Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Anethe Lindgren <Snoedriva@hotmail.com>
onsdag 2019-01-30, 17:21

Kan det vara möjligt att det var en spavhök som tog sig ett skrovmål i form av gråsparv vid mitt fågelbord idag..tog bild.stämmer inte riktigt in på beskrivning. Den här hade vita prickar på ryggen..Någon som vet


Insänt av Inger Brännström <inger.brannstrom@bredband.net>
söndag 2019-01-27, 20:58

Resa till Uleåborg och Liminganlahti samt Hailuoto (Karlö)

Styrelsen planerar för en gemensam resa för föreningens medlemmar till Uleåborg och besök samt boende på besökscentret vid Liminganlahti våtmarksområde, och även ett besök på ön Hailuoto (Karlö) som båda erbjuder intressant fågelskådning och natur.

Aktuellt datum är 5 – 7 maj 2019. Vi har bokat redan nu eftersom det är enda lediga dagarna under maj nästa år!

Detta gäller:
Avresa med minibuss och ev en bil från lämplig ort i Norrbotten morgonen den 5 maj.
Vi bor på besökscentret i Liminganlahti (där frukost ingår i priset och det finns tillgång till restaurang, kök för egen mat och bastu). Rummen är i toppskick, ljusa och fina. Max 12 personer ryms i de rum vi bokat enligt följande (priserna är per rum och natt inklusive frukost:
Ett rum för två personer – 75 €
Ett rum för två personer (handikappanpassat) – 80€
Två rum för fyra personer – 115€

Om man inte vill bo på besökscentret finns naturligtvis alternativ i Uleåborg, som ligger ca 40 km norrut.

Ta chansen att uppleva denna fina och fågelrika miljö tillsammans med andra medlemmar!

Totalpriset är naturligtvis beroende på transportkostnaden, men ju fler vi blir desto bättre blir priset!

Föranmälan till undertecknad senast den 31 januari 2019. Passa på - vi har flera platser kvar!

Inger Brännström, inger.brannstrom@bredband.net telefon 070-383 11 99

Kolla gärna dess länkar:
https://visitliminka.fi/en/liminka-bay/
http://www.bottenviken.se/finland/karlo/Insänt av ULF ÖHMAN <ulf.ohman00@bredband.net>
lördag 2019-01-26, 06:56

Janne A om vinterfåglar inpå knuten.

UT OCH RÄKNA!


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sveriges-storsta-fagelrakning-har-borjat


Insänt av karin Johansson <Karin.el.Jonansson@hotmail.se>
måndag 2018-12-31, 16:38

ca. 60 sidensvansar i vår ek på tomten på Hertsön. Mycket fladdriga ät litet av utspilld fågelmat. Sent på året!


Insänt av Thore Alm <thorealm@gmail.com>
fredag 2018-12-07, 18:59

Svart talgoxe i Kalix

Den 17nov.2018 sågs och fotades med mobil , en svart talgoxe med ljusgrå kinder. Ljus och avtånd gör bilden lite oskarp,men observatören såg den närmare vid fågelbordet.
Fågeln sågs några dagar i följd men har inte obsats i december
Obs,platts ;Stenbäcken .Vassholmsvägen , Kalix


Insänt av Karin Johansson <karin.el.johansson @hotmail.se>
måndag 2018-12-03, 14:06

En vuxen havsörn vid Gräsörenbron.
Igår en järpe på gamla Hertsövägen.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2018-11-15, 17:43

Hej Gunnar!
Säkert en koltrast du har i trädgården. Hanar som är födda i år har mörk näbb, är svarta med lite bruna inslag på vingarna. Honor är brunaktiga också med mörk näbb.
Hoppas den stannar kvar, ibland gör de försök att övervintra även hos oss.


Insänt av Gunnar Jonsson <gunnar.la.jonsson@gmail.com>
onsdag 2018-11-07, 14:32

Hej!
Har under hela hösten haft en svart fågel i vår trädgård på Björkskatan i luleå, en fågel som är i storlek av en trast, och ser ut som en sådan, men är väldigt skygg. Tror att det kan vara en koltrast, men den gula näbben saknas.
Den har varit intresserad av falna äpplen ända fram tills nu, som tur har vi aroniabär som den äter av just nu.
Skulle vilja få svar om det kan vara en koltrast ändå, men är ej säker.
MVH Gunnar


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-10-19, 19:44

Fredag 2018-10-19

Den sista arbetsdagen på fågelstationen för den här säsongen! På morgonen gick vi ner till udden och tog ner de sista näten. Vi hade redan nedmonterat en hel del nät under veckan så det gick fort. En enda fågel lyckades faktiskt fastna i våra nät idag: en dubbeltrast. Det blev alltså årets sista ringmärkning! Sen stuvade vi in alla burar och annat material i boden. Trasiga nät eldades upp. Fönstren stängdes igen och fågelluckorna stängdes också. Till sist låste vi dörren till boden. Nu är den redo inför vintern och nästa säsong. Tillbaka i stugan åt vi lunch och vilade lite. Det blev en sista skådningstur till Östra och Västra stadion som gav bl.a. orrar, svartmesar och trädkrypare. Sen var det dags för packning och städning i stugan. Nästan allt är klart nu inför vår avfärd imorgon. Middagen bestod av det sista som fanns kvar på skafferihyllorna och sedan gjorde vi administrationen.
Nu känns det lämpligt att reflektera över årets ringmärkning. Vi har ringmärkt 3150 fåglar i år, trots modesta ringmärkningssiffror i september och oktober på grund av dåligt väder, mot 2862 ringmärkta fåglar år 2017. Oktober har varit mycket blåsig, fast solig och varm. Nu kan vi konstatera att bemanningen i år har varit god, och stugan har fungerat perfekt; förbättringar har gjorts genom att vi har byggt en altan inför kommande sommarsäsong. Älgarna tycks ha minskat, framför allt på grund av den hårda vintern, vilket är bra för ringmärkningen eftersom de inte så ofta springer omkull våra nät och stolpar. Enbuskarna verkar hämta sig, rävstammen har ökat och det verkar vara gott om sork. Orrpopulationen verkar också ha ökat för första gången på flera år. Vi hoppas dock att mårdhund inte är på ingång.
Vi ser tillbaka på en bra säsong och tackar alla som på olika sätt deltagit i årets verksamhet på Sandskär! Vi önskar alla varmt välkomna tillbaka och ser fram emot nästa säsong.

/Stängningsgänget – Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-10-18, 19:58

Torsdag 2018-10-18

Efter den sedvanliga morgongröten, serverad av Ulf, tågade vi ner till ringmärkningsudden. I mörkret öppnade vi alla kvarvarande näten och fick direkt en rivstart på dagen: första fågeln var en ovanligt sen svarthätta! Den fastnade till och med medan vi höll på att sätta upp näten. Dagens meny var ganska blandad med rödhake, kungsfågel, blåmes, talgoxe och gråsiska som fick sig en ring. Vi plockade ner några fler nät mellan rundorna och hann även med lite spaning i viken där vi såg två sångsvanar och en stor flock på över 20 knipor. När Inger och Marieke tog ner alternativnäten hörde de en talgoxe skrika för full hals. De trodde att det kanske var en räv eller en varfågel som var i farten, men det visade sig att talgoxen hängde i nät 10 och inte ville bli plockad. Det lilla dramat slutade med en keps och ett par glasögon i nätet och talgoxen i en påse! Det var ganska kyligt idag, vi var glada när solen tittade fram senare på morgonen. Precis när vi började stänga fick vi flera fåglar i nät A1 vilket inte har gett mycket på grund av det höga vattenståndet. De sista fåglarna för dagen var två grönfinkar, en hona (kontroll) och en mycket tjusig hanne (nymärkning). Grönfinkar ringmärker vi inte så ofta, så det var en överraskning! Dagen slutade alltså som den började: med en oväntad ringmärkningsart. Vi gick tillbaka till stugan där det var dags för lunch och lite vila. Vi har även börjat förbereda vår avfärd. Självklart blev det också fågelskådning i hamnen och i skogen. Flera älgar än vanligt lurade bland träden. Mats och Göran kom förbi på en kopp kaffe, Freja hade redan hälsat oss välkomna till lunch. Vinden har ökat markant så nu får vi hålla i perukerna. Till middag blev det skafferirensning; nu börjar det sina på hyllorna! Men vi fick besked att Rune kommer och hämtar oss på lördag, så det går ingen nöd på oss. Efterrätten sparar vi till imorgon. Imorgon tar vi ner de sista näten och vi stuvar in allt fångstmaterial i boden och stänger stationen för i år. Med 10 m/s runt knuten blåser vi snart ut ljusen och samlar våra krafter till årets sista pass. God natt!

/Nedräkningen fortsätter…Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-10-17, 19:36

Onsdag 2018-10-17

En något blåsig och kall morgon men vi satte upp alla kvarvarande näten, totalt 27 stycken. Det började bra med 16 gråsiskor i 3:ans nät. Sen gick det trögt. Vi plockade ner nät 5 mellan rundorna som inte gav mer än fyra fåglar till. Förutom gråsiska även talgoxe och domherre. Det var dagens skörd – 20 fåglar av tre arter. Två kontroller. Nu har vi också monterat ner hissen för denna gång. Som vanligt en övning regisserad in i minsta detalj. Nere vid A1 sprang räven förskräckt iväg, med en stor röd lurvig svans med svanstippen alldeles vit och grann. Det blev riktigt kyligt på förmiddagen och inte särskilt många observationer. Två havstrutar, korp, domherre och massor av gråsiskor. Det glädjer oss att enbuskarna börjar hämta sig efter hornrosten som har drabbat öns enbuskar hårt. Det syns gröna skott på de flesta enbuskarna på ringmärkningsudden. Det blåste rejält när vi stängde näten lagom till lunch. Vi hann precis hem för mat och disk innan regnet startade. Det blev en stunds vila medan regnet smattrade mot rutorna.
En sådan här dag är det skönt med böcker att fördjupa sig i, både skönlitterära som faktaböcker. Mörkret föll snabbt och vi eldade en liten brasa för att fördriva lite fukt och skapa mysstämning ;) Sparrispaj och sallad och sen var det inte mycket mer än administration kvar, av de obligatoriska göromålen. Och efterrätt förstås. Stekta äpplen med socker och kanel.

/Nedräkningen har börjat…Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-10-16, 19:51

Tisdag 2018-10-16

När vi gick ner till ringmärkningsudden i mörkret i morse kändes det helt annorlunda i luften. Det var kallt, det blåste en svag bris från nordväst och dessutom så hörde vi fåglar överallt. Vi öppnade näten med pannlampan på och direkt började fåglarna flyga in. Särskilt alternativnäten gav bra resultat idag. För första gången på länge kunde vi öppna nät A1 som har varit översvämmat. Det var fortfarande högt vatten, men det gick. Totalt ringmärkte vi 41 fåglar av 10 arter, en bra spridning. Bl.a. två gransångare, en gärdsmyg, en gulsparv och två järnsparvar. En trädkrypare flög in i nätplats 9 och när den släpptes så trodde den att Marieke var ett träd. Den satte sig på hennes rygg och klättrade uppåt. En rolig upplevelse! Det är mer och mer blandade meståg i farten: vi ringmärkte 6 talgoxar och 3 blåmesar. Vi hörde även stjärtmesar på udden men de ville inte få en ring idag. När vi precis satt och njöt av en kopp kaffe så skrek Inger tvärs över udden. Det var en kungsörn som majestätiskt svävade över Sydön! Subadult.

Vår stängningsstrategi är att successivt stänga de nät som har gett minst fångst. På det sättet kan vi ringmärka fram till fredag då hednätet, A1, R1, 9 och 10 ska nedmonteras. Vi tänker tackla hissen imorgon vilket vi mentalt laddar upp för nu. Tillbaka i stugan var det dags för lunch och sen en powernap som varade i två timmar. Senare på eftermiddagen blev det spaning i närområdet. Inför kommande ugglesäsong verkar det hoppfullt eftersom vi ser rätt mycket sork springa omkring. Vi saknar dock grodorna i komposten :( Eftermiddagen avslutades med bastubad och sen var det dags för middag som bestod av thailändsk curry med ris. Sista programpunkten för dagen var administrationen medan vi lyssnade på M.A. Numminen.

/Som en boll kommer vi tillbaks imorgonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-15, 19:12

Måndag 2018-10-15

I morse blåste det ännu mer än igår: 13 m/s. Det blev alltså sovmorgon. Däremot utlovade prognosen att vinden skulle avta på eftermiddagen, så vi bestämde oss för att gå ut till udden efter lunch och öppna näten. Morgonen och förmiddagen ägnades åt skådning och städning. Det vimlar av kungsfåglar på ön: i varje enbuske och varje tall verkar det sitta kungsfåglar. Massor av trastar var även i farten. I hamnen låg tre bergänder och guppade i lä. Efter lunchen gick vi ner till ringmärkningsudden och på spången möttes vi av en hare som redan tagit på sig halva vinterkostymen. Djurlivet fortsatte att överraska: två älgar höll till mellan näthissen och hednätet, och de vägrade att flytta på sig medan vi öppnade näten. Överraskande var även en mycket sen gluttsnäppa som skrämdes vid nätplats 5. Ett stort gäng gräsänder flög upp när vi öppnade näten. Vi kunde sätta upp 22 nät, vilket vi inte har kunnat göra på flera dagar. Prognosen stämde och det blev nästan helt vindstilla på eftermiddagen. Det kändes konstigt att gå omkring utan mössa och jacka i oktober och dessutom bli myggbiten! Vi lyckades ringmärka elva fåglar av fem arter. Roligast var fyra stjärtmesar. Vi ringmärkte även en blåmes och fyra talgoxar: mesarna är i rörelse över hela ön. Vi nedmonterade även halva åttans nät där vattnet stod högt. Kl. 16.00 stängde vi näten och gick hem. Då var det dags för gasolbyte, disk, vattenhämtning och en stunds välförtjänt vila. Det blev morotssoppa till middag och nu ser vi fram emot den sista biten kladdkaka. I natt vänder vinden mot nord, enligt SMHI, så vi är förväntansfulla inför morgondagen.

/Herr Flick, Mimi och MichelleInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2018-10-14, 19:23

Söndag 2018-10-14

När vi vaknade kl. 5.00 blåste det 11 m/s från SV, och medan vi kröp tillbaka i sängen började det duggregna. Vi kunde alltså ha sovmorgon och efter frukosten gav vi oss iväg. Marieke tog en tur genom tallskogen och Östra stadion och obsade bl.a. orre och stjärtmes. Inger och Ulf gick ner till ringmärkningsudden och rengjorde burar och räknade ringar. Nät R1 öppnades för att torkas innan nedmontering, men då lyckades fem kungsfåglar fastna i det. Det blev alltså ringmärkning mot alla odds även idag: fåglarna bestämde att det blev ringmärkning! Vinden ökade under dagen och vattenståndet var mycket högt: +60 cm. Det är nu högt vatten i nästan alla nätgator. Vi funderar på att börja fånga fisk i stället för fåglar… Sen var det dags för lunch och efter lunchen gick vi ner till udden igen och nedmonterade två nät som inte har levererat. Under tiden öppnade vi fyra nät och några enstaka fåglar fick sig då en ring. Vi rensade och lagade de sista burarna, så det är klart nu. När vi kom hem kl. 15.30 var det dags att tända eld i bastun vilket Marieke gjorde efter att ha gått Ulfs kurs i braständning. Hon fick godkänt  Nu är både vi och burarna rena och redo för nya tag. Middagen bestod av gratinerad linsgryta och stekta tortillas. Mums! Morgondagen utlovar blåst men vi hoppas i alla fall på några märktimmar. Det har varit varmt hela dagen, och i skrivande stund är det 10,3 grader varmt och blåser 14 m/s. Vi kommer sova sött medan räven raskar i riset.

/Stanna lite längre…Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2018-10-13, 19:30

Lördag 2018-10-13

Man kan säga att vädret idag var som igår, fast sämre. Mer vind och mer dimma. Vi satte upp de nät som inte var för vindutsatta, det blåste 9 m/s rakt från syd. Det flöt på lugnt med någon fågel här och där, rödvingetrastar, kungsfåglar och gråsiskor. Fyra kungsfåglar i näten men massor i luften och buskarna. Ulf mötte en mycket stilig räv i vattnet under nät 3. Ingen av dem simmade ;-) Redan kl. 09 började vi stänga en del nät, och plocka massor av löv. Vi lämnade hednätet till sist och det visade sig vara en lyckad strategi. Sex stjärtmesar lyckades platsa i protokollen innan vi stängde för dagen. Totalt 23 märkta av 7 arter. Vi rensade en del burar och bar in nummerstolpar innan vi gick hem till byn. Det blåste ordentligt så vi höll oss inomhus en bra stund. Genom köksfönstret obsades en mindre flock snösparvar mellan rådstugan och bastun. Fram emot eftermiddagen gick Ulf och Marieke ner till hamnen och på ett stormigt hav syntes knipa och vigg. Skådarturen fortsattes mot halvön Pauhu som är nästan översvämmad, man skulle behöva vadarbyxor för att ta sig dit. Tur att vi inte har några vadarburar ute nu! Sen var det dags för en god middag som bestod av grönsakspaj och sallad samt administration. Nu är det becksvart ute, vågorna växer och vinden viner. Snart ska stängningsgänget skutta i säng och sova sin skönhetssömn. God natt!

De tre från Haparanda (Sandskär)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-10-12, 19:31

Fredag 2018-10-12

I morse var det kolsvart och fuktigt när vi gick ner till ringmärkningsudden. Inga stjärnor syntes på himlen. Pannlamporna höll oss sällskap när vi öppnade näten. Det blåste lite mer än vad prognosen hade utlovat och vattenståndet är fortfarande högt. Så vi kunde inte öppna alla nät och det var gummistövlar som gällde. Det blev en medioker märkdag med totalt 14 fåglar av 7 arter. Vi ringmärkte bl.a. två gransångare och några trastar. Även obslistan var mager. Vi stängde näten lagom till lunch och då åkte Mats B. hem. Nu är det bara tre tappra fågelentusiaster kvar på fågelstationen. Efter lunch var det dags för vila, administration och bastubad. Nu har mörkret sänkt sig över Kumpula medan vi tuggar i oss de sista resterna av raggmunkar och spekulerar kring öns växt- och djurliv. En upplysning som inte har glatt oss är att man har skjutit mårdhund alldeles i närheten av Sandskär. På grund av de många döda älgarna i vinter så verkar rävarna ha haft det gott och vi ser massvis med spår och spillning av rödräv. Kanske har det också lett till att mårdhund har etablerat sig på ön. Därför spanar vi intensivt efter mårdhundspår och deras typiska toaletter (mårdhunden lämnar sin avföring på samma ställe och till slut blir det en stor hög). I morgon ser det ut att bli dimmigt så vi hoppas att många fåglar ska ta en paus på ön och flyga in i våra nät. Nu önskar vi er god natt!

/Kvartetten som sprängdesInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail,com>
torsdag 2018-10-11, 19:49

Torsdag 2018-10-11

Äntligen kunde vi ringmärka idag, och dessutom med tvåsiffriga fångstresultat! SMHI:s prognos stämde helt: när vi vaknade kl. 04.30 var det så gott som vindstilla. I mörkret gick vi ner till ringmärkningsudden med pannlampan på och öppnade alla nät. När solen hade gått upp blev det en härlig morgon med vackert höstljus. Vi fick en stadig ström av fåglar i näten: totalt ringmärkte vi 53 fåglar av 11 arter. Dagen började med 3 gärdsmygar som smög sig in i näten, en ganska ovanlig start på dagen. Snart fick vi också 10 stjärtmesar i näten vilket gladde oss mycket. Oväntad var en mycket sen lövsångare som även fick sig en ring. Talgoxar och blåmesar var också i farten och hamnade i näten. Gråsiskorna toppar dock dagens lista med 19 stycken. Under de lugna stunderna var vi inte sysslolösa, dags för burrensning! Säsongens alltid återkommande favoritsysselsättning.
Mot slutet av förmiddagen började det bli tystare på fågelfronten och vi kom hem till stugan lagom till lunch. Efter lunch blev det dags för vila och en kortare skådningstur. Det var dock ganska tyst bortsett från några flockar dubbel- och björktrastar. Nåja, inte helt tyst var det, en helikopter hovrade rätt länge över ön. Oklart vad den hade för uppdrag. Lagom till middagen kom en del dimma, och även Mats L dök upp och höll oss sällskap en stund medan mörkret föll.
Nu har vi passerat 3 000 märkta fåglar, jämfört med förra årets totalsumma på 2 862 stycken. Det vill till att vi får en bra fågelfångst sista veckan så årets summa blir riktigt bra.

Marieke, Inger, Ulf och MatsInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-10-10, 19:41

Onsdag 2018-10-10

Kära dagbok,
Även idag härskade vindarnas gud Aiolos. När vi vaknade 04.30 blåste det 11 m/s från väst så det gick inte att ringmärka. Däremot var det soligt hela dagen så största delen av dagen spenderades utomhus. Efter frukosten gav vi oss av på olika skådarturer som förde oss till hamnen, Västra stadion, Östra stadion, Östviken och allt däremellan. Mitt på ön och i östra delen höll en hel del fågel till. Stora flockar trastar (dubbel-, björk-, rödvinge- och tal-) flaxade omkring och sidensvansar flög runt på jakt efter rönnbär. I tallskogen noterades talgoxe, blåmes, svartmes, talltita och även stjärtmes, vilket särskilt gladde Mats. Flera orrar var i farten, och bland småfåglar kan nämnas bergfink, bofink, grönfink, trädkrypare, rödhake och gulsparv. Inte bara fåglar obsades utan även däggdjur av olika slag: omkring 10 älgar spatserade omkring i skogen och flera harar noterades. Påfallande var ett rådjur som skådades av Mats i tallskogen nära Östra stadion, förmodligen det första rådjuret på ön. Det kanske tog sig till ön över isen? Efter lunch var det dags för en stunds vila och sen blev det mera skådning. Dagen avslutades med en god middag och administration. Nu laddar vi upp med en god natts sömn inför morgondagens ganska säkra ringmärkarpass, åtminstone om man får tro SMHI.

Aiolos och hans lärljungarInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-10-09, 18:44

Tisdag 2018-10-09

Precis som vi befarade blåste det alldeles för mycket för ringmärkning, 14 m/s kl 04.30. Vi hoppade tillbaka till sängarna och sov några timmar till. Efter frukosten gav vi oss av åt olika håll. Ner till hamnen, ut på Sydön och bort mot Östra stadion. Det blev fler obsar idag, knipa, bergand och småskrake i hamnen. Marieke gladdes särskilt åt en ensam alfågel. Men även storskarv, grå- och havstrut, trädkrypare, varfågel och enkelbeckasin noterades, bland många fler arter som höll sig inne i skogen och mer österut på ön. Roligast var nog sju orrar och hela åtta stjärtmesar. Mats noterade fyra harar bland de tio älgar som vi mötte idag. Vi hann också med att kontrollera alla näten och konstatera att vattenståndet fortfarande är väldigt högt. Många nätgator är helt vattenfyllda. Dagens räddningsinsats stod Marieke för som hittade en ensam och instängd talgoxe på ett av dassen hitom förrådet. Hur nu den hade kommit in. Naturligtvis blev det bastubad innan middagen som avslutades med Ingers namnsdagskladdkaka. Hur många gånger vi än läser väderprognoserna inför morgondagen ser de fortfarande dystra ut. Det enda som vi kan glädja oss åt är att vi slipper regn så vi kan ge oss ut på spaning. Vi har gott om gasol och ström, och mat förstås. Så nu behöver vi bara lite mindre vind i seglen för att vara nöjda.
I stearinljusens sken lyssnar vi på radio och läser böcker av varierande kvalitet, allt medan vinden verkar ändra riktning, dock inte styrka.

”Kulingarna”
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-08, 19:02

Måndag 2018-10-08

Efter det fantastiska norrskenet igår kväll vaknade vi förhoppningsfulla inför dagens ringmärkning. Trots den tilltagande blåsten tågade vi ner till ringmärkningsudden där vi öppnade de flesta näten. Men fåglarna var som bortblåsta idag: totalt ringmärkte vi 6 fåglar av 5 arter, bl.a. en gulsparv, en domherre och en gråsiska. Vi fick även två kontroller: en snäll varfågel, som bara tog en liten tugga ur Ingers finger, och en gulsparv som var ringmärkt av Rolf Lahti i juli förra året. Även på obsfronten var det tyst. En vuxen havsörn som visade upp sig över udden var dagens roligaste obs. Efter att vi hade stängt näten – vilket inte underlättades av den alltmer tilltagande vinden – var det dags för lunch och vila i vår mysiga stuga. Efter lunchen kom det utlovade regnet: det stod nästan horisontellt i backen. En kortare skådningstur i hamnen resulterade i fem viggar, en bergand, två småskrakar, flera knipor och några blöta skådare. Eftermiddagen avslutades av en spektakulär solnedgång över ett stormigt hav. Efter en god och värmande middag var det dags för administration. Nu ska vi snart lägga oss och drömma om morgondagens förhoppningsvis tvåsiffriga fångstresultat.

/Stormsvalorna  « Föregående 20       Nästa 20 »