lövsångare 31, ängspiplärka 3, svarthätta 2, lappsparv 1, videsparv 1. Det enda som fångades i bur var en ängspiplärka. Nu avvecklas burarna för denna säsong.
Totalsumman för augusti blev 1480, en ökning från år 2016 och 2017 då 995 resp 637 fåglar märktes.
Videsparven fångades i nät 1, hednätet Lappsparven i 5:ans nät, till västkustbornas stora förtjusning, även om vi försökte finta Lena med att vi hade sävsparvar i våra påsar. Evas sävsparv ”hade pigmentfel”….. 
Alla nät har varit uppe förutom A4 där nätstolpen blivit knäckt av älg. Lena har justerat detta, så i morgon åker alla näten upp. Två stycken stationära honfärgade blå kärrhökar har glatt oss med fina obsar. Några sträckande sparvhökar lämnade idag ön.

/Tre nöjda damer.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-08-30, 20:03

Torsdag 2018-08-29
Sydliga vindar på hösten gillar ju varken fågel eller ringmärkare… blott sex fåglar ringmärktes denna blåsiga dag. 5 Gråsiskor och 1 Lövsångare. Två egna korta kontroller av Lövsångare. Ingen särskilt spännande dag. Vi såg tre Sparvhökar och en Lärkfalk sträcka söderut.
Vid lunchtid blev det personalbyte. Inger åkte iland tillsammans med herrgänget som gästat Sandskär sedan i tisdags. Kerstin och Eva blir kvar och Lena tar över ringmärkningen två kommande dagar.
På eftermiddagen tog vi en promenad utefter östra sidan, två tranor noterades samt stora bo- och bergfinksflockar, större Hackspett, grå flugsnappare och utefter spången vid kapellet obsades två stenskvättor som tidigare i veckan inte visat sig. Vi såg även en Fiskgjuse och sparvhök under promenaden.
En påse fylldes med div. svampar som får bli morgondagens lunch.

/Tre trötta damerInsänt av
onsdag 2018-08-29, 19:56

Onsdag 2018-08-29
Lite för ”fint” väder för att vi skulle slå 100 fåglar, det insåg vi redan på morgonen. Kl 04.45 hörde vi alla tre vattenrallen mellan nät 3 och 4 i vassen. Den stördes av tre älgar som genade över vattnet in i vassen. Det var likadant i förrgår när Eva hörde den. Redan strax efter fem fick vi besök av några av Ulfs kollegor som tillbringar några dagar på ön. De fick gå med runt bland näten och satt och studerade ringmärkning under en timme. Idag fick vi ihop 59 fåglar av 9 arter, lövsångare 21, bergfink 16, bofink 15 i topp. En blå honfärgad kärrhök obsades födosökande över vassen, liksom ett antal sträckande bo/bergfink, gråsiskor samt grönsiskor. På udden vid ringmärkarboden rastade svartsnäppa och stor spov. En juvenil roskarl vissa upp sig och gulärlorna noterades först vid 10 tiden.
Eftermiddagen tillbringades med middagsbestyr för Inger, Kerstin plockade lingon och Eva tog en promenad till Nordudden. Ett fiskgjusebo noterades vid östra stranden och på vägen tillbaka blev det fina obsar på lärkfalk samt älg. Det fanns en hel del bo/bergfink samt lövsångare i skogen på väg till norra udden. De är välkomna in i våra nät i morgon. Efter detta var det skönt med ett bastubad.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-08-28, 19:57

Tisdag 2018-08-28
Glada i hågen på jakt efter tresiffriga fångstsiffror gav vi oss av så vi hade alla näten uppe före fem. Det började bra men det märktes ganska snart att antalet fåglar skulle bli färre idag. Nåja, 96 fåglar kom vi upp i, av 8 arter. 47 lövsångare, 16 gråsiskor och 11 bergfinkar i topp. 7 kontroller. Sista timmen gav nästan inga fåglar alls. Havsörnen obsades ute på en stor sten nära stranden och flockar siskor flög över udden, lite för högt dock. Efter lunchen bjöd Lena Svanberg på mockarutor och ikväll blir det havtornskräm med gräddmjölk. Det blev tidig administration eftersom vi väntar herrbesök på ön…
Förutom herrarna ägnades kvällen åt närmare studier av lövsångare, och god mat förstås. Tidigt sänggående så vi är pigga när hundrastrecket ska passeras imorgon.
Inger, Eva och KerstinInsänt av Mats Bergquist <mjh.bergquist@gmail.com>
måndag 2018-08-27, 20:19

Hej!

Vi på landbacken undrar hur observationen av vattenrallen på Sandskär gick till. Vi är mindre intresserade av hur tvagningen gick till;-) Observationer av vattenrall i augusti månad är mycket ovanlig i Nb, om det ens har skett.

Med vänlig hälsning

Mats B


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-08-27, 18:42

Måndag 2018-08-27
Härligt med måndag morgon! Det regnade både igår kväll och under natten, 15 mm, men morgonen bjöd på en regnfri promenad på våta och hala spänger. Alla nät upp och redan första rundan kunde vi plocka in över 20-talet fåglar. Så fortsatte det hela morgonen och förmiddagen ända fram till stängning. Inga vadare över huvud taget så vi satte inte ut burarna idag. En sparvhök skrämde in en hel del lövsångare i näten, totalt märkte vi 108 stycken! Allt som allt blev det 138 fåglar av 13 arter, sävsparv 6, ängspiplärka och bergfink 5 vardera, förutom lövsångarna och några till. Det blev inte mycket skådning eftersom det var jobb hela tiden, och trastarna vi såg igår lyste med sin frånvaro. 17 kontroller, varav en sävsparv som var märkt i juli 2016. Kerstin skötte lunchdisken som vanligt och sedan gav sig Eva och Kerstin ut till västra stadion. Kom hem med lite lingon som ska råröras till raggmunkarna någon dag. Det var en solig och fin eftermiddag som i övrigt ägnades åt en del ”nyttigsysslor”. Mats kom över med nylagad karljohansoppa med nybakt bröd. Till efterrätt blev det resterna av Ingers kladdkaka. Tvagning i bastun innan läggdags som blir rätt tidig om vi ska orka med tre-siffrigt i morgon också ;-)

Inger, Eva och KerstinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-08-27, 12:52

Söndag 2018-08-26
Perfekt väder. Vi satte upp alla nät utom A2-A4 och samtliga burar. Redan första rundan gav en del fågel och så fortsatte det hela förmiddagen. Eva och Kerstin sprang och plockade fågel medan Inger märkte för fulla muggar. Hela tiden strömmade fåglarna in. 115 nymärkningar av 14 arter. 52 lövsångare, 19 bergfinkar, 13 gråsiskor och 12 bofinkar toppade listan. Eva plockade sju blåhakar (en kontroll) och det kändes som dagens rekord. I burarna, ingenting. Vi såg knappt några vadare alls ute på udden. Mats L och Mats K tittade förbi tillsammans med Freja för att kolla hur havtornen växte. Några köldnätter så är de perfekta, enligt expertisen. Vi kände oss riktigt nöjda när vi stängde ner för dagen. En flock björktrastar flög över oss så de tänkte vi förse med ring i morgon. Vi tog hem några påsar för lagning och efter lunchen tog Kerstin hand om disken medan Inger och Eva vilade en stund. Skådning nere i hamnen gav bergand, havsörn och fiskgjuse bl a. Mera björktrastar och en del gråsiskor. Inger eldade upp bastun så det blev tvagning innan vi satte oss för att äta middag. Då small det till och blixtar och dunder fyllde himlen och regnet öste ner ordentligt. Tur att vi fick sitta inomhus och ha det bra. Administrationen tog sin lilla tid, 12 kontroller blev det och lite fler obsar än i blåsvädret igår. Nu hinner vi med lite litterär spis innan vi somnar till smattrandet mot plåttaket.
Inger, Eva och KerstinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2018-08-25, 18:47

Lördag 2018-08-25
Eva Åkesson, Kerstin Gabre och Inger Brännström anlände under fredagskvällen på ett guppigt hav och löste av Peter och Tanja som for hem på samma guppiga hav. Det blåste, åskade och regnet öste ner. Tur att Mats L fanns i byn och kunde hjälpa oss in med all packning innan den flöt iväg. Resten av kvällen ägnades åt installation och genomgång av rutiner. Fyra älgar smög omkring utanför stugan och vidare ner till hamnen. Tanja och Peter hade märkt 25 fåglar under gårdagen.
Lördag morgon öste regnet fortfarande ner men kl 07 kunde vi sätta upp de minst vindutsatta näten ute på udden. Fem älgar mötte oss på vägen, men de hade undvikit näten, den här gången. Det var verkligen ingen vidare aktivitet i buskarna, en videsparv hoppade omkring och en stenfalk obsades kring näthissen. Första rundan gav tre lövsångare, sen inget mer. Vinden ökade allt eftersom så när vi stängde kl 11 var det knappt att vi fick ordning på näten. Vi blåste nästan av spången när vi gick tillbaka för lunch, 23 mm regn hade fallit under natten/morgonen och vinden var uppe i 14 m/s. Det fanns inte mycket att skåda i hamnen heller utan vi försökte hålla oss inomhus. Satte upp en gardin för ytterdörren, läste vidare i våra instruktioner och diskuterade fåglar, växter och mat förstås. Efter sedvanlig artgenomgång (mager sådan) gjorde vi tidig kväll.
Inger, Eva och KerstinInsänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
torsdag 2018-08-23, 20:22

Torsdag 2018-08-23

Det var en vacker morgon idag med sol och behagliga vindar, så vi gick till ringmärkarbodan som vanligt och började med att sätta upp 10 standardnät och fick direkt några fåglar. Även alla 28 burar satte vi ut och dagen såg lovande ut. Men så precis när Peter började dra ut ett till nät kände Tanja en regndroppe i ansiktet! Sedan dröjde det inte länge innan det började ösa ner, men lyckligtvis hann vi få ihop näten innan det. Näten var uppe i en timme vilket resulterade i 6 nymärkningar; lövsångare, ärtsångare och sävsparv. Burarna fick vara ute några timmar längre men där hade vi inte heller någon tur. Peter tog tillfället i akt att tvätta påsar och Tanja assisterade, ett riktigt skitjobb tyckte Peter!
Men trots den fågellösa morgonen blev dagen väldigt bra efter ett tag! Himlen klarnade upp och solen kom fram. Då blev det lingonplockning, en promenad ut till nordudden och fågelskådning på halvön Rivi. Vi har observerat lite gott och blandat under dagen; de två havsörnarna (en ung och en äldre), en sparvhök, en fiskgjuse, en gulsparv, tornfalkar och tre skedänder är några av dem.
Nu hoppas vi att regnet håller sig borta imorgon så vi får ringmärka och se en massa fina fåglar vår sista dag här på Sandskär!

Tanja och PeterInsänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
onsdag 2018-08-22, 20:54

Onsdag 2018-08-22

Det goda inflödet av fåglar på ringmärkarudden fortsätter och idag kunde vi notera 85 nymärkningar – det ökar för varje dag trots att vi bara hade 14 nät uppe. Inte på grund av vädret utan för att vi ska kunna hinna med utan att stressa vare sig oss själva eller fåglarna. Däremot är alla burarna i arbete och fungerade till vår belåtenhet: 2 grönbenor, 1 rödbena, 1 brushane, 1 blåhake och 2 sädesärlor. En underbar morgon på udden: bara ett par sekundmeter från norr, klart, perfekt temperatur för att jobba, fåglar i luften, på marken, i havet. (Här måste jag göra en utvikning om temperaturer: det skiljer sig alltså nästan 3 grader mellan stugan och ringmärkarudden; 9,6 vid stugan. drygt 6 grader vid ringmärkarboden. ) Bland de ringmärkta arterna kan jag nämna 47 lövsångare, (tar de aldrig slut?), 6 blåhakar (tidiga i år?), grå flugsnappare (3), buskskvättor (2) och sävsångare (1). Ingen stänkare med andra ord. (Men det blir ingen ledsen emoji för det.)
Bland obset kan nämnas bergänder, storskrakar och vigg i hamnen havsörn och en något hotande sparvhökshona på udden (den senare gjorde faktiskt en inläggning i femmans nät, men lyckades ta sig ut igen innan en halvspringande Peter hann fram, och de tre fåglarna i nätet hade inte tagit någon skada). Med läsning, datainläggningar, havtornsplockning mm närmar vi oss sängdagstid. Som Tanja säger: långa dagar men de går fort och är hälsobefrämjande.

Peter och TanjaInsänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
onsdag 2018-08-22, 20:54

Onsdag 2018-08-22

Det goda inflödet av fåglar på ringmärkarudden fortsätter och idag kunde vi notera 85 nymärkningar – det ökar för varje dag trots att vi bara hade 14 nät uppe. Inte på grund av vädret utan för att vi ska kunna hinna med utan att stressa vare sig oss själva eller fåglarna. Däremot är alla burarna i arbete och fungerade till vår belåtenhet: 2 grönbenor, 1 rödbena, 1 brushane, 1 blåhake och 2 sädesärlor. En underbar morgon på udden: bara ett par sekundmeter från norr, klart, perfekt temperatur för att jobba, fåglar i luften, på marken, i havet. (Här måste jag göra en utvikning om temperaturer: det skiljer sig alltså nästan 3 grader mellan stugan och ringmärkarudden; 9,6 vid stugan. drygt 6 grader vid ringmärkarboden. ) Bland de ringmärkta arterna kan jag nämna 47 lövsångare, (tar de aldrig slut?), 6 blåhakar (tidiga i år?), grå flugsnappare (3), buskskvättor (2) och sävsångare (1). Ingen stänkare med andra ord. (Men det blir ingen ledsen emoji för det.)
Bland obset kan nämnas bergänder, storskrakar och vigg i hamnen havsörn och en något hotande sparvhökshona på udden (den senare gjorde faktiskt en inläggning i femmans nät, men lyckades ta sig ut igen innan en halvspringande Peter hann fram, och de tre fåglarna i nätet hade inte tagit någon skada). Med läsning, datainläggningar, havtornsplockning mm närmar vi oss sängdagstid. Som Tanja säger: långa dagar men de går fort och är hälsobefrämjande.

Peter och TanjaInsänt av Lena Svanberg
onsdag 2018-08-22, 16:47

Igen skarv som tomt-obs! Kul


Insänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
tisdag 2018-08-21, 20:30

Tisdag 2018-08-21

Morgonen började med att vi såg två tornfalkar försöka jaga bort en duvhök på vägen till ringmärkarbodan. Väl på plats satte vi upp standardnäten och en massa fåglar flög in! De första timmarna var det högt tryck med mestadels lövsångare. Men även 8 rödstjärtar, varav en vacker gammal hane, 7 blåhakar och 9 bergfinkar blev märkta. Sammanlagt blev det 77 nymärkningar idag.
Framåt dagen lugnade det ner sig på ringmärkningsfronten, men däremot var det action i luften! Medan vi satte ihop näten för dagen fick vi se en havsörn jaga en fiskgjuse då den ville få tag på fisken fiskgjusen hade i klorna. Det pågick ett bra tag och de flög högre och högre upp och längre och längre bort. Tyvärr fick vi inte se hur det slutade!
Rovfåglarna har varit väldigt synliga idag vilket har varit roligt att skåda! Vi har förutom tornfalk, duvhök, havsörn och fiskgjuse också sett sparvhökar.
Resten av dagen har spenderats med att plocka lingon och spana på fåglar!

Tanja och PeterInsänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
måndag 2018-08-20, 20:45

Måndag 2018-08-20

Några sekundmeter lägre och vinden västlig – vi har ju svårt att klara mer än en ”ledig” dag utan märkning. Vi drar upp samtliga alternativnät utom A4, reservnätet samt av standardnäten 1, näthissen och 3; senare på morgonen även 10 – övriga är hopplöst vindutsatta. Mycket fågel på udden och de uppsatta näten fångar bra, framför allt 3 (i särklass), hissen och alternativnäten. Burarna apteras förstås. Det blir 68 nymärkningar, inte så illa tycker vi med tanke på den något reducerade kapaciteten. Vi hade att göra, som man säger. Tanja visar sig vara expert på att plocka ut fåglar och noggrann som märkare, så henne måste stationen vara rädd om så att hon kommer tillbaka. Ofta. Dagens clou var en ung videsparv, Peter mycket lycklig förstås; dessutom 7 trädpiplärkor, 3 blåhakar och 3 buskskvättor. I burarna en rödbena, 2 ängspiplärkor och en blåhake som smet för Peter.
Skådat: en yngre havsörn som gjorde upprepade lovar runt stationen, en sparvhökshona, en kustlabb och flockar med gulärlor av och till.
Ett gäng från Åbo, 7 personer, kom inseglande för fulla segel och har i skrivande stund satt igång bastun, vilket vi tackar för.

Peter och Tanja


Insänt av Tanja Pekkala <tanpek-7@student.ltu.se>
söndag 2018-08-19, 19:59

Söndag 2018-08-19

Vi vaknade i morse till regn och stark blåst och bestämde att vi väntar med att gå och ringmärka. Senare under morgonen hade det klarnat upp men det var fortfarande väldigt blåsigt, så det blev tyvärr ingen ringmärkning idag!
Däremot har vi observerat fåglar av olika sorter! På vägen till ringmärkarstugan såg vi en havsörn glida omkring ovanför trädtopparna och 56 grågäss som flög iväg när vi kom gående.
Senare under dagen har Peter bl.a. observerat 11 bergänder med 8 ungar, 21 kärrsnäppor och 100 bergfinkar. Tanja (som är lite mer oerfaren) har observerat 40 fiskmåsar, bland andra fåglar som hon tyvärr inte kunde fastställa art på!
Förmiddagen spenderade vi med att plocka havtorn och senare på eftermiddagen gick vi ut på varsin promenad kring ön där vi, förutom fåglar, även såg många av öns älgar springa omkring!
Imorgon ska det också bli blåsigt men förhoppningsvis inte lika blåsigt och blött som idag, vi håller tummarna att vi får upp några nät!
Tanja och PeterInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
lördag 2018-08-18, 19:50


Lördag 2018-08-18

En helt OK dag i näten, en klar och solig morgon och förmiddag med 45 nymärkningar. De flesta av naturguideseleverna dök upp under morgonen; Tanja var med oss från start. Bland märkningarna kan nämnas 2 buskskvättor, 1 stenskvätta, 1 trädgårdssångare, 1 svarthättehanne och 1 rödvingetrast. Ingen fångst i burarna idag. Vinden mojnade alltmer under förmiddagstimmarna och det är alltid lika fascinerande att se hur fort havet drar sig tillbaka: burar ligger på torra land mindre än en timme efter att vi ”apterat” dem i stövelskaftdjupt vatten. Bland obsar på udden och kring kapellet kan nämnas 1 duvhökshona, 2 mosnäppor och 5 kärrsnäppor. Tanja Pekkala såg två lärkfalkar och ett par större hackspettar vid östra stadion.
Som framgår mellan raderna så har vi haft personalbyte idag: Maria samt Rolf med naturbrukselever tackar för sig och Tanja P inleder en veckas arbete på stationen. Peter och TanjaInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2018-08-17, 21:50


Fredag 2018-08-17

På grund av blåsten, som också ökade något under morgonen, hade vi bara 8 alternativnät uppe vilket också avspeglar sig i antalet nymärkningar – 13 fåglar rm av 6 arter. 4 labbar och drygt 20 unga småskrakar observeras från udden.
Under eftermiddagen tar Maria och Peter en promenad norrut, plockar ett par liter lingon, och skälls ut av två ilskna lärkfalkar strax norr om östra stadion. Det är gamla fåglar som länge kretsar över våra huvuden.
Några av naturguiderna är med i ringmärkningsverksamheten från ottan; på eftermiddagen ägnar de sig åt botanik och älgar – levande såväl som döda.
Peter, Maria och Rolf  « Föregående 20       Nästa 20 »