Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-10-03, 19:07

Onsdag 2018-10-03

Idag uteblev lommade ner till märkplatsen därför att nordan härjade för hårt bland näten. Skådande har därför dominerat dagen, sydön på f.m. och vandring norrut på e.m. En del rovisar har noteras som p-falk, stenfalk, fjällvråk, blå kärrhök och havsörn. En hämpling sågs nere vid hamnen där berganden, viggar och storskarv verkar trivas i hamnbassängen.
En del övrigt arbete som vedhuggning och lingonplockning har också hunnits med.
Imorgon ser vädret bättre ut och vi hoppas på en del fågel nere på udden. En hel del mesar, kungsfåglar, domherrar som setts idag hoppas vi hittar ner imorgon. Fortfarande är vi ensamma på ön, men det går bra för det.

Jerryjans med MatsInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-10-02, 19:05

Tisdag 2018-10-02
Idag lommade vi iväg så vi var nere vid märkarplatsen 05:45, mulet men lite mer vind än under gårdagen, nu från NNO. Tyvärr mycket lugnt och tyst nere på udden också betydligt kallare än igår.
Fångsten var liten men en ung varfågel var trevligt. Mörka moln började tona upp sig i öster och det såg hotfullt ut. I samma veva drog en stor grupp mesar, mest talgoxar in i Hednätet. Som inte det var nog började det samtidigt att regna och t.o.m. hagla!!!! En halvtimme senare var fångsten bärgad och två blöta gubbar återvände till Ringmärkarbodan. Vi stängde naturligtvis samtliga nät och fick göra ett två timmars uppehåll. Kl.12 var det stängt för dagen och summan blev 58 fåglar av 12 arter, därav 34 talgoxar.
Då det regnat till och från resten av dagen blev det ett skönt bastubad för öns enda innevånare.
Inga obsar värd namnet har setts idag. Nya tag imorgon!

Matsjans med JerryInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-01, 20:29

Måndag 2018-10-01
Idag vakande vi 04:30 och konstaterade att nu var det utmärkt väder för ringmärkning, nästan vindstilla och några plusgrader. Näten uppe 06, men två fick bli oöppnade p.g.a. för mycket vatten. Tyvärr var fågelaktiviteten väldigt låg, typiskt när de yttre förhållandena var så perfekta!!
Det blev också en dag med mest sol, vilket också missgynnade fångsten, näten blir för synliga!
Vi landade på mediokra 32 fåglar av 12 arter, trevligast var fyra dubbeltrastar och en kontroll av gråsiska med finsk ring.
Eftermiddagen ägnades åt olika aktiviteter som disk, skådning och lingonplockning. Trevliga arter blå kärrhök, stenfalk, havsörn, svarthakedopping och hus-och ladusvala.
Inga besökare har syns till så hela Sandskär är vår just nu. Vad morgondagen bjuder på är höljt i dunkel, men vi hoppas på något trevligt och gärna fler fåglar i näten.

Janjerrys med MatsInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
söndag 2018-09-30, 20:24

Söndag 2018-09-30

Första natten gav lång och ljuv sömn, men tyvärr blåste det kuling från SV. Vi avvaktade någon timme men gick ner till märkplatsen efter 07. Bara 8 nät gick att öppna inte bara beroende på hård vind utan också p.g.a. högt vattenstånd, +65 cm. En del rörelse i buskarna, dock mest talgoxar men också gott om dubbeltrastar. Bara tolv fåglar av fyra arter, flest talgoxar.
Bland obsar sticker svarthakedoppingen nere vid märkarudden ut. Mats hörde också en skärpiplärka på morgonen vid stugan.
En promenad upp till Östra Stadion på e.m. gav mest älgar, men också en varfågel. Nu är vi ensamma sedan Mats L och Janne K stånkade sig ut i motvinden på e.m.
Jerry plockade sin första fågel från näten, så nu är han också igång.
Imorgon ber vi om svagare vind och sjunkande vatten.

Matsjerrys med JanInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
lördag 2018-09-29, 19:23

Lördag 2018-09-29
Dags för byte av personal. Redan kl. 07 steg Jan A, Mats B och Jerry L, samtliga från Boden iland efter en lugn utfärd. Klart men kallt på fastlandet, -7!! Här på Sandskär har det varit nära noll. Då vinden ökade snabbt blev det ingen märkning idag utan vi inspekterade bara märkudden och visade Jerry runt på delar av ön. Det är Sandskärspremiär för honom – bättre sent än aldrig!
På eftermiddagen är vi uppe i kuling och det utlovade regnet började falla. Fem hämplingar sticker ut bland de obsade arterna, även en tretåig hacke var trevligt.
Nu ser vi fram mot morgondagen även om de yttre förutsättningarna inte är det bästa.
Matsjerrys med Jan
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-09-28, 22:39

Fredag 2018-09-26
Dagens väder stod i bjärt kontrast till gårdagens; sol och klar himmel. Öns småfåglar uppskattade det tydligen också. De var livliga, det kvittrade överallt och de flög i och omkring våra nät. De var så till den grad aktiva att vi fick stänga ner våra nät efter två timmar för att kunna ta omhand alla nerplockade fåglar. Även påsarna tog slut. Gunborg kände sig krasslig men kunde tack och lov hålla igång med bra tempo i ringmärkarboden.
Vi kunde senare hissa näten igen och märkte sammanlagt under dagen 82 fåglar av 15 olika arter, varav en varfågel, två dubbeltrastar och 50 talgoxar. Tala om talgoxarnas dag!
Timmarna gick visst snabbare än vanligt och först efter kl. 14 kunde vi ta lunch. Sedan förflöt resten av dagen med litet städning här och där, lingonplockning och middag. Ringmärkarnas restaurang är minst femstjärnig. Idag bjöd Gunborg på älgporterstek samt äppelpaj som dessert. Kvällen avslutades med bastubad.
P.g.a. busigt väder fick vi bara fyra dagar här men hade gärna stannat några dagar till. I morgon bitti bär det igen hemåt.
Å Lenas, Kerstins och Gunborgs vägnar/ MonaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-09-27, 20:34

Torsdag 2018-09-26

Flera av oss vaknade av stormen som skakade stugan under natten. Fortfarande närmare 15 m/s när väckarklockorna ringde, så en ofrivillig sovmorgon var ett faktum. Efter en något senare grötfrukost begav vi oss ut på dagens första uppdrag som gick ut på att finna Monas bilnycklar som försvann ur hennes jackficka under gårdagen….sakletare Kerstin fann, mot alla odds, nyckeln liggandes invid kapellet och kom jublandes tillbaka till stugan.
Vi gjorde vår dagliga kontrollrunda nere bland näten som nu efter flera dagars blåsande är säkrade med mååånga snören. Mängder av trastar drar runt på sydudden och verkar vara redo för att snart dra ut över havet.
Dagens eftermiddagspromenad gick utefter den östra sidan av ön, tyvärr inget märkvärdigt att rapportera. Monas supergoda fisksoppa till middag och sedan en relativt tidig kväll. Vi längtar nu efter morgondagen som vädermässigt ser ut att äntligen tillåta ringmärkning!

/Kerstin, Mona, Gunborg och vid tangentbordet LenaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-09-26, 20:24

Onsdag 2018-09-25, 20:17
Vaknade till blåst och regn men vi beslöt ändå att vi skulle gå ner till ringmärkarudden för att kontrollera näten. Tur var det för flera nät behövde extra snören i den hårda vinden. Det var skralt med fågel där nere, en och annan trast flög mellan träden. Kråkorna var kvar och en ensam sångsvan fanns nere vid viken.
Vi stannade nere vid ringmärkarudden till 09:00 tiden och på tillbakavägen upptäckte Kerstin en spanade/jagande Havsörn modell yngre nere mot Pauhu. Vi andra lade oss platt på magen i lä uppe vid kapellet medan Kerstin gick ner och spanade. Upp ur vassen kom den vackra örnen och vi glömde helt bort våra kameror och kikare, bara njöt av ögonblicket.
Lunchen blev vegetariskpanna ala Lena sedan en kort vilostund innan vi drog iväg ut på ön för att spana. Uppehåll i regnet mellan 14 till middagstid. Vi gick gamla ringmärkarstigen mot öster och spanade i aspskogen efter fåglar och kantareller. Passade på att fika i den vackra skogen med älgarna i bakgrunden. Vid östrastadion såg vi trädkrypare, kungsfågel och en hel del talgoxar. På vägen tillbaka plockades en del lingon. I gammelskogen såg vi flera älgar (minst 9) allt från en tjur till ko med kalv och fjolårskalvar. Skyndande hem när vi hörde åskmuller. Nu efter Kerstins goda lasagne och Lenas tapasbricka kommer vi alldeles strax gå till bastun i fullmånens sken.
/Mona, Kerstin, Lena och Gunborg vid tangenternaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-09-25, 20:58

Tisdag 2018-09-25

I dag blev det personalbyte på fågelstationen…Äntligen!! säger vi, den nytillkomna personalen och kanske även fam. Laudon?
Den nya personalen, som stått i startgroparna på landbacken sedan i lördags, består av Gunborg Stenvall, Mona Eskelinen, Kerstin Eriksson och Lena Stenman. Efter en snabbfrukost skyndade vi ner till ringmärkningsplatsen och öppnade alla standardnäten. Upplevelsen av mycket fågel i rörelse stämde inte riktigt överens med vad som fastnade i näten. Under de dryga fyra timmar näten var uppe fångade vi 24 fåglar av 11 olika arter.
Grönsiska 7, Sävsparv 3, Rödvingetrast 3 och Domherre 3, Bofink 2 och vardera 1 av Ängspiplärka, Lövsångare, Gråsiska, Bergfink och Gulsparv. Endast en kontroll av en ung talgoxe. En varfågel jobbade hårt bland näten och några sävsparvar fick tyvärr sätta livet till.
Eftermiddagen tillbringades på olika delar av ön, lingonplockning i kombination med skådning som inte gav värst mycket. Vinden har återigen ökat och vridit mot SV.
SMHI hotar med både blött och blåsigt så vi blir nog, bokstavligen, blåsta på morgondagens ringmärkningen :-(
Utanför stugan är det svart och vinden viner, så Nu säger vi god natt från Sandskär.

/Lena (vid pennan), Mona, Gunborg och KerstinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-09-25, 20:58

Tisdag 2018-09-25

I dag blev det personalbyte på fågelstationen…Äntligen!! säger vi, den nytillkomna personalen och kanske även fam. Laudon?
Den nya personalen, som stått i startgroparna på landbacken sedan i lördags, består av Gunborg Stenvall, Mona Eskelinen, Kerstin Eriksson och Lena Stenman. Efter en snabbfrukost skyndade vi ner till ringmärkningsplatsen och öppnade alla standardnäten. Upplevelsen av mycket fågel i rörelse stämde inte riktigt överens med vad som fastnade i näten. Under de dryga fyra timmar näten var uppe fångade vi 24 fåglar av 11 olika arter.
Grönsiska 7, Sävsparv 3, Rödvingetrast 3 och Domherre 3, Bofink 2 och vardera 1 av Ängspiplärka, Lövsångare, Gråsiska, Bergfink och Gulsparv. Endast en kontroll av en ung talgoxe. En varfågel jobbade hårt bland näten och några sävsparvar fick tyvärr sätta livet till.
Eftermiddagen tillbringades på olika delar av ön, lingonplockning i kombination med skådning som inte gav värst mycket. Vinden har återigen ökat och vridit mot SV.
SMHI hotar med både blött och blåsigt så vi blir nog, bokstavligen, blåsta på morgondagens ringmärkningen :-(
Utanför stugan är det svart och vinden viner, så Nu säger vi god natt från Sandskär.

/Lena (vid pennan), Mona, Gunborg och KerstinInsänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
måndag 2018-09-24, 22:16

Ringmärkningsdata från Haparanda Sandskär

Järnsparv 4
Rödvingetrast 1
Lövsångare 1
Talgoxe 5
Trädkrypare 1
Bofink 1
Bergfink 1
Gråsiska 2
Sävsparv 2

En kontroll, Talgoxe, påfallande dominans av talgoxhonor.

Övriga observationer
Blå kärrhök
Ringduva 50 sträckförsök, med dom en
Skogsduva

Åter en blåsig dag

Men snart åker vi hem (tror vi)
Elisabeth, Peter, Ida, Kalle, Sofia och barnen Rasmus, Vega och Nini


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
söndag 2018-09-23, 20:34

Blåsigt idag med på Haparanda Sandskär, bara ett par nät uppe på eftermiddagen när vi kollade nätplatserna. Inte lika kraftiga vindar idag, 14 m/s i morse, 10 m/s nu cirka.

I dom läigaste näten fångades
Grönsiska 4
Ängspiplärka 2
Bergfink 1

Övrigt på ön:
TAIGABLÅSTJÄRT 1 honfärgad, hittades på förmiddagen och var rörligt stationär under de ca 3 timmar vi hade koll på den. Sydöst om Östra stadion var den.
Sånglärka 1 ringmärkningsplatsen
Morkulla 2
Svarthakedopping 1 kvar som tidigare.
Törnsångare 1 utanför stugan


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
lördag 2018-09-22, 20:14

Rapport från Haparanda Sandskärs fågelstation:

Nymärkta fåglar: 0
Kontroller: 0
Övriga observationer:
Svarthakedopping 1, kvar i viken vidmärkplatsen
Orrtupp 1, vid märkplatsen
Lärkfalk 1
Tornfalk 1
Havsörn 1 ad
Varfågel 1

Samma personal som igår


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
fredag 2018-09-21, 21:03

Idag blåste det redan från början, dessutom högvatten. Den lilla standardiserade märkning som kunde genomföras i de få nät som inte var dränkta och i någorlunda skyddat läge, gav följande resultat:

Varfågel 1
kontroll av 3 Sävsparv, en märkt 20170804

Personal, samma som igår


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
torsdag 2018-09-20, 20:50

Idag blåste det på Haparanda Sandskär.

Eftersom det skulle blåsa mindre tidigt så gick vi upp tidigt, mycket fåglar fångar vi då var den optimistiska planen, det gjorde vi inte! och näten fick vi börja dra ihop så fort dom kommit på plats.

21 fåglar av 11 arter blev det

Ängspiplärka 4
Järnsparv 2
Rödhake 3
Blåhake 1 (2 fångade vi, men 1smet ur påsen)
Taltrast 1
Ärtsångare 1
Gransångare 1
Talgoxe 1
Bofink 1
Bergfink 2
Sävsångare 4

2 egna kontroller, lövsångare och bergfink

Av övriga observationer finns inte något som sticker ut, finns på Artportalen för den som vill se.

Kalle, Ida, Sofia, Elisabeth, Nini, Rasmus, Vega och Peter


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
onsdag 2018-09-19, 20:59

Följande fåglar ringmärktes på Haparanda Sandskär idag:

Ängspiplärka 2
Järnsparv 4
Taltrast 3
Lövsångare 1
Trädkrypare 1
Bergfink 3
Sävsparv 1
Summa 15 st alltså, inga kontroller

Ett stort antal mesar såg vi i gammelskogen öster om västra stadion, ett litet gäng svartmes som höll sig för sig själva, kanske blir en blåmesdag i morgon?


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
tisdag 2018-09-18, 21:02

Ringmärkningsrapport 18/9 2018

Dagen började tidigt, tjänstgörande nätuppsättare råkade få finsk tid i mobilen!

50 individer av 12 arter blev dagens siffra.

Ängspiplärka 8
Järnsparv 3
Rödhake 1
Taltrast 4
Svarthätta 1
Lövsångare 1
Talgoxe 7
Bofink 1
Bergfink 6
Gråsiska 6
Gulsparv 1
Sävsparv 11

Observationer i övrigt, inget speciellt 1 fjällvråk och 1 dubbeltrast.

För tillfället är fågelstationspersonelen dom ända människorna på ön, så vitt vi vet.
Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
måndag 2018-09-17, 21:03

Ringmärkningarna på Haparanda Sandskär 17/9 2018
Trädpiplärka 1
Ängspiplärka 12
Sädesärla 1
Järnsparv 2
Rödhake 3
Rödstjärt 1
Gransångare 1
Lövsångare 6
Kungsfågel 2
Bofink 2
Bergfink 32
Grönsiska 72
Gråsiska 11 varav 1 Snösiska
Gulsparv 1
Sävsparv 20

Vi får se om det fortsätter blåsa siska vindar, eller hur det blir, ölandsväder (sol och vind) enl prognoserna.

6 fågelmärkare (eller 3 plus deras barn) från norr (Tromsö) och 2 från Varnhem.


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
söndag 2018-09-16, 21:20

8 märkta fåglar av 4 arter samt 2 kontroller, blev dagens resultat. 4 gråsiska, 2 grönsiska, 1 ängspiplärka och 1 bergfink. 2 av ortens? redan tidigare ringförsedda bofinkar lyckades också trassla in sig i näten.
En hökuggla var nog dagens trevligaste obs.

Haparanda sandskärs 8 man starka ringmärkarbrigad.


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
lördag 2018-09-15, 21:32

Dagen var blåsig, 5-15 m/s, kraftiga regnskurar, men även en del solsken.
Ringmärkningen blev skral, blott 7 gråsiskor.
Fågelobsarna var också få, 3 sparvhök, 1-2 lärkfalk, 1 fiskgjuse som kämpade runt i vinden.
En död gnagare, vi tror att det var en gråsiding. Morgondagens prognos är inte så lovande vad gäller vindarna, men vi får se nåt nät kanske går att få upp, och från och med 16/9 är det kl 06:00 som gäller!

Ringmärkargänget på sandskär v 38


  « Föregående 20       Nästa 20 »