Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2018-08-06, 19:09

Måndag 2018-08-06

Efter ett nattligt åskregn följde ett flertal regnskurar under morgontimmarna, samtidigt som vinden tilltog alltmer från NO-N. Vi tog sovmorgon till klockan sju och konstaterade att det inte skulle bli någon ringmärkning med nät idag. De 14 mm regn som kom var dock välbehövligt för naturen och gjorde att luften kändes frisk och ren.

Sedan det sista av regnet masat sig iväg gick vi ner och kollade till ringmärkningsplatsen. Vi placerade även ut vadarburar som vi använde några timmar mitt på dagen. Alles in allem fick vi 13 grönbenor och 1 sädesärla i dem.

En scoutgrupp från Piteå gjorde ett längre studiebesök vid ringmärkningen och fick se hur det går till att fånga och märka en grönbena. Vi misstänker att vi får besök av några av ungdomarna även i morgon när vi hoppas på ordinarie ringmärkning.

Eftermiddagen bjöd på allt soligare väder och sakta avtagande vindar. Elin plockade hallon, medan Andreas gick till Östviken och Nordrevet för att spana efter vadare. Inga mängder rastade, men av de lite mer ovanliga arterna bör nämnas en kustsnäppa och en myrsnäppa.

/Andreas och ElinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2018-08-05, 19:40

Söndag 2018-08-05

Måttlig nordan med regnskurar kring oss men inte över Sandskär. Vi ringmärkte enligt rutin kl.0500-1100 men inte med några alternativnät eller burar på Pauhu i och med att vi är något kort med personal.

Totalt blev det 50 ringmärkta fåglar av 13 arter. Dessutom 9 st kontroller, varav en lövsångare vilken märktes som ungfågel här på Sandskär i fjol.
Fåglarna fördelades ojämnt både tidsmässigt och mellan olika nätgrupper. Ett tag hade vi så många fåglar i påsarna att vi fick hoppa över viss biometri för att märka undan och hinna med nästa nätrunda. Vadarburarna är lite svårplacerade p g a lågt vattenstånd. Stranden är för stor, men vi fick i varje fall 4 st grönbenor.

Efter lunch samt inmatning av dagens märkningar och kontroller i Fagel3 tog vi oss en rejäl promenad på Sydön och fick bra obsar på olika änder och vadare. Säsongens första rödstrupiga piplärka flög lockande förbi, och i dungen vid kapellet hittades en göktyta.

Den mest intressanta obsen var en mörk falk som ryttlade flera gånger på östsidan av ön innan den synbarligen drog vidare över havet mot Finland. Proportioner och flyktsätt luktade aftonfalk lång väg, men obsavståndet var så pass stort att vi inte kunde se avgörande dräktdetaljer ens med tubkikare och därför lämnar fågeln obestämd.

I morgon väntas regn och blåst, så hur mycket ringmärkning som blir av återstår att se. Troligen får vi mer tid än hittills att punktbevaka kylskåpet, som då och då slår av sig själv – mindre kul! :-(

Hälsningar Elin och Andreas med den sistnämnde vid tangenterna!Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2018-08-04, 18:38

Lördag 2018-08-04

Personalbyte – Bosse, Krister, Lena, Frida och Lollo for åter till fastlandet, medan Elin Bondestam och Andreas Livbom kom ut till ön med Rune.

NV-vindar och vackert väder förde ut en del av fjällens fåglar såsom gråsiskor, bergfinkar och gulärlor till Sandskär. Morgonens ringmärkning blev väl godkänd med 64 nymärkningar och 15 kontroller. Till obsarna för dagen hörde bl.a. spillkråka och lundsångare.

Under eftermiddagen promenerade Elin och Andreas ner till ringmärkningsplatsen samt tog en skådnings- och hallonplockningsrunda på Sydön. För närvarande ligger lax i ugnen, och kokande potatis står på spisen, vilket torde följas av en alldeles utsökt middag. Samtidigt pågår flugjakt. Elin har precis hittat flugsmällan.

/Andreas och ElinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-08-03, 21:32

Fredag 2018-08-03

Regn, regn ja idag så kom då regnet men det varade inte så länge utan när vi var klara med frukosten så var regnet borta.
Ringmärkning som vanligt med lite moln på morgonen men sedan så kom solen tillbaka och därmed värmen. Dåligt med tättingar men i alla fall en rosenfink som stack ut en del. Att det kan vara svårt att bestämma en fågel i handen fick vi bevisat då rosenfinken förblev obestämd en stund.
Idag var det vadarna som fyllde på lite i antal och kanske stoppade regnet på morgonen upp deras flytt, mest grönbenor men enkelbeckasin och kärrsnäppa gick också i. Dagens höjdare blev den ljungpipare som vi tog i bur stationens andra så den är sällanfångad.
32 ringmärkta blev dagens resultat och som tidigare så var det kursdeltagarna som stod för den mesta hanteringen av fåglarna både vad gäller plockning och märkning.
Mat, bad och vila så har ju våra dagar sett ut i veckan värmen suger musten ur oss. På kvällen så gick Frida loss på allas våra rester och trollade fram både middag och kaka till kaffet.
Hemfärd i morgon så stugan är ordentligt fejad och klar för nästa veckas bemanning.
/ Bosse, Krister, Lollo,Frida och Lena

Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-08-02, 21:01

Torsdag 2018-08-02
Upp 03.30 som vanligt. Rätt fuktigt ute och låga moln på himlen. Regn eller inte? Gick som vanligt till Ringmärkningsboden och öppnade alla nät och satte ut burarna. Så småningom letade sig solen fram och torkade upp gräset så svettiga stövlar kunde bytas ut mot lite skönare gympadojor. Regnkläderna fick ligga kvar i ryggsäcken. I lagom takt så fick vi 39 fåglar i nät och burar (32 nymärkta och 7 kontroller) så att vi kursdeltagare fick träna in alla moment vid ringmärkning och art-/ålders- och könsbestämning. Full aktivitet varvades med lugnare perioder av vila, kaffedrickande, vätskepåfyllning och besök av 4 ögäster som fick info om ringmärkning och prova på att hålla en fågel i handen innan frisläppande.. Mest fågel fick vi från början och slutet av dagen. Nya märkarter var blåmes och gråsiska.
Efter sedvanligt dopp i hamnen så blev det enskild aktiviteter där Lena hade mest energi och gav sig ut på en tur mot Nordudden. 2 lärkfalkar höll till däruppe. Vi övriga tog igen oss, läste eller gjorde små turer i omgivningen. Till middag serverade Frida pasta och en god köttfärssås. Sedan kaffe med kokoskaka och artsammanställning. Lärkfalk, gök och kärrsnäppa nya turarter. En åskfront närmar sig nu från fastlandet innan vi går till dagens bastu.

/ Krister, Bosse, Lollo, Frida och LenaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-08-01, 21:01

Onsdag 2018-08-01

Samma ljuvliga morgon som de andra dagarna enda skillnaden var att det var bra med dagg i gräset nere vid ringmärkningen. Här ser för övrigt ut som ett stäpplandskap med torrt, torrt gräs torra pinnar istället för buskage och helt vissna enbuskar.
Men trots allt så finns här en del fåglar som låter sig fångas, granskas och släppas. Eftersom vi har lite kurs här för tillfället så är vi rätt nöjda med att vi får lagom mycket fåglar för då hinner alla deltagarna verkligen träna på att hantera och märka fåglar. Övning ger ju färdighet och vi ser klara framsteg i gruppen.
Idag 31 nymärkningar och sju kontroller bl.a en lövsångare som jag märkte för exakt tre år sedan. Vart far han under vintern och vilken väg väljer han? Har han tagit samma väg alla tre åren eller? vi har fortvarande inte svaren på allt. Årets första gulärla togs i en vadarbur men vadarna har vi svårare att fånga då lågt vattenstånd gör att stränderna blir stora och omöjliga att stänga av med burraderna.
Ännu en het dag som leder till bad i hamnbassängen för att svalna till en dräglig temperatur, sedan mat och vila följt av ännu mera mat och lite fågelprat.

/Bosse vid pennan? Frida, Krister, Lollo och Lena.
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-08-01, 17:33

Tisdag 2018-07-31

Varmaste dagen hittills 21,4 grader redan kl: 03.30! Puh! En underbart vacker morgon med ett hav som låg helt stilla och solen som sakta steg som ett stort eldrött klot. Trots den tryckande värmen var det en del rörelse i buskarna när vi vandrade ner till ringmärkarudden. Redan under de två första timmarna fångades 25 av dagens totala fångst som slutade på 36 nymärkningar, därefter var det rätt glest med fångst resterande nätrundor. Vi kontrollerade också 6 fåglar bl.a en Lövsångare som jag själv ringmärkt i augusti förra året. Och tänkt, nu är den här igen! Fantastiskt! 
Fångsten fördelades på 12 olika arter och i dag drog vi in tre nya märkarter för veckan; bofink, sävsångare och ängspiplärka.
Eftersom luften i ringmärkarboden stod helt stilla så för att inte gå under tog vi beslutet att flytta ut verksamheten i skuggan på framsidan av huset under den sista timmen. Det var räddningen!

När vi stängde för dagen visade termometern på skuggsidan av ringmärkarboden 29 grader! så när vi promenerat tillbaka till byn så kändes ett svalkande dopp i hamnen som rena himmelriket!
Eftermiddagen bestod av mera bad, vila, klädtvätt och div. administrativt arbete och till middag bjöd Lollo på ugnstekt falukorv med ris och en karaff kristallklart Malmuddsvatten. Delikat!
När temperaturen äntligen började sjunka tog Krister och Lollo en promenad norrut för att spana av stränderna uppe vid nordrevet. Hoppas de hittar något spännande!
Nu är det bara bastubad och tvagning kvar innan vi stupar i säng och drömmer om en dag med något lägre temperatur och något fler fåglar i näten.
/Lena (vid tangenterna), Bosse, Frida, Krister och LolloInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-30, 22:25

Måndag 2018-07-30
Idag blev det lite fler fåglar att märka, vi satte upp alla nät och satte ut alla burar, det blev totalt 12 arter och en del helt nya för mej som en göktyta oj vilken underbar fågel, ser nästan ut att vara klädd med spetts,7 ettriga talgoxar, 5 grönbenor som var den första fågel jag någonsin hållit i min hand, var lite tårögd av lycka hela dagen när vi höll på med fåglarna, 1 rödbena, 1 större hackspett, häftig fågel, 5 sädesärlor, 2 rödstjärt som också var ny för mej, 1 stenskvätta, 3 ärtsångare som var den första fågeln jag plockat ur nätet, 8 lövsångare, och sist men inte minst 4 brushanar, mycket vacker vadare. totalt 39 ringmärkta och 7 kontroller.
När vi kom tillbaka till stugan bytte vi om och tog ett dopp i hamnen från bryggan, sen blev det siesta innan maten som Bosse stod för idag, tapas på trappan med fågelprat och sen en currygryta på kyckling med ris och sallad, mycket gott!
/Marie-Louise(Lollo)vid tangenterna. Lena, Frida, Krister och Bosse.
PS. Jag är mycket glad att ha 2 så duktiga och fina lärare som Lena och Bosse.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-30, 21:04

Söndag 2018-07-29
Första dagen med ringmärkning för vårt gäng. Ringmärkningskursens första dag. Vi satte upp nät 1,2,3,4,9,10 ganska få nät då det var lite blåsigt och vi alla väldigt gröna, ja förutom Lena då förstås som fick jobba för två då Bosse fortfarande var kvar på fastlandet. Vi satte ut 13 burar och fick totalt 3 grönbena i dem. Runt halv åtta tiden öppnade vi A1 då vi tänkte att det var lite mindre blåsigt bland buskarna men det gav ingen fågel tyvärr. Vi fick totalt 9 fåglar idag 4 lövsångare, 3 grönbena, 2 ärtsångare och två kontroller en ärtsångare och en lövsångare. Lite fågel men en bra mjukstart för ovana. Det kom 3 besökare vid stängning det fick se hur det går till och även märkning av en fågel. Eftermiddagen spenderades i solen av vissa och i sängen av andra. Bosse kom ut lagom till Lunch när vi kom tillbaka och middagen lagades av Krister en kallrökt lax på tunnbröd till förrätt och tortellini i ädelost sås med bacon och egenodlad sallad till varmrätt. Och nu efter en kaffetår eller två är vi rätt nöjda för dagen.
/Frida(vid pennan), Krister, Lena, Lollo & Bosse.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-30, 21:03

Lördag 2018-07-28
Kl 12 lämnade vi Staffans för utfärd och avlösning ute på Haparanda Sandskär. Hyfsat lugn utfärd för oss som satt inne i hytten men något skumpig för Marie-Louise och Frida som valde uteplatserna. Väl framme så inkvarterade vi oss i en välstädad och välkomnande stuga som förra veckans gäng överlämnade. Sen landade vi med lite kaffe och plocklunch innan Lena som tillfälligt ansvarig kursledare (Bosse sitter fast på fastlandet någonstans söderut på grund av tågförseningar, brand på lok! och anslutningar som ej passar och anländer först imorgon) går igenom rutinerna på stationen och förbereder oss för morgondagen. Efter det går vi en sväng ner till ringmärkarboden och går igenom de rutiner som gäller där. Besöker också de olika nätplatserna för de standardiserade- och alternativa nätplatserna samt gick igenom rutinerna kring vadarburarna. Lite skådning hann vi också med i Sydviken och på Pauhu där inget märkvärdigt stack ut men det var kul att studera 3 vackra ungfåglar av dvärgmås på nära håll. Mindre flockar/grupper av vadare hade också anlänt under eftermiddagen. En mager älgko med en liten kalv och två älgtjurar höll oss också sällskap en stund. Efter det blev det matlagning för Lena (mycket god kycklinggryta) och ett dopp i hamnen för övriga. Efter lite kvällsprat så förberedde vi oss för morgondagen och tog en hyfsad tidig kväll. Även genomgång av dagens artlista som av förklarliga skäl inte blev så lång men imorgon då…. Innan läggdags så underskrift av försäkran.

Kursdeltagarna Krister(vid pennan), Frida, Marie-Louise samt LenaInsänt av
fredag 2018-07-27, 20:03

Fredag 2018-07-27

Morgonen var sval. Bara +17 grader med ganska frisk vind som vridit från sydväst till nordost under natten. Det kändes skönt. Idag åkte skjortan på!

Nere vid ringmärkarudden blåste det en hel del så vi valde att inte öppna nät 5, 6, 7 och halva nät 8 som ligger längst ut på udden så vi öppnade samtliga alternativnät istället.

Det var inte speciellt mycket fågelsång och rörelse bland buskarna och träden. Lövsångarna sjöng sparsamt och lockade som vanligt och lite då och då flög gråsiskor och korsnäbbar över oss. Först vid åttatiden började en lundsångare ljuda med sin stressade sång.

Vattenståndet hade sjunkit synbart under natten för nu var en stor del av viken nordost om ringmärkarudden torrlagd. Man kunde se att det fanns ganska gott om grönbenor, brushanar och gluttsnäppor. Vadarna verkade vara oroliga för de flög ofta upp i småflockar som om de gjorde sträckningsförsök tidigt på morgonen. Senare fick vi en bekräftelse på sträckningsförsöken då en ganska stor flock gluttsnäppor sträckte söderut och lämnade Sandskär för i år.

Vi fångade under dagen totalt 40 fåglar av 9 arter varav 3 stycken kontroller. Fångsten dominerades av 19 stycken lövsångare och som god tvåa blev 7 stycken grönbenor. Vi fick även två stycken nya och efterlängtade/saknade märkarter för i år – svartvit flugsnappare och grå flugsnappare.

Intressanta observationer under dagen var två fiskgjusar och tre havsörnar.

Efter stängningen av näten och upptagningen av burarna kl 11:00 påbörjades fredagsrutinen - tvättning av påsar och städning av ringmärkningsboden. Allt ska ju vara fint när avlösningsgänget kommer i morgon!

Efter lunchen tog vi en kort vila och städade nya stugan. Hanna stod för kvällens middag – en vegetarisk pasta. Den var god! Snart vankas det bastu och tvagning av våra slitna kroppar och välbehövlig nattvila!

Joachim, Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-07-26, 19:29

Torsdag 2018-07-26
Vinden låg på från NV och tempen var samma som igår, men det kändes svalare. En lugn morgon utan några direkta anstormningar i näten. Det är hednätet, A1 nere i slyn och burarna som ger mest fågel. Omkring kl 8 kom en regnskur så vi fick ta ner näten en timme. När vi satte upp dem igen kom Lars-Göran Norlin, fotograf och reporter från NSD. Han ville göra ett reportage om vår ringmärkning och fågelstation. Kommer i tidningen tidigast under nästa vecka. Vi ringmärkte trädpiplärka och grönbena medan han var kvar. 40 fåglar fångades i näten, av 8 arter. 8 fåglar i burarna, grönbenor och en gluttsnäppa! Hela 26 lövsångare fick ring, 6 rödstjärtar, 2 trädpiplärkor, 2 sävsparvar och några till. Vi fick in några kontroller på slutet och solen tittade fram mellan molnen och det blev olidligt varmt igen. Eftermiddagen ägnades mestadels åt inneaktiviteter eftersom det är svalare inomhus än utomhus. Idag flög en tornfalk över bodan, en havsörn satt på Pauhu, 6 korsnäbbar flög omkring och lundsångaren hörde vi inte idag.
Joachim lagade middag, bondomelett i ugn, mycket gott! Efter obs-listan orkade vi inte mycket mer än att borsta tänderna och krypa i säng.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av
torsdag 2018-07-26, 04:03

Onsdag 2018-07-25
I morse kände vi alla i kroppen att vi arbetat hårt i en vecka. Solbrännan, bromsbetten och träningsvärken har tagit ut sin tull på oss alla! När vi kom ner till ringmärkarudden på morgonen var det väldigt lugnt och stilla och låg aktivitet på fågellivet. Inte ens lövsångarna orkade sjunga. Ute på Pauho var det lika dött för där ute satt det endast några dvärgmåsungar och en drös med silvertärnor. Stationschefen fattade därför snabbt beslutet: ”Idag öppnar vi inte nätplatserna A2, A3 och A4. Vi skippar Pauho idag och sätter endast ut burarna på ringmärkarudden.” Det såg ut att bli en medioker dag, men så blev det inte!

Den första nätrundan gav oss ganska många lövsångare och en göktyta. Nät 1 och A1 gav överlägset mest fångster under resten av dagen precis som de gjort under den gångna veckan. Totalt ringmärkte vi 38 st fåglar av 7 arter tagna i näten. Burarna gav god fångst vid första vittjningen för att minska rejält de efterföljande vittjningarna. Totalt ringmärkte vi 10 st vadare av 4 arter; grönbena, enkelbeckasin, brushane och dagens största överraskning en skogssnäppa!

Intressanta observationer under dagens ringmärkning var en lärkfalk och två stycken sjungande lundsångare! På eftermiddagen tog Joachim en kort fågelskådartur ut på udden nordost om ringmärkarudden. Där fanns två fiskande fiskgjusar, en hel del småspovar och några ärtsångare. Därefter bjöd Inger på spaghetti och köttfärssås till middag med honungsmelon till efterrätt. Det smakade väldigt bra!

Tre stycken finska fågelskådare kom på besök när vi höll på att stänga näten för dagen och frågade oss var de kunde se den smalnäbbade simsnäppan som finns målad på informationstavlan nere vid hamnen. Vi var tvungna att ge dem det tunga beskedet att det var decennier sedan det fanns smalnäbbad simsnäppa häckande på ön. Vi tycker att Länsstyrelsen borde uppdatera skyltarna så de blir mer aktuella.

Joachim, Hanna, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-07-24, 21:12

Tisdag 2018-07-24
Morgonen började enligt våra mått mätt svalt med en temperatur under 20 grader (dvs 19.4 grader!). Med friskt mod tågade vi bort till stationen. När vi kom ner till ringmärkarboden välkomnades vi åter av en skönsjungande lundsångare. Alla burar sattes ut och samtliga nät öppnades och i samband med detta mötte Inger älgkon med den mycket lilla kalven, svårt att säga vem av dem som blev räddast. Denna ko med kalv brukar hålla till runt ringmärkarudden men håller sig mest på avstånd.
Det var mer aktivitet på fåglarna idag och under morgonen rasslade det bra i näten. Vid åtta-tiden gick vi en runda som gav ett 30-tal fåglar, främst i 1:an och A1, och vi tror de skrämts in i näten av en ung räv som passerade mellan 1:ans nät och ringmärkarboden. Totalt ringmärktes 67 fåglar av 16 arter, vilket är den bästa märkardagen hittills. Lövsångarna tog tillbaka titeln som dominerande märkart efter en period med mycket grönbenor, vilka idag fick nöja sig med en andra plats. Nya märkarter som vi fick idag var gulsparv, trädpiplärka, enkelbeckasin och stenskvätta. En rolig överraskning var en jorduggla som skrämdes upp vid 9:ans nät och drog en sväng över Pauhu. En annan överraskning var när en brun kärrhök jagade från Rutti och över ringmärkarudden.
Eftermiddagen ägnades mestadels åt vila. Joachim gick en sväng och såg bland annat buskskvätta, men i övrigt var det ganska lugnt. Kvällen avslutades med piccata milanese – västerbottenostpanerad lövbiff, pasta och tomatrödvinssås – som Joachim stod för så nu är alla mer än mätta och belåtna. Det fina vädret verkar hålla i sig så vi hoppas på en minst lika bra dag imorgon.
Hanna, Joachim, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-23, 20:12

Måndag 2018-07-23
Det blåste ordentligt nere i hamnen när vi steg upp i morse. Underligt nog var det nästan stilla ute på udden så vi kunde öppna alla nät och bära ut alla burar. Ovanligt tyst och stilla, och varmt! Idag hörde vi lundsångaren vid flera tillfällen men den lyckades undvika näten eftersom den mestadels höll till på hög höjd. Fortfarande många hackspettar i farten men ingen i näten idag. Även törnskata obsades och äntligen fick vi syn på jordugglan som obsades redan under inventeringen i juni. Grönbenorna vann ligan med 8 märkta, och lövsångarna som god tvåa med 5. Totalt blev det ”bara” 30 fåglar av 11 arter. Roligast var tre små roskarlar, fortfarande luddiga. För säkerhets skull bars de tillbaka till Pauhu efter märkning där deras mamma väntade. Vi passade på att flytta några stolpar och spänna några nät oavbrutet uppvaktade av irriterande blinningar. Efter lunchen en stunds vila, skådning i hamnen, förberedelser för lite tralltillverkning utanför stugan och påfyllning av vatten. Hanna och Joachim tog en tur upp till Östviken. På den relativt lugna turen obsades många större hackspettar, ett trettiotal korsnäbbar, varav en liten grupp bändelkorsnäbbar, tre fiskgjusar och rödstjärtar. Ingen älg men däremot spår dem, omfattande gnagskador på tallarnas bark, på tallar upp till 7-8 tum. Skadorna förekom företrädesvis på tallar som stod gruppvis. Trist att se. Efter middagen blev det rapportskrivande och sist ett bastubad. Något svalare ute ikväll, 23 grader och lite fläktande vind.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-23, 04:08

Söndag 2018-07-22
Ytterligare en varm och stillastående morgon. Eftersom regnmolnen låg tunga över udden och åskan mullrade över havet avvaktade vi med att öppna A2-A4, men alla andra nät och samtliga burar sattes ut. Bra och jämn tillströmning av fåglar fram till dess att regnet kom omkring kl 8. Det regnade inte så lång stund och inte tillräckligt för att fylla några vattentunnor. Dagens höjdare var BUSKSÅNGARE – stationens femte genom tiderna. Med många fotografier och hjälp av expertis (Tord och Andreas) på land kunde vi konstatera att det faktiskt var en busksångare vi fångat. Totalt märktes 61 fåglar, av 11 arter. Grönbena toppade listan med 17, tätt följd av lövsångare 16 stycken. En kull talgoxar flög in i treans nät bland alla myggen och idag märkte vi två hackspettar. En mosnäppa vandrade in i buren på Pauhu tillsammans med två rödbenor. Idag obsades bl a tre storskarvar, svärta med sju ungar, dvärgmåsar, gök och tofsvipa. Fortfarande är det alldeles för varmt för att vi ska må riktigt bra, det är bara insekterna som trivs. I byn är det lugnt just nu, bara två båtar i hamnen och ingen annan än vi tänker besöka bastun ikväll. Värre var det i natt när turisterna bastade och drack öl medan barnen sprang gatlopp på spången. Trots att Jocke försökte få dem att dämpa sig hjälpte det tyvärr inte. Men ikväll är det lugnt och vi njuter av kall läsk och kallt vatten som Mats L levererade från land igår. Närmaste brunnen har sinat och vattnet är brunt, om det alls kommer något. Vi får gå en bit bort för att fylla vattenhinkarna. I skrivande stund har vinden ökat och med dörren öppen får vi bra korsdrag i stugan. När vi tvättat bort myggmedlet blir det obslista, laddning av batterier – både till W-T och våra egna.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av
lördag 2018-07-21, 20:11

Lördag 2018-07-21
Idag var det dagen D. Det vill säga dagen då alla våra förberedelser skulle ge frukt. Klockan ringde kl 03:30 som vi kommit överens om kvällen innan att då skulle vi stiga upp! Undertecknad steg upp när mobiltelefonen ringde och gjorde frukost. De andra låg och sov. När mobiltelefonklockan började närma sig fyra kollade jag vägguret i stugan eftersom jag började bli orolig att vi skulle bli försenade. Det visade att klockan var 03:00! Min mobil hade under natten kopplat upp på finska mobilnätet och jag hade stigit upp en timme för tidigt!

Nåväl alla höll den svenska tiden och vi gick ner tillsammans till ringmärkarudden för att öppna nät och placera ut vadarburar. En havsörn satt på storstenen ute i havet vid den finska fiskebyn Ruutti och välkomnade oss. Morgonhälsningen från örnen verkade lova oss en god uppstart på den standardiserade ringmärkningen som skulle starta kl 05:00.

Vädret var behagligt ”svalt” – bara 23-24 grader varmt med en skön svalkande vind. Väl nere på udden visade sig vinden vara hårdare än uppe vid stugan. Fägellivet var ganska tyst och stilla precis som tidigare i veckan. Vi placerade ut alla burar på Pauho (15 st) och på Ringmärkarudden (13 st) men kunde bara öppna nät 1, 2, A1, 3, A2, A3 och A4 på grund av vinden. Det verkade inte så bra men det blev faktiskt en ganska bra fågelfångst under dagen ändå! Vinden avtog sakta under morgonen och vi kunde även öppna nät 10, 9 och 8 efter ett tag.

Kl 10:00 verkade det hända något omkring oss för fåglarna bara strömmade in under en halvtimme i de få näten vi hade uppe. Vadarburarna gav fångster vid varje vittjning – inte mycket men ändå så det gladde oss. Totalt fångade vi 55 st fåglar av 13 arter. Lövsångarna var flest som vanligt därefter kom grönbena och större hackspett. Men den roligaste fångsten under dagen var en supersnygg roskarlshane som undertecknad plockade ute på Pauho när vi skulle stänga fågelstationen för dagen. Undertecknad har försökt fånga denna stationära fågelart i sju år och nu är den fångad till allas stora lycka!!!!

Under dagen gjorde vi följande nya observationer för veckan; gulsparv, havsörn, lärkfalk, fiskgjuse, tofsvipa och vitkindad gås. På kvällen bjöds det på amerikafläsk, bigarråer och potatis i ugn med Ingers goda kladdkaka som efterrätt!

Med lycksaliga roskarlshälsningar från ringmärkargänget med Joachim vid pennan!Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-07-20, 20:19

Fredag 2018-07-20
Efter ytterligare några svettiga timmar under den stekande solen är nu stationen så gott som uppsatt och klar. Havet var nästan vindstilla och det var över 25 grader i skuggan så vi kände oss som smörklickar i öknen. För att Lena skulle kunna vässa formen inför kursen om en vecka öppnade vi några nät samt satte ut några burar, vilket resulterade i en ängspiplärka och en göktyta. Över lag är det fortsatt mycket lugnt på fågelfronten med ungefär samma obsar som tidigare dagar. Dock observerades både kustlabbarna och en hel del stationsbesökare. En rolig överraskning var en älgko med en mycket liten och gullig kalv inne i vassen.
På eftermiddagen kom Rune med leverans, två gasoltuber och en kompost (tom!), och skjutsade sedan hem Lena. Eftermiddagen spenderades främst i skuggan inne i den 30-gradiga stugan men en del nytta hanns också med, bland annat är komposten monterad och invigd.
Nu vädrar vi stugan för fullt i den enligt oss alldeles för lugna kvällsbrisen och laddar upp både mentalt och med vätska inför morgondagen. Det ser vi fram emot!
Hanna, Joachim, Ulf, ingerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2018-07-19, 21:33

Onsdag 2018-07-18 och Torsdag 2018-07-19

Efter en skumpig resa med ganska grov sjö från Staffans till Sandskär tidigt igår morse (den 18:e) skred vi direkt till verket med att påbörja öppningen av fågelstationen! Det vill säga rensning av nätplatser med röjsåg, uppsättning av slöjnät och utbärning av vadarburar till fångstplatserna. Allt gick förvånansvärt bra trots den tryckande värmen – nästan +30 grader hela dagen - och de enerverande bromsarna. Som tur är finns det nästan ingen mygg i år! Första dagen avslutades med god mat och bubbel som Lena stod för och därefter bad i havet för att kyla ned oss och tvätta bort svetten från våra möra kroppar. Gissa om vi alla snarkade högt och sov tungt!?!

Ikväll (den 19:e) har vi kommit så långt i arbetet med att öppna fågelstationen att samtliga nätgator är röjda, alla burar utburna (15 st på på Pahu och 13 st på Ringmärkarudden)). Vattenståndet är ganska lågt och vadartillgången verkar vara ganska normal med de vanliga vadararterna. Det som återstår efter dagens arbete för att starta den standardiserade ringmärkningen på lördag är endast att sätta upp näten på de så kallade nätplatserna 8, 9 och 10 samt A2, A3 och A4. Det fixar vi snabbt imorgon förmiddag om vi håller samma arbetstempo imorgon som vi haft igår och idag!

Under eftermiddagen har vi haft besök av Kaj Rundgren som fått ett sms av Inger att vi hade problem med internet och kylskåpet. Han kom snabbt som attan ut till oss på vattenskoter och fixade till antennen så vi nu har kontakt med fastlandet med internet och dessutom kylskåpet som nu är igång så vår mat inte ruttnar i värmen. Vattnet håller på att ta slut i brunnarna precis som för två år sedan. Det känns lite tungt! En av stugägarna, Mats Lindelöf, for som tur var hem till Seskarö idag och lämnade sitt sista dricksvatten till oss. På fredag får vi förhoppningsvis leveranser av mer vatten och läsk – vi dricker nog minst tre-fyra liter vätska per man och dygn i denna diaboliska hetta! Kvällen avslutades som vanligt med god mat – porterstek – som Inger stod för!

Fågellivet på ön verkar gå på sparlåga i värmen. Nästan ingen fågelsång hörs och vi har gjort väldigt få observationer hittills på ön. Men det kan bero på att vi arbetat hårt och skådat väldigt lite. Av de arter vi trots allt hittills identifierat så vill vi lyfta fram småtärna, skräntärna, småspov, mosnäppa, drillsnäppa, grönbena, rödbena, roskarl, gluttsnäppa, brushane, strandskata, morkulla och tornfalk. Förutom dessa har vi fått puls vid två tillfällen då vi sett två fåglar som vi inte kunnat arta – en sparv och en vadare! Hoppas de kommer att finnas kvar imorgon så vi kan ta reda på vad det är!

Trevlig kväll önskar ringmärkargänget Joachim, Ulf, Inger, Lena och Hanna på Haparanda Sandskär!Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2018-07-02, 19:12

Gammelstad 2/7-2018-Fågelobservationer:
OBSERVERA ATT MÅNGA SKÅDARE HAR TAPPAT EN HEL HÖG MED LULEÅKOMMUNKRYSS dessa har övergått till BODENKOMMUNKRYZZ!

Det är så att kartområdet på Bodens södra skjutfält har ändrats. Som exempel Hattmyran (Lavskrika, Dalripa), Centralkröken, Norrån, Södra änden Alträsk (Strömstare)mm, dessa områden hör nu till Bodens kommun nuförtiden! Och naturligtvis har alla Gamla obsar också ändrats (RRK). MvH Ulf P Eriksson


  « Föregående 20       Nästa 20 »