Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2020-09-22, 18:46

Tisdag 2020-09-22
Ännu en dag med blåst. Redan kl 05 blåste det 14 m/s från V. Men det blev, trots all blåst, en solig och vacker dag. Vi gick bara ut för att hämta vatten och besöka dasset. Vi tyckte det kändes lite läskigt att vara ute när en flaggstång brutits av och kvistar flyger kors och tvärs. Mitt vad det är kanske en gren dimper ner i huvudet. Skådandet fick anstå. En sädesärla promenerade utanför köksfönstret och en ängspiplärka flög förbi. Men dagen blev lång. Mat, läsning, fika och mera mat. Vi tog ett krafttag och sotade kylskåpet som inte riktigt vill fungera optimalt. Graderna sjunker stadigt och vi håller tummarna för att vi har fått det att fungera igen. Det var en del sot och skräp där det inte ska vara sot och skräp. Vinden mojnar sakta och vi tror att det kanske går att sätta upp några nät imorgon bitti. Vi har i alla fall förberett för det. Fortfarande behagliga temperaturer ute så vi behöver inte frysa, trots den kraftiga vinden. Sammanfattningsvis är vi just nu mätta, varma och ”uttråkade”.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2020-09-21, 19:41

Måndag 2020-09-21
Det blåste rejält på morgonen så vi tog det lilla lugna och tur var väl det för kl 07 kom regnet. Det regnade nästan fram till lunch, inte så kraftigt men i och med att vinden låg på var det inte roligt att gå ut. Efter lunch gick vi ner till udden för att kolla näten för då hade det börjat blåsa mer, 12 m/s. De var väl knutna och klarar nog några sekundmeter till. Inte mycket till skådning idag. Några få fåglar satt i buskarna och ute på udden simmade sångsvan och några änder. Havsörnen födosökte, några kråkor levde rövare och sparvhöken satt övergiven i toppen av en buske och tittade längtansfullt på de stängda näten. Vi gick tillbaka till hamnen men det blåste så ögonen tårades. Slutligen sökte vi skydd och satt och filosoferade utanför bastun bara för att få vara utomhus en stund. Det blev läsning och kaffe på eftermiddagen allt medan vinden ökade. Vi kunde skönja lite blått på himlen och solen kikade fram en kort stund. Det var väldigt vackert över havet som var alldeles vitt av upprörda vågor. Nåja, stugan och nätplatserna står kvar (och älgkon och kalven) och även om det utlovas blåst även under morgondagen så ser prognoserna för onsdagen lovande ut. Vi har testat brandvarnaren som tjöt som den skulle så nu kan vi fortsätta sova lugnt om natten.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-20, 20:46

Söndag 2020-09-20
Japp, då var vi här. Tidig uppstigning i Luleå för avfärd från Staffans kl 05.00. Fin färd på havet i mörkret som ljusnade allt eftersom. Alltid roligt att ta över stafettpinnen efter Gunborg och hennes gäng. Rent, städat och alla vattendepåer påfyllda. Vi packade in, åt lite frukost och medan vi gjorde det ökade vinden rejält. Sen kom det regn också. Det blev ingen ringmärkning alls idag. Vi höll oss inomhus och höll hårt i hatten. Vid kvällens dassbesök behövde vi alla krafter för att hålla oss på spången, men det känns riktigt varmt i luften, 11 grader med vind från V 12-15 m/s. Det ska vara samma väder under morgondagen så vi har redan förberett oss för sovmorgon. Det är bara vi på ön och ingen lär väl ta sig ut heller i denna blåst.
Och snart blåser vi ut ljusen/Inger & UlfInsänt av Andreas Bergkvist <andreas.bergkvist@live.se>
lördag 2020-09-19, 21:33

Alträsk, Boden 19/9-20
Torsdag 17/9 KL 19.55 fick vi lyssna på två stycken Slagugglor på var sin sida av sjön precis vid skymningen


Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
lördag 2020-09-19, 18:29

Lördag 2020-09-19
Sista heldagen på ön innan vi åker hemåt imorgon bitti. Idag har det varit soligt och fint men fortsatt blåsigt. Klockan 7:30 kunde vi öppna 18 nät. 14 fåglar märktes eller kontrollerades och talgoxarna fick dela vinsten med grönsiskorna med 5 ex vardera. Grönsiskorna tog vinsten med ro medan talgoxarna firade genom att hugga några extra hugg i nagelbanden. Sex sångsvanar simmade utanför ringmärkarudden tillsammans med en grågås. Lite smått och gott på fågelfronten annars idag och en larv av nattfjärilen rostvinge som inte rapporterats i Haparanda kommun tidigare sågs. Sent på eftermiddagen hördes lockläten i dungen vid hamnen som mest påminner om tajgablåstjärt vilket gav en rejäl pulshöjare. Dock visade den sig aldrig och den tystnade till slut och fick förbli obestämd. Kanske blivande ö-gäster har bättre flyt. Detta blir sista dagboksinlägget från oss och trots blåst och en del regn har det varit en fantastisk vecka. Hoppas vi får se ön snart igen!
Hälsningar från Mattias vid tangenterna, Gunborg, Sarah, Ella och Kerstin
Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
fredag 2020-09-18, 18:54

Fredag 2020-09-18
Ingen ringmärkning idag heller… Men man kan inte ha en dålig dag på Haparanda Sandskär. Vi var ute på ringmärkarudden och kollade till näten för att se hur de klarat blåsten. Lite extra snören behövdes allt. Vattenståndet var högre idag än igår men åtta kärrsnäppor flög förbi och även tre ljungpipare. En blå kärrhök och en stenfalk jagade på udden bland ca 25 kråkor. Efter lite fika gick vissa ut för att plocka svamp och jag gick ut till norra udden för att se om det dykt upp något spännande. En varfågel höll till på norra udden, annars var det mest ängspiplärkor, rödvingetrastar och taltrastar. Några orrar höll också till där ute. Senare på eftermiddagen blev det bastu och sen tapasbricka och bubbel innan Kerstins fantastiska fisksoppa serverades med gott vin. Som vädret ser ut nu blir det ingen hemgång imorgon utan på söndag morgon istället. Får se om vi får ringmärka något imorgon, annars blir det annan skådning.
Fortsatt blåsiga hälsningar från Ella, Gunborg, Kerstin, Sarah och Mattias vid tangenterna.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
torsdag 2020-09-17, 16:57

Torsdag 2020-09-17
Ännu en ofrivillig sovmorgon! Vi höll oss inne på morgonen då vi råddes att vara inomhus på grund av stormbyar. Blåsten minskade sen något och vi gick ut till ringmärkarområdet för att se hur näten mådde och det var en del sneda stolpar och en del nät som behövdes knytas upp lite mer. Vattenståndet var det lägsta hittills för vår vistelse och såg perfekt ut för rastande vadare. Så mycket vadare var det dock inte men en ljungpipare och en svartsnäppa tillsammans med två större strandpipare födosökte och i vattnet låg fyra stjärtänder, tre bläsänder, 21 viggar, ca 30 knipor, gräsänder, 11 storskrakar och nästan lika många småskrakar. Två havsörnar har flugit omkring hela dagen och en videsparv flög också förbi vid ett tillfälle samt en tretåig hackspett. En älgko med kalv håller ofta till omkring ringmärkarområdet vilket de även gjorde idag. På eftermiddagen hade blåsten minskat så pass att vi öppnade några nät, dock var det bara en ung sävsparvshona som fick en ring men hon gladde stipendiaten Ella mycket! Japansk gryta väntar nu som görs av Gunborg. Hoppas på mindre vind imorgon så vi kan ringmärka mera!
Fortsatt blåsiga hälsningar från Ella, Gunborg, Kerstin, Sarah och Mattias vid tangenterna.Insänt av Sarah Stenvall <sarah.stenvall@gmail.com>
onsdag 2020-09-16, 18:10

Onsdag 2020-09-16

Igår anlände jag tillsammans med min dotter Ella (5år), tillika årets Sandskärvsstipendiat till ön. Efter en underbar eftermiddag och kväll kröp vi till kojs förväntansfulla inför, förhoppningsvis, några timmar vid ringmärkarboden innan den annalkande stormen skulle göra entré under onsdagsmorgonen... Tyvärr vaknade vi 04:08 av en ruskig hagelstorm som drog förbi och ovädret var ett faktum. Vi tog oss iväg en sväng till ringmärkarboden under förmiddagen för att se till näten. Någon trut, en lappsparv, en enkelbeckasin och ett gäng sidensvansar fick vi syn på innan vi återvände till stugan för en god kantarellunch och eftermiddagsbastu. Vinden viner kring knutarna i skrivandets stund och vi har nyss inmundigat självaste stipendiatens favoritmiddag – sushi. Även om det är relativt fågeltomt utomhus så flödar fantasin och skaparlusten här inne. Ella drömmer om att imorgon fånga de ovanliga svarta- och rosa örnarna i näten… Vi håller tummarna!
Blåsiga hälsningar Ella, Gunborg, Kerstin, Mattias med Sarah vid tangenterna.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
tisdag 2020-09-15, 19:01

Tisdag 2020-09-15
Idag var det fullt ös vid näten, 103 ringmärkta fåglar fördelade på 13 arter. Idag var det sävsparvarna som knep guldet med 50 individer. Dagen har varit varm och skön utan för mycket vind vilket gjorde att vi kunde öppna alla näten utom hissnätet. En bändelkorsnäbb var vid ringmärkarudden och vände och en kärrsnäppa rastade. Kerstin ringmärkte sina första fåglar vilket hon gjorde som att hon inte sysslat med något annat tidigare. Sarah och hennes dotter Ella kom till ön på eftermiddagen vilket var ett mycket roligt tillskott på ön. En eftermiddagspromenad resulterade i Sveriges 15e ryska ordensfly, en häftig art! Ikväll har vi ätit klassikern spagetti och köttfärssås. Ännu en härlig dag på ön snart slut, imorgon ska det regna och blåsa men vi hoppas kunna öppna näten någon timme i alla fall.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
måndag 2020-09-14, 17:18

Måndag 2020-09-14
Idag har det varit en väldigt blåsig dag. När vi gick upp möttes vi av ett vackert norrsken. Blåsten gjorde sen att vi endast kunde sätta upp fem nät, fem nät som resulterade i noll märkningar. Dagen har dock blivit bra ändå på ön, en tajgasångare vid östra stadion förgyllde dagen och andra roliga arter blev bland annat videsparv, orre, tretåig hackspett, mindre och större korsnäbb och gärdsmyg. Hussvala, sånglärka och grå flugsnappare sågs också vilka det börjar bli sent för. 48 arter sågs sammanlagt. Gunborg och Kerstin har plockat kantareller medan jag tog en tur till norra udden, en riktigt vacker tur! Nu är en lasagne i ugnen och doftar ljuvligt och väntar på att bli uppäten, sen väntar bastu. Imorgon hoppas vi på mindre vind så vi kan öppna fler nät, då kommer också förstärkning i form av Sarah och hennes dotter Ella.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
söndag 2020-09-13, 17:33

Onsdag 2020-09-13
Igår kom jag (Mattias), Kerstin Eriksson och Gunborg Stenvall tillbaka till denna härliga ö, Haparanda Sandskär efter ett års längtan sedan förra hösten. Det blev en skumpig båtresa på grund av blåsten och vi kom fram vid 19-tiden och då blev det blixttillagning av korv stroganoff med ris samtidigt som vi installerade oss i stugan. Idag gick vi upp vid 3-tiden för att vara på plats på ringmärkningsplatsen innan klockan 5. Vi öppnade alla näten men mellan 6:45-9:00 fick vi stänga allt då det började ösregna och blåsa, till och med en tromb bildades över vattnet. Det var rätt så bra aktivitet i näten när vi kunde öppna igen och starkast ut var ängspiplärkorna som kunde knipa dagens guldplacering med 21 nätlandningar varav tre var kontroller sedan tidigare. Även en videsparv fick en ring. Sammanlagt ringmärktes/ kontrollerades 46 fåglar. En vacker blå kärrhökshanne patrullerade förbi vid ett tillfälle, två fiskgjusar fiskade och en havsörn höll oss också sällskap ett tag. Svartsnäppa, gluttsnäppa, större strandpipare höll också till på södra delen av ön. En eftersläntande ladusvala sträckte också söderut. En fin första dag på ön och det ska bli spännande att se vad som väntar denna vecka! Nu blir det Gunborgs grekiska biffar och uppladdning för morgondagen.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-06, 19:57

Söndag 2020-09-06
Blåst. Hela natten blåste det ordentligt och även på morgonen. Vi tog det lugnt och gick ner till udden för att se om det gick att sätta upp några nät trots vinden. Några inre nät samt alternativnät hissades upp. Vi lagade stolplinan på nätplats 10 som förmodligen älgen rivit av. Solen sken och det var en riktigt fin dag, bortsett från blåsten. Tre grönsiskor märktes, alla från nät 3, vilket är det enda nät som gett fågel de senaste dagarna. Våra vänner grågässen flög över oss några vändor, sångsvanarna i viken tillsammans med stjärtänder och två gräsänder. Talgoxar, blåmes och siskor i buskarna och vid stängning ökade vinden ytterligare. Vid bastun i byn höll 15 sädesärlor till samt två blåhakar. Det var full fart. Efter lunch blev det en stunds vila och sen Finnkampen till eftermiddagskaffet. Vi började packa och städa eftersom det är hemresa imorgon. Och imorgon ska det varken regna eller blåsa så vi hoppas på en ordentlig märkdag innan vi åker härifrån. Men först… skönhetssömn.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2020-09-05, 19:49

Lördag 2020-09-05
Regn. Det blev sovmorgon och efter frukost traskade vi ner till udden för att kolla näten i den kraftiga blåsten. Vi passade på att tvätta påsar och skura bodan, eftersom det inte blev gjort igår. Regnet kom i kraftiga skurar så vi blev lagom blöta under vår korta utflykt. Ett gäng sädesärlor håller till kring kyrkan och spången, några fiskmåsar drog mot norr och ute på ringmärkarudden hördes grågäss och två svanar simmade i viken. Förmodligen några arter till men de syntes inte i de höga vågorna. I övrigt var det lugnt på fågelfronten i regn och blåst. Vi flydde hem till stugan för att torka kläderna och invänta bättre väder. Det regnade till och från hela förmiddagen och efter lunch ökade vinden ordentligt. Det blev en inomhusdag idag. Läsning och melodikryss. Rester till middag och tidigt i säng. Men det är som vanligt, vi är ofta tidigt i säng… och tidigt uppe. Morgondagen utlovar mera blåst så vi får vänta och se om prognosen stämmer.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2020-09-04, 19:34

Fredag 2020-09-04
Uppstigning i vanlig ordning. Inget regn, mulet men nog så blåsig, 8 m/s från SV. Vi samlades vid spången utanför stugan och startade TV-inspelningen redan där, i halvmörkret. Vi kunde bara sätta upp de ”innersta” näten och tre alternativnät på grund av blåsten, men det var alltid något. Hela förmiddagen var av förklarliga skäl koncentrerad kring inspelningen men vi gick våra rundor och kollade näten. Som tidigare dagar var det glest med fåglar, vi hörde talgoxe och en hel del siskor (som även flög över oss i blåsten). Det blev tre nymärkningar idag, gråsiska, ängspiplärka och bergfink. Samtliga fick vara med på bild. Inger märkte, Ulf skrev protokoll och Anders fick hålla och släppa fåglarna. När vi stängde ner strax före elva kände vi oss ändå nöjda med denna blåsiga dag. Mörka moln tornade upp sig över byn men det kom aldrig något regn. Det blev inte så mycket skådning alls under dagen. Grabbarna behövde vila när vi kom tillbaka till byn och Inger fixade lunch. En intervju återstod och en summering innan vi vinkade av teamet vid bryggan klockan fyra. Om sanningen ska fram kände vi oss rätt möra när kameran lämnade hamnen så vi gick hem till vår stuga, förberedde matsäck inför morgondagen, förde in våra tre fåglar i Fagel3 och några observationer i Artportalen. Skrev denna dagbok, tittade på regnet som helt plötsligt var över oss som en kraftig dusch, låg och läste innan vi åt middag och kröp ner i sängen strax före det att mörkret lagt sig. Ambitionen var att hålla sig vaken längre men det gick inte.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2020-09-03, 21:30

Torsdag 2020-09-03
Välkommen till ”fågelöknen”! Torsdagen blev nästan en blåkopia av onsdagen, sol, blåst, varmt och två fåglar. En grönsiska och en lövsångare. Vi kunde bara öppna ungefär hälften av näten på grund av blåsten men det kvittrade i buskarna bakom boden, kring hissen och alternativnäten. Men inga fåglar ville flyga in i näten. De flesta höll sig ganska högt upp på himlen mest hela tiden. Svårt att skåda över havet med solen i ögonen och vita gäss på vågorna. På morgonen hälsade älgkon med kalv oss välkomna och stannade en stund och knaprade på björkarna mellan bodan och hednätet.
Kustbevakningen låg med sin stora båt i hamnen och Mats L levererade lite extra mat till oss eftersom vår hemresa är framskjuten p g a helgens väderprognos. Blir det inte allt för mycket regn kanske vi har chansen att bättra på fågelstatistiken något innan vi checkar ut för den här gången. Idag fick vi ett återfynd från Ringmärkningscentralen. En kärrsnäppa märkt av Bo Slunge i juli 2011 har återfångats och kontrollerats i juli i år på Ottenby. Nästan nio år efter märkning!
Eftermiddagen ägnades åt förberedelser inför kvällens och morgondagens besök. Kl 18 stod Inger i hamnen och vinkade välkommen till ”Mitt i naturen” med programledaren Anders Lundin i spetsen. De ska vara med oss på udden imorgon så det vill till att fåglarna visar sig från sin bästa sida och att vädrets makter står oss bi. Vi bjöd på en bit mat och diskuterade igenom upplägget innan det var dags att säga god natt. Nu återstår bara obsar och disk innan vi blåser ut ljusen.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2020-09-02, 18:47

Onsdag 2020-09-02
Det blåste en del idag, tyvärr. 7 m/s från SV. Det innebar att vi inte kunde sätta upp alla nät och chanserna att fånga lite fler fåglar än igår minskade betydligt. Solen sken och det var riktigt fint väder, men inga fåglar att tala om. Inne i viken simmade sångsvan och stjärtand. Några kustlabbar, fiskmåsar och gråtrutar cirkulerade. En flock grågäss flög skränande över oss när vi slutligen lyckades fånga två fåglar, en nymärkning och en kontroll av ängspiplärka, i det mest vindutsatta nätet. Det blev också dagens resultat! Trist men inte mycket att göra åt. Det var inte så mycket fågel i farten heller, talgoxe, gråsiska, ängspiplärka, gulärla, lövsångare och någon enstaka bofink. Inte ens sparvhöken syntes till. Vi skådade, åt vår medhavda matsäck, kollade näten, skådade och åt mera matsäck….. Vi städade lite i bodan och torkade av fönsterrutorna för att få tiden att gå.
När vi kom hem vid lunchtid var bastun uppvärmd av några besökare så det fanns varmt vatten för en uppfräschning. Just nu känner vi oss en aning modstulna men veckan är ju inte slut än. Och det finns lingon kvar i skogen ;-) Utsikterna inför morgondagen ser inte så lovande ut, sol och blåst, ungefär som idag. Några nät hoppas vi ändå kunna dra upp och fåglarna får skärpa till sig tills imorgon.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2020-09-01, 18:18

Tisdag 2020-09-01
Det var en riktigt livlig morgon ute på havet utanför ringmärkarudden. Trutar, labbar, måsar, en havsörn, en sparvhök, gäss och svanar. Men i näten var det lugnt förutom sparvhöken som patrullerade förbi med jämna mellanrum. Plötsligt satt den i nät 6 men hann trassla sig ut innan vi var framme. Men på nästa runda var han fast, i nät 5! Äntligen. Vi skrämde honom rejält för han höll sig borta flera timmar efter märkning. Det flög flockar av grön- och gråsiskor samt gulärlor. Resultatet blev inte lika magert som gårdagen, med fyra nymärkningar och en kontroll. Förutom sparvhöken, två grönsiskor och en ängspiplärka. Vädret var för ”bra”, soligt och helt vindstilla. T o m myggen tittade fram och trodde det var sommar igen. Mats och Freja kom ner en stund och då passade Inger på att sätta Mats i arbete så vi kunde flytta en nätstolpe till hissen så att näten sträcktes.
Nu är alla nätplatser justerade och dåliga stolpar har bytts ut så nu saknas bara fåglarna i en omfattning så att vi får jobba lite grann. Efter lunch gav sig Inger ut på skådning och lite lingonplockning medan Ulf diskade och svarade på en remiss om utökning av elnätet. Inte många fåglar i skogen heller, talgoxe och fem stenskvättor. Förutom kråka och korp.
Älgarna har visat sig lite här och var, både i byn och ute på udden, men de håller sig tack och lov på avstånd. Nu är det bara vi på ön, Mats och Freja har åkt hem och inga båtar syns i hamnen. Det blir en tidig kväll – lite fågel och värme blir man trött av.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2020-08-31, 19:40

Måndag 2020-08-31
Vad som hade kunnat bli en toppendag, mulet, 7 m/s från NO visade sig bli rena bottennappet. När vi satte upp de ordinarie näten flög en stor flock gråsiskor omkring och det kvittrade lite varstans i buskarna. Ingenting. Vi satte upp några alternativ nät också. Ingenting. Inte ens sparvhöken tyckte det var mödan värt att jaga på udden utan den lämnade oss ganska fort. Ute över havet bråkade fyra kråkor med en blå kärrhök, en havsörn satt på en sten och spanade. En flock sidensvansar flög högt, högt ovanför oss. I övrigt – ingenting. Vi bytte några nätstolpar och justerade linor. När vi stängde kl 11 var resultaten – noll fåglar! Från 44 till 0 på 24 timmar. Suck! Förmodligen syntes näten allt för väl i blåsten längst ut på udden och eftersom natten har varit klar har nog många fåglar lämnat oss redan på sin väg söderut.
Men solen tittade fram och lunchen intogs ute. Efter lite vila på maten gick vi ner till hamnen och blev sittande en lång stund. En finsk segelbåt, fem storskrakar, sju gråtrutar och några fiskmåsar. Tomt på Islandet. Sparvhöken sökte sin lycka inne i byn några vändor men verkade kamma noll.
Administrationen ikväll känns överkomlig och vi tar nya tag imorgon!
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-08-30, 20:11

Söndag 2020-08-30
Fin morgon och bara 5 m/s från S. När vi travade iväg längs spången påminde oss situationen om Rachel Carsons ”Tyst vår”. Inte en fågel hördes. När vi satt upp alla ordinarie nät och fem burar började Ulf förbereda för lite justering av ”pilbågestolpar” och tog fram spett, spade och slägghammare. Men redan första rundan gav fågel och andra rundan gav ännu mer fågel. Där samarbetade vi med sparvhöken som likt en fårhund körde in fåglarna i näten. Själv satt hon sedan på en nätstolpe och såg hungrig ut. Hade vi hunnit sätta upp även alternativen hade fångssiffrorna förmodligen blivit bättre men på två ville vi inte riskera något. Solen sken och över havet flög bl a fyra kustlabbar och fyra ljudliga grågäss. På udden var det många lövsångare så klart, ängspiplärkor, bofinkar och sävsparvar i farten. Det blev begränsat med observationer då vi dels fick jobba med märkningen och övrig tid gick åt till plockning och justeringsarbeten. Dagens märksiffra blev 44 av åtta arter. 31 lövsångare och några av vardera träd- och ängspiplärkor, sävsångare, blåmes, talgoxe, bergfink och sävsparv. Fyra kontroller. Vi hann justera några av stolparna och arbetet fortsätter imorgon. Efter lunchen monterade vi upp ett nytt klädstreck och kunde konstatera att den krånglande kylen nu uppvisar fem grader som sig bör. Det har tagit ett dygn. Nu ska vi fylla den med matvaror och se om den fortsätter i samma stil eller om gradantalet stiger. Lite lingonplock och skådning blev det också men inte mer intressant än en ensam stenskvätta observerades, förutom de arter vi redan sett och hört idag. Ovanligt tyst i byn, både på fåglar och människor. I skrivande stund är det bara vi och Mats L kvar. Förutom herr och fru Älg som ligger och vilar sig nedanför kyrkan. Den krånglande kylen verkar inte gilla matvaror särskilt för nu har tempen stigit igen. Fortsättning följer.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2020-08-29, 19:25

Lördag 2020-08-29
En varm och fin morgon för herrarna som vaknade och gav sig iväg ut på udden denna deras sista dag. Fast första timmen regnade det så näten var uppe till klockan sex. Huruvida denna timme tillbringades i stugan eller på udden förtäljer inte historien. Idag märktes 24 fåglar, med lövsångare i topp och grå flugsnappare och bofink på delad andra plats. Totalt sex olika arter. Tre kontroller.
Ulf och Inger anlände före utsatt tid och levererade nya nummerstolpar till ringmärkarplatser som pigga Markku och Henrik genast satte upp medan Peter märkte de sista fåglarna med Ulf vid protokollet. Stationen var stängd och det var bara att tömma påsar och sopa bodan så var allt klart inför morgondagen. Dessutom var burarna uppburna till bodan inför vintervilan, så kånkandet var redan avklarat för oss. Det tackar vi särskilt för! Medan herrarna åt och packade det sista syntes Rune hukande i lingonriset fram till kl 12.00 då båten lämnade ön och Inger och Ulf tog över ansvaret för den här gången. Det blev ingen skådning efter vår tidiga uppstigning i morse utan vi åt, packade in och försökte komma underfund med felet på kylskåpet som inte vill bli kallt. Troligen inte sotat så imorgon blir det sotning! En underbart vacker dag med sol, ingen vind och varma grader. Av de hotande regnmolnen blev inget tack och lov. Många finnar frekventerar bastun som vi ändå inte hade tänkt utnyttja ikväll, men Inger smet in och stal lite diskvatten för att spara på gasolen. Tyvärr finns inget vatten i brunnen utanför bastun, verkar helt tom. Extra motion till annan brunn tyvärr.
Snart ska vi släcka ljusen som vi inte tänt och invänta morgondagens utlovade östliga vindar.
Inger & Ulf  « Föregående 20       Nästa 20 »