Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-10-01, 22:01

Söndag 1 oktober 2017
Härlig morgon, mulet men ingen vind och 7 grader varmt. Redan under öppningen började fåglarna fastna i näten. Innan vi hämtat andan kom Marieke springande med dagens och vår höjdare – en blåstjärt! Den fick naturligtvis en hel del uppmärksamhet och en hel rulle film ägnades denna raritet. Sedan fortsatte fåglarna att fullkomligt strömma in. Efter dagens summa på 150 märkta fåglar kan ni nog förstå att någon fikapaus blev det inte. Vi sitter fortfarande och pustar ut. Den kvantitativa listan toppades av gråsiskor med hela 46 stycken och de gröna kompisarna uppgick till 21. Sävsparvar, bo- och bergfink samt lövsångare gjorde också sitt bästa för att nå toppen. De opererade i gäng vilket naturligtvis noterades av en elak varfågel som tog sig ett par mumsbitar när vi vände ryggen till. Innan allt var märkt, räknat och sopat hade klockan blivit 17 och eftersom vi hade fett 0 skyndade vi hem direkt till middagen. Det började faktiskt både skymma och regna (snöblandat). Ikväll hade vi behövt både innetoa och diskmaskin, och varför inte en butler också?
Men vi har klarat skivan även idag och sätter den gärna på repeat imorgon, fast det är varning om sämre väder tyvärr. Men först en välförtjänt skönhetssömn.
/TörnrosaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-09-30, 21:23

Lördag 30 september

Idag var det personalbyte. På morgonen ringmärktes 93 fåglar av 16 arter. En bra siffra efter gårdagens beskedliga summa vilket är lovande för det nya gänget. Vid lunchtid anlände det nya gänget som välkomnades på bryggan av Tord och Olgerts. De hjälpte den revbensskadade Ulf ut ur båten med hjälp av köksstegen. Dessutom hade det gamla gänget sett till så att det fanns ett stort vedlager och vattnet var påfyllt. Sen lämnade Tord, Anna, Arturs och Olgerts ön för vidare transport till Luleå och Lettland. Efter installering blev det lunch. Marieke gjorde en kortare tur kring byn. Det vimlar av björk- och rödvingetrastar samt grå- och grönsiskor på ön. Dagens middag bestod av zucchinibiffar och årets sista kantareller som Mats levererade. Mats tankade också diesel i elaggregaten som vi kan använda i nödläge då solcellerna ibland inte levererar särskilt mycket i höstmörkret. Vår handikappade frukostvärdinna har förberett allt inför morgonens frukost. Nu är det dags att lägga sig i förväntan på morgondagens ringmärkning.

/Nattpersonalen på SheratonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-09-22, 22:33

Fredag 2017-09-22

Äntligen! Alla nät öppna! Varmare idag, 9,1 grader redan kl halv fem. En i det närmaste perfekt dag då varje runda gav fåglar och i ”lagom dos”. Båda våra assistenter, Olgerts och Anna, har kommit igång med att sätta ring på fåglarna, vilket går som en dans och artbestämningen m.h.a ”Svensson lilla gröna” går också väldigt bra. Arturs är stolt!:-)
Totalt satte vi ring på 64 fåglar, spridda över 16 arter och vi kontrollerade tre av våra egna märkningar. Lövsångarna tog första platsen, som brukligt, med 17 fåglar. På andra plats hamnade Ängspiplärka, 10 märkta, och därefter Järnsparv och Sävsparv, vardera 6. Roligast idag var nog en riktigt fin Videsparven, vår andra för veckan och Anna gladdes över en söt liten Trädkrypare som hon fick ringmärka.
Fredag på stationen=städdag. Gäller både på ringmärkningen och i vårt fina boende. Fågelpåsar tvättas och husen sopas och såpskuras. Under eftermiddagen kom solen och temperaturen steg. Efter en sen lunch var det åter dags för våra dagliga turer runt ön, alla åt olika håll. Efter att vi varit ensamma på ön under veckans ”arbetsdagar” dök idag två båtar upp i hamnen. Mats kom ut inför helgen och Kaj var ute några timmar för att förbereda inför ett evenemang som ska ske under nästa vecka. I morgon är det dags för personalbyte. Lena åker hem och blir då avlöst av Tord Gustavsson. Sandskär visade sig idag från en av sina bästa sidor med en fantastiskt vacker solnedgång i ett dimmigt hav och i skrivande stund böljar ett underbart vackert norrsken över himlen. Känns som alltid lite vemodigt att packa den sista kvällen för säsongen…

Vid pennan
/LenaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-09-21, 20:21

Onsdag 2017-09-20

Ännu en blåsig dag, mulet och regnet hängde i luften. Under natten hade det kommit 3 mm, men det höll sig tack och lov från att regna under resten av dagen. Inte många fåglar i rörelse så våra förhoppningar var inte särskilt stora när vi travade ner till ringmärkarudden. Två av de ordinarie nätplatserna (1 och 3) och alla alternativnäten kunde öppnas, även R1. Tunga mörka moln vällde in öster ifrån med jämna mellanrum, men de delade på sig när de nådde ön. 15 fåglar av 6 olika arter fick vi ihop, vilket inte är så himla pjåkigt med tanke på antalet nätplatser vi hade igång. 6 LÖVSÅNGARE; 4 JÄRNSPARVAR, 2 GRÅSISKOR och vardera en av ÄNGSPIPLÄRKA, GRÖNSISKA och RÖDHAKE. Dagar som denna kan man passa på att verkligen fördjupa sig i de olika arterna. I dag studerade vi de Järnsparvar vi fångade extra noga. Eftermiddagen användes till bärplockning (havtorn och lingon), fiske (Id) och promenader runt ön. Väderprognosen för morgondagen ser inte bra ut, men man kan ju alltid hoppas…

/Vi här ute på ön :-)


Torsdag 2017-09-21

Sämsta morgonen! Helmulet, hård SO vind (12 m/s) en riktigt dålig vindriktning för vår ringmärkarplats, så vi dröjde oss kvar vid frukostbordet vilket visade sig vara ett smart drag för 06.30 kom så regnet. Morgontimmarna vid köksbordet användes till att göra djupdykningar i div litteratur om bl.a Rödstrupig-, Sibirisk- och Skärpiplärka. Intressant och nyttigt! Vi vill ju inte missa dem när de väl dyker upp i näten ;-)Många och långa promenader togs under dagen, men tyvärr inget sensationellt att rapportera. Fisksoppa till middag och kvällen avslutades som brukligt med en varm och skön bastu.
Vi gör tidig kväll ikväll så vi är utvilade när väckarklockorna ringer, för det är i morgon det händer! :-)

/Fyra förväntansfulla
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-09-19, 21:59

Tisdag 2017-09-19

Ljusaste morgonen hittills! Klar himmel förutom en mörk molnbank ut mot Malören. Vinden kom från NO så den kändes inte av så mycket i byn. Lägsta temperaturen hittills, endast 6 grader när vi vaknade. Varma kläder på och så begav vi oss ner mot en blåsig ringmärkarplats. De nätplatser där inte den hårda vinden kom åt med sin fulla styrka öppnades, totalt 12 nät. De första två timmarna var det en hel del aktivitet och vi lyckades få ihop hela 11 nymärkningar och 6 kontroller trots få nät och reducerad märktid. Klockan 10.30 ”stängde vi butiken” för då kom regnet. En videsparv, och en Gärdsmyg var de som stack ut i dag. Det blev inte mer än några småskurar av det utlovade eftermiddagsregnet, så efter lunchen spred vi ut oss över ön. Bland dagens observationer kan nämnas; Havsörn 2, Orre 4, Duvhök 1, Ringduva 28, Sångsvan 8. Det finns nu en hel del Bergfinkar på ön, fortfarande många Ängspiplärkor, Sävsparvar och Grönsiskor. Ett par Taltrastar och några Stenskvättor sågs också. Tyvärr ser inte väderprognosen för morgondagen ut något bättre än dagens, så vi får nog förbereda oss på ännu en dag med reducerad ringmärkning.

/Lena, Arturs, Olgerts och AnnaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-09-18, 22:19

Måndag 2017-09-18

Under gårkvällen, natten och tidig morgon hördes havet brusa, men på ön var det alldeles stilla. En grå morgon men drygt 9 grader redan kl 5 så en riktigt skön morgon i alla fall. Alla nät öppnades och varje runda gav fågel så när näten stängdes kunde vi summera hela 120 fåglar av 13 olika arter. Bara en liten flock på runt 30 siskor dök ner i A1 idag och de vann överlägset med en dagstotal på 66 individer spridda under dagen. En hel del Ängspiplärkor och Sävsparvar håller till nere på udden och I slutet av dagen gick flera Sävsparvar in i näten så de lyckades därmed knipa andraplatsen med 19 ringmärkta.
Intressanta obsar under ringmärkningstimmarna som kan nämnas är två havsörnar som vi kunde kika på genom tuben en lång stund och en Spillkråka som flög mellan dungarna.
Eftermiddag och kväll bestod av fiske, löprunda och dataläggningar. Gemensam middag och bastubad innan läggdags. Utanför knuten viner nu vinden som under dagen vridit till NO och ökade allteftersom. Tyvärr verkar vi nu få två blåsiga dagar och även spridda skurar, men förhoppningsvis lyckas vi hitta någon liten lucka där näten kan öppnas någon stund iaf.

/Lena, Arturs, Olgerts och Anna
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-09-17, 21:50

Söndag 2017-09-17

Ingen vann vadslagningen…
Den av oss som kom närmast missade med hela 135 fåglar…För lite!!
Vi vaknade till en stilla morgon med regnlika moln som omgärdade ön. Molnen luckrades upp allteftersom och inte en enda droppe föll över oss. Solen kikade t.o.m fram lite då och då.
Vi öppnade alla näten, inkl. alternativnäten och fåglar strömmade in i en jämn och behaglig takt till en början, men plötsligt, vid 8-snåret, small det till i A1! De fyra näten formligen dignade av gulgröna färgklickar. En stor flock Grönsiskor hade fastnat och vi insåg efter en stunds gemensamt ”plockande” att vi nog borde se till att inte fler fåglar fastnade inom den närmsta timmen, så alla nät drogs ihop och öppnades inte igen förrän alla siskor var märkta.
Dagen siffra slutade på totalt 173 nymärkningar och 5 kontrollerade fåglar. Vi hanterad i dag totalt 16 olika arter där självfallet GRÖNSIKA (94) vann förstaplatsen utan större konkurrens, på andra plats hamnade LÖVSÅNGARE (24) därefter SÄVSPARV (14), ÄNGSPIPLÄRKA (10) och JÄRNSPARV (9).
Då många av dagens timmar har tillbringats inomhus, först i ringmärkarboden ringmärkandes och därefter i stugan framför datorn, så har vi inte lyckats få ihop så många observerade fåglar idag. Några stenskvättor (6) dröjer sig kvar på heden vid kapellet, en del knipor (7) simmade vid pauhu, storskarvar(5), kråkor (7) och ett par korpar passerade över ringmärkarudden. Sädesärlor ses i flockar i byn och en hel del finkflockar (bo- & berg) hörs flyga över. Anna promenerade till nordudden och såg där en handfull vadare (utan tub var de svåra att arta).
Till middag bjöds det på stekt gädda, ris och blandad svamp. Delikat!
I morgon hoppas vi såklart på många fåglar i näten, men kanske inte riktigt SÅ många som idag :-)
/Lena, Anna, Arturs och Olgerts.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-09-16, 21:02

Lördag 2017-09-16

Fr.o.m i dag kommer nu äntligen stationen att åter vara bemannad. På eftermiddagen anlände Lena Stenman tillsammans med Arturs Karklins, Olgerts Jegers och Anna Lanka. Efter installation i stugan begav vi oss ner till ringmärkarudden för att kontrollera så att alla näten var i ordning efter den obemannade dryga veckan. En av näthissens stolpar hade vickat omkull, men i övrigt var allt i sin ordning. En älgko med kalv mötte oss vid nätplats sju och verkade inte så glad över att vi var där.
En stund med tuben nere på udden hann vi med innan det började skymma men där var inte så många fåglar i farten. En morkulla var nära att ge Lena hjärtstopp när hon nästan trampade på den, 38 grågäss cirklade över udden, drog ut över havet men vände sedan in över ön igen och 40 talet ärlor ”tjoppade” iväg norröver. De är hjärtligt välkomna tillbaka till sydudden i morgon bitti vid sexsnåret…då står vi redo :-)
Tillbaka i byn så eldades det i bastun, middagar lagades och arbetsordningar lästes. Efter några brasor i vår fina kamin har vi nu lyckats få upp temperaturen med 10 grader sedan vi anlände, från 13 till 23 grader, så nu har vi varmt och skönt till natten.
Här blir en tidig kväll, vilket är välbehövligt för våra vänner från Lettland efter deras långa resa, mer än 24 timmar i bil.
Dagen avslutades med vadslagning om antal fåglar och arter som kommer att fastna i våra nät i morgon…undrar vad man vinner? :-)
/Lena, Arturs, Olgerts och AnnaInsänt av Gunborg Stenvall
torsdag 2017-09-07, 13:53

Torsdag 2017-09-07
Idag är det den sista dagen på ön och Rune har redan anlänt och han meddelade att det inte blir så hård vind som de hade trott. Vi har även haft besök av Kalix turister som var väldigt intresserade av fåglar och hur vi gör när man ringmärker. Även en älg som tyvärr visar lite för stort intresse för stationspersonalen. Vid åtta snåret bestämde sig några fåglar för att flyga in i näten, så bra för dem som skall träna på att plocka och ringmärka. En stor flock på 50 st obestämd korsnäbb flög förbi. Två sparvhökar spanade av näten. Vi har även bytt gasolflaska och lämnar den gamla hos Rune. Det är mycket att komma ihåg men vi gör vårt bästa. Det är med sorg i hjärtat vi lämnar ön. Det blev lite för kort vistelse och vi längtar redan till nästa år. Tack för oss!
Gunborg, Peter, Kerstin och MonaInsänt av Peter.Keil
torsdag 2017-09-07, 04:11

Onsdag 2017-09-06
I natt har det varit fullmåne och vissa av oss har sovit lite oroligt. Vi vaknade till en varm och vacker morgon. Vinden hade avtagit under natten så vi kunde öppna alla nät. Mona och Kerstin har plockat sina första fåglar. Dagens fångst blev det bästa med nio fåglar av fem arter. Det som stack ut var en tretåig hackspett. Mona och Peter har plockat havtornsbär, medan Kerstin och Gunborg försvann in i kantarellskogen, de passade på att ta en sväng ner till Östra stadion där havsörn, fiskgjuse (med fångsten i klorna) visade upp sig. Kvällen hade kunnat sluta dramatiskt när några båtgäster hade börjat elda i bastun nere vid sjön (den saknar rökrör), det var rökigt både inne och ute. Vi har även fått veta att det blir vår sista kväll på ön eftersom vi får hämtning redan imorgon kväll, tur är det eftersom det väntas hårda vindar en stor del av denna och kommande vecka. Det är högst oklart om personalen från Varberg/Göteborg alls kan komma ut till Sandskär. I så fall blir stationen utan personal den kommande veckan.
Gunborg, Peter, Kerstin och MonaInsänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
tisdag 2017-09-05, 21:02

Lägg inte burarna under björken då är de fulla av löv då de skall in för vintern. Merjobb! En bra plats är vid enbusken till vänster om Bodan.
Används R1 platsen.


Insänt av Gunborg Stenvall
tisdag 2017-09-05, 19:48

Tisdag 2017-09-05
Högtrycket består och fågeltillgången fortsatt skral: nymärkningar av 3 bergfinkar, 2 talgoxar och 1 sävsparv. I stället kan man njuta av tillvaron och tacka, jag vet inte vem, för att denna sagolika ö finns, studera fågellivet i omgivningen, bl a en sittande gammal havsörn med fågelbyte på en sten mot Rivi, stora flockar med bo- och bergfink och grönsiskor (de senare börjar nu komma i allt större antal), några större strandpipare och gruppen med de 11 småskrakarna vid Pauhu. Gunborg fick syn på en stenfalk i de tidiga morgontimmarna och skrämde upp en beckasin (enkel) senare när vi gick en runda. Nu är alla burar uppburna till boden och räknade.
Peter skrämde upp en morkulla i kantarellskogen. Vi har även plockat flera kilo kantareller. Även passat på att plocka bär. Kustbevakningen kom på besök med sin stora fina båt. Ikväll har vi avnjutit Kerstins goda vegetariska lasagne och som efterrätt en blåbärspaj som gräddades i den nya ugnen. Vi var enorma kommunikationsproblem med omvärlden.
Peter, Kerstin, Mona och GunborgInsänt av Gunborg Stenvall
måndag 2017-09-04, 20:42

Måndag 2017-09-04
Det var rått fuktigt och väldigt mörkt när vi vaknade. Det visade sig att dimman hade rullat in. Vissa av oss vaknade dock redan 02:30, den finska tiden, eftersom telefonen har en förmåga att växla mellan det svenska /finska nätet. Vissa av oss var positiva till dimman ”Nu kommer fåglarna att tryckas ner” men det visade sig vara den fågelfattigaste dagen i manna minne. Tre kontroller och en ringmärkning blev det, för fåglarna hade visst bestämt sig för att lämna ön för sydligare breddgrader. Det blev en solig och fin eftermiddag med promenader på ön. Vi tjejer passade på att plock blåbär och kantareller. Vi hade turen att få se en del fåglar bl a Lärkfalksparet visade upp sig. Peter passade på att såga ved och elda bastu. En god middag avnjöts med lite av öns kantareller och andra goda tillbehör. Dagen avslutades med bastu (där älgen strök förbi fönstret) och en god havtornssoppa. /Gunborg, Mona, Kerstin och Peter


Insänt av Peter Keil
söndag 2017-09-03, 14:11

Lördag 2017-09-02
Upp i vanlig tid – inget regn, och när vi väl kom fram till ringmärkningsplatsen den mest fantastiska morgon med bleke på havet och behaglig temperatur. 42 nymärkningar av 8 arter; andra vanligaste bergfink och blåhake (4 var).
Besök på märkplatsen av 8 intresserade skådare och allmänt naturintresserade som följde verksamheten i någon timme.
Janne drog i väg mot Östviken, Mats mot västra stadion och Peter plockade lingon.
Jan, Mats och Peter
Insänt av Peter Keil
lördag 2017-09-02, 19:13

Onsdag 2017-08-31
Tyvärr annandagsväder när det gäller ringmärkning. I morse vaknade vi av att det blåste 10-11 m/s sydvästlig, så det var bara att avvakta. Vinden fortsatte med samma styrka så någon ringmärkning blev det därför inte. En del praktiska göromål som bl.a. tvätt och skådning runt ön har dominerat dagen. Arter som törnskata, videsparv, blåhake, havsörn, lärkfalk, fiskgjuse och blå kärrhök observerade. Under e.m. ägnade sig Mats och Jan åt att fånga och studera gräshoppor. Samtliga är fotodokumenterade, så artbestämning får vänta tills vi kommer iland. En tistelfjäril och många svarta ängstrollsländor och tegelröda dito blev dock artbestämda.
Vi lever ett gott liv i den fina bekväma stugan som fler ringmärkningsintresserade personer borde få uppleva. Börja därför redan nu tänka på nästa säsong fågelvänner med ringmärkningsintresse.
Just nu går det inte att komma ut på nätet, så dagens obsar kommer senare.
Imorgon ska vindarna vara med oss så då kliver vi upp 03:30.
Jan, Mats och Peter.

Fredag 2017-09-01
Full av uppdämd förväntad ringde väckarn 03:30!! F-n, det regnade, väntade en timme men var på Sydön efter 06 och satte upp ordinarie nät under en otäck himmel. Jodå, efter en dryg timme med svagt duggregn ökade nederbörden och det var bara att dra ihop. Satt tre timmar i ”bodan” och väntade på bättre tider. Strax efter tio gav vi upp och traskade hem. Det visade sig vara rätt beslut för det har regnat på till sen e.m. – totalt 11 mm.
En 18 taggare, en märkt tjur (10 år gammal sägs det) stod ovanför hednätet och spanade in oss. Efter att ha konstaterat att inga female fanns att se vände han upp mot norr.
Just nu har vi bara märkt två av fem dagar, alltså 20 % av tiden, ett sorgligt facit. Imorgon säger John Polmans efterträdare att det blir bra ringmärkarväder – fan trot!!
Fredagskväll och hamnen har fyllt på med totalt åtta båtar, allt från infödingar till turister.
Vi har som vanligt käkat gott, idag köttbullar, pasta, öns kantareller och fruktkompott till avslutning.
Blev 15 märkta, ytterligare några blåhakar, en trädpip och ett par rödstjärtar och en bunt lövsångare.
Nätet är otillgänglig just nu så vi får lägga in datat imorgon. Nu piss och gå och ligg.
Jan, Mats och Peter (gänget som snittar 70 år – vem slår det?)
Insänt av Peter Keil
lördag 2017-09-02, 19:09

Onsdag 2017-08-30
Vaknade till regn, så vi blev drygt en timme försenade, men alla nät var uppe 06:45. Väderrapporterna stämde dåligt då det fortsatte att smådugga framåt 8-tiden, så hårdbevakning gällde. Dagens märkningar uppgick till 30 nymärkningar: 6 blåhakar, 19 lövsångare, 2 grå flugsnappare, 1 ärtsångare, 1 ängspiplärka, 1 gulsparv. En dvärgsparv smet mellan nät och påse vid nät åtta men kunde beundras av delar av personalen. Efter regn kommer solsken, så ock idag, så vi tog igen den förlorade tiden på morgonen genom att stanna till halv två. Det går ingen nöd på oss, är fågeltillgången skral kan man alltid ägna sig åt gräshoppejakt, hallonplockning, tubskådning och djupsinniga samtal. Tillbaka i stugan åstadkom tre kockar ett smakligt huvudmål av stekt kassler med ost, mandelpärer och svampsås. Fagelinläggning och andra digitala och husliga göromål avslutade vår tredje dag på Sandskär.
Peter, Mats, Jan
Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson1@gmail.com>
fredag 2017-09-01, 12:58

P Hjortberger ringde och nämde att han sett en mindre mörk Häger flyga ifrån Bodträsket och mot Storavan på fredagsförmiddagen, gissningsvis en Purpurhäger, jag själv gjorde en tur till Storavan utan att notera någon Häger! Allt detta i Bodens omnejd.


Insänt av Peter Keil
tisdag 2017-08-29, 21:17

Rättelse till Dagbok 2017-08-29: ”en ung skrattmås stod på Pauhu tillsammans med några fiskmåsar”.


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
tisdag 2017-08-29, 21:09

Tisdag 2017-08-29
När vi vaknade halv fyra såg det inte riktigt ut som igår: mulet och omkring 11 sekundmeter, och förutom ylandet av vinden mullrade Bottenviken på rätt ordentligt, så Jan fattade det enda rimliga beslutet: ingen märkning tills vidare. Vid frukost konstaterade vi att högra kyl/frysskåpet inte fungerar. Trots gedigna insatser har personalen ännu inte (20:40) lyckats få någon ordning på dilemmat. (Kan någon i land ge oss några goda råd??)
Fri disponering av tiden, vilket innebar vandring och skådning på egen hand på södra delen av ön. På ringmärkarudden verkade allt under kontroll, näten ordentligt fastsurrade, men tyvärr hade vattnet stigit bl a i nätplats 4. Enligt både SMHI och YR ska vattnet sjunka tillbaka det närmaste dygnet.
Trevliga obsar under dagen: en honfärgad blåhök spanade av sandhedarna, en ung skrattmås stod på Pauhu tillsammans med några skrattmåsar, violettbandad gulvingfly flygande till Jans förtjusning. Småflockar av älgar, som dock gick undan i god tid m u a en ko som stod och bligade på Peter när han plockade 6 liter kantareller. Bastu. Sammanfattningsvis en bra dag, men nu hopas personalen på intensiv ringmärkning i morgon – det lär bli både soligt och lite vind enligt rapporterna.
Peter, Jan, MatsInsänt av Jan Andersson
måndag 2017-08-28, 21:07

Måndag 2017-08-28
Vaknade halv fyra av tystnaden! Idag låg havet spegelblankt och molnen var inte många. Full av optimism hade vi alla näten upp 05 och första timmen var inte speciellt fågelrik. Men mellan sex och sju märktes merparten av dagens 93 fåglar och vi fick verkligen ligga i, t.o.m. stänga ner några nät en timme.
Naturligtvis dominerade lövsångarna, 78 ex och alla ungfåglar. Totalt nio arter fick ring idag. Sista timmarna väldigt lugna och nu hade blåsten tilltagit. Men vi dock tämligen nöjda när vi promenerade tillbaka vid 12-snåret.
Efter att käkat och vilat gav vi oss alla mot Östviken för att kolla vadare innan vattnet stiger för mycket. Fick se småsnäppa, kärrsnäppa, mosnäppa, st. strandpip, svart-och gluttsnäppa. En del rovfågel och andra för resan nya arter. Vitkindade gässen sträckte ut i morse när havet låg lugnt.
Efter kvällsmaten har vi, läs Mats, lyckats få in alla arterna på Artportalen via Excel. Då ingen är speciellt hemma i datorvärlden har vi gruvat oss lite för just den biten!! Förhoppningsvis går det snabbare imorgon.
Så när som i Salmis stuga är vi nu ensamma på ön. Snart sover vi nog ovaggade.
Jan, Peter och Mats
  « Föregående 20       Nästa 20 »