Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail,com>
torsdag 2018-10-11, 19:49

Torsdag 2018-10-11

Äntligen kunde vi ringmärka idag, och dessutom med tvåsiffriga fångstresultat! SMHI:s prognos stämde helt: när vi vaknade kl. 04.30 var det så gott som vindstilla. I mörkret gick vi ner till ringmärkningsudden med pannlampan på och öppnade alla nät. När solen hade gått upp blev det en härlig morgon med vackert höstljus. Vi fick en stadig ström av fåglar i näten: totalt ringmärkte vi 53 fåglar av 11 arter. Dagen började med 3 gärdsmygar som smög sig in i näten, en ganska ovanlig start på dagen. Snart fick vi också 10 stjärtmesar i näten vilket gladde oss mycket. Oväntad var en mycket sen lövsångare som även fick sig en ring. Talgoxar och blåmesar var också i farten och hamnade i näten. Gråsiskorna toppar dock dagens lista med 19 stycken. Under de lugna stunderna var vi inte sysslolösa, dags för burrensning! Säsongens alltid återkommande favoritsysselsättning.
Mot slutet av förmiddagen började det bli tystare på fågelfronten och vi kom hem till stugan lagom till lunch. Efter lunch blev det dags för vila och en kortare skådningstur. Det var dock ganska tyst bortsett från några flockar dubbel- och björktrastar. Nåja, inte helt tyst var det, en helikopter hovrade rätt länge över ön. Oklart vad den hade för uppdrag. Lagom till middagen kom en del dimma, och även Mats L dök upp och höll oss sällskap en stund medan mörkret föll.
Nu har vi passerat 3 000 märkta fåglar, jämfört med förra årets totalsumma på 2 862 stycken. Det vill till att vi får en bra fågelfångst sista veckan så årets summa blir riktigt bra.

Marieke, Inger, Ulf och MatsInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-10-10, 19:41

Onsdag 2018-10-10

Kära dagbok,
Även idag härskade vindarnas gud Aiolos. När vi vaknade 04.30 blåste det 11 m/s från väst så det gick inte att ringmärka. Däremot var det soligt hela dagen så största delen av dagen spenderades utomhus. Efter frukosten gav vi oss av på olika skådarturer som förde oss till hamnen, Västra stadion, Östra stadion, Östviken och allt däremellan. Mitt på ön och i östra delen höll en hel del fågel till. Stora flockar trastar (dubbel-, björk-, rödvinge- och tal-) flaxade omkring och sidensvansar flög runt på jakt efter rönnbär. I tallskogen noterades talgoxe, blåmes, svartmes, talltita och även stjärtmes, vilket särskilt gladde Mats. Flera orrar var i farten, och bland småfåglar kan nämnas bergfink, bofink, grönfink, trädkrypare, rödhake och gulsparv. Inte bara fåglar obsades utan även däggdjur av olika slag: omkring 10 älgar spatserade omkring i skogen och flera harar noterades. Påfallande var ett rådjur som skådades av Mats i tallskogen nära Östra stadion, förmodligen det första rådjuret på ön. Det kanske tog sig till ön över isen? Efter lunch var det dags för en stunds vila och sen blev det mera skådning. Dagen avslutades med en god middag och administration. Nu laddar vi upp med en god natts sömn inför morgondagens ganska säkra ringmärkarpass, åtminstone om man får tro SMHI.

Aiolos och hans lärljungarInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-10-09, 18:44

Tisdag 2018-10-09

Precis som vi befarade blåste det alldeles för mycket för ringmärkning, 14 m/s kl 04.30. Vi hoppade tillbaka till sängarna och sov några timmar till. Efter frukosten gav vi oss av åt olika håll. Ner till hamnen, ut på Sydön och bort mot Östra stadion. Det blev fler obsar idag, knipa, bergand och småskrake i hamnen. Marieke gladdes särskilt åt en ensam alfågel. Men även storskarv, grå- och havstrut, trädkrypare, varfågel och enkelbeckasin noterades, bland många fler arter som höll sig inne i skogen och mer österut på ön. Roligast var nog sju orrar och hela åtta stjärtmesar. Mats noterade fyra harar bland de tio älgar som vi mötte idag. Vi hann också med att kontrollera alla näten och konstatera att vattenståndet fortfarande är väldigt högt. Många nätgator är helt vattenfyllda. Dagens räddningsinsats stod Marieke för som hittade en ensam och instängd talgoxe på ett av dassen hitom förrådet. Hur nu den hade kommit in. Naturligtvis blev det bastubad innan middagen som avslutades med Ingers namnsdagskladdkaka. Hur många gånger vi än läser väderprognoserna inför morgondagen ser de fortfarande dystra ut. Det enda som vi kan glädja oss åt är att vi slipper regn så vi kan ge oss ut på spaning. Vi har gott om gasol och ström, och mat förstås. Så nu behöver vi bara lite mindre vind i seglen för att vara nöjda.
I stearinljusens sken lyssnar vi på radio och läser böcker av varierande kvalitet, allt medan vinden verkar ändra riktning, dock inte styrka.

”Kulingarna”
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-08, 19:02

Måndag 2018-10-08

Efter det fantastiska norrskenet igår kväll vaknade vi förhoppningsfulla inför dagens ringmärkning. Trots den tilltagande blåsten tågade vi ner till ringmärkningsudden där vi öppnade de flesta näten. Men fåglarna var som bortblåsta idag: totalt ringmärkte vi 6 fåglar av 5 arter, bl.a. en gulsparv, en domherre och en gråsiska. Vi fick även två kontroller: en snäll varfågel, som bara tog en liten tugga ur Ingers finger, och en gulsparv som var ringmärkt av Rolf Lahti i juli förra året. Även på obsfronten var det tyst. En vuxen havsörn som visade upp sig över udden var dagens roligaste obs. Efter att vi hade stängt näten – vilket inte underlättades av den alltmer tilltagande vinden – var det dags för lunch och vila i vår mysiga stuga. Efter lunchen kom det utlovade regnet: det stod nästan horisontellt i backen. En kortare skådningstur i hamnen resulterade i fem viggar, en bergand, två småskrakar, flera knipor och några blöta skådare. Eftermiddagen avslutades av en spektakulär solnedgång över ett stormigt hav. Efter en god och värmande middag var det dags för administration. Nu ska vi snart lägga oss och drömma om morgondagens förhoppningsvis tvåsiffriga fångstresultat.

/StormsvalornaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-08, 16:01

Lördag 2018-10-06

Ännu en blåsig dag på Sandskär vilket gjorde ringmärkning omöjligt. Dessutom mycket högt vatten, så de flesta nät står i vatten, en del nät når man inte ens med stövlar. Så det blev en fem timmar lång skådartur längs östsidan istället. Där var det betydligt lugnare än den blåsiga västsidan. Dessutom blev det en trevlig och snabb obs av en taigasångare som följde med ett meståg. Dessutom en alfågelhane och ett gäng sjöorrar. Berganden kvar i hamnbassängen.
Lite skådning och städning av stugan på e.m. denna extra dag. Imorgon blir det lugnare på havet och hemfärden är planerad till kl.13. Vi hoppas dock på några timmars märkning på morgonen, just nu verkar prognosen lovande.

Larshenriks med FolkeInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2018-10-07, 20:26

Söndag 2018-10-07
En kanonfin morgon. 40 fåglar ringmärktes, av 9 arter. Flest gråsiskor 21 st. Ute på udden obsades bl a dvärgbeckasin, tretåig hackspett, ringduva och en varfågel. Berganden kvar i hamnbassängen. Kl 13 anlände Rune med den nya besättningen, Ulf Öhman, Inger Brännström och Marieke Visser. Mats stannade kvar medan Janne och Jerry återvände hem. Det blev installation och en del skådning under eftermiddagen. Kaj kom förbi för att laga kylen, som det verkar ha gått troll i så den är fortfarande ur funktion. Fortsättning följer. Efter middagen kunde vi skåda ett fantastiskt norrsken som flammar på himlen även i skrivande stund.
Inger, Ulf, Marieke och MatsInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-10-05, 21:11

Torsdag 2018-10-05

En dag med regn och kuling – inte kul! Naturligtvis blev ringmärkningen inställd och dagen har mest tillbringas inomhus, även om Jerka gjort några kortare skådarturer. Inte lätt att skåda när man knappt kan stå rakt i blåsten, har varit upp till 19m/s i byarna. På e.m. ”eldades bastun upp” och vi fick oss en skön stund i govärmen . Varmvattnet räckte dessutom både till disk och tvättning av fångstpåsar.
Nu ikväll har vinden ökat igen och prognosen för morgondagen ser mörk ut. Fortsatt hårda vindar gör att märkningen får inställas ännu en dag. Dessutom blir hemfärden uppskjuten till söndag har Rune meddelat nu på eftermiddagen. Det klarar vi utan problem då matförrådet långt ifrån sinar ännu.

Larsjerrys med MatsjansInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-10-04, 20:34

Onsdag 2018-10-04

Så blev det väder igen för ringmärkning. Visserligen kallt, kring nollan i byn, ännu kallare nere på udden där is bildats ner mot stranden. Strålande sol är trevligt, men man kan ändå klaga då näten blir synligare. Vinden svag, 2-3 m/s från NNO.
Ganska lugnt i buskarna första timmen, sedan kom ett ryck med gråsiskor och talgoxar och vi fick jobba hårt ett par timmar. Bland enstaka sävsparvar hade en lappsparv fastnat, vilket alltid är trevligt. Sista timmen mycket lugnt och vi stängde alla nät kl.12. Dagens fångst slutade på 64 fåglar av 12 arter.
Av obsar kan nämnas fjällvråk, ormvråk, duvhök, stenfalk och svärtor samt en sen hussvala.. Stor del av alla sidensvansar och dubbeltrastar har dragit vidare under natten vilket har märkts. Inte mycket nytt verkar ha anlänt.
Lite småskådning för vissa annars har vi tagit det lugnt på e.m. Två båtar har anlänt men en drog iland på e.m. Mats L är nu den enda utöver oss på ön.
Tyvärr verkar morgondagen inte bli det man hoppas på, regn drar in under natten och blåsten tilltar till kuling. Ja det är bara att gilla läget, men inte är det kul med sovmorgon!

Janmats med JerkaInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-10-03, 19:07

Onsdag 2018-10-03

Idag uteblev lommade ner till märkplatsen därför att nordan härjade för hårt bland näten. Skådande har därför dominerat dagen, sydön på f.m. och vandring norrut på e.m. En del rovisar har noteras som p-falk, stenfalk, fjällvråk, blå kärrhök och havsörn. En hämpling sågs nere vid hamnen där berganden, viggar och storskarv verkar trivas i hamnbassängen.
En del övrigt arbete som vedhuggning och lingonplockning har också hunnits med.
Imorgon ser vädret bättre ut och vi hoppas på en del fågel nere på udden. En hel del mesar, kungsfåglar, domherrar som setts idag hoppas vi hittar ner imorgon. Fortfarande är vi ensamma på ön, men det går bra för det.

Jerryjans med MatsInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-10-02, 19:05

Tisdag 2018-10-02
Idag lommade vi iväg så vi var nere vid märkarplatsen 05:45, mulet men lite mer vind än under gårdagen, nu från NNO. Tyvärr mycket lugnt och tyst nere på udden också betydligt kallare än igår.
Fångsten var liten men en ung varfågel var trevligt. Mörka moln började tona upp sig i öster och det såg hotfullt ut. I samma veva drog en stor grupp mesar, mest talgoxar in i Hednätet. Som inte det var nog började det samtidigt att regna och t.o.m. hagla!!!! En halvtimme senare var fångsten bärgad och två blöta gubbar återvände till Ringmärkarbodan. Vi stängde naturligtvis samtliga nät och fick göra ett två timmars uppehåll. Kl.12 var det stängt för dagen och summan blev 58 fåglar av 12 arter, därav 34 talgoxar.
Då det regnat till och från resten av dagen blev det ett skönt bastubad för öns enda innevånare.
Inga obsar värd namnet har setts idag. Nya tag imorgon!

Matsjans med JerryInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-10-01, 20:29

Måndag 2018-10-01
Idag vakande vi 04:30 och konstaterade att nu var det utmärkt väder för ringmärkning, nästan vindstilla och några plusgrader. Näten uppe 06, men två fick bli oöppnade p.g.a. för mycket vatten. Tyvärr var fågelaktiviteten väldigt låg, typiskt när de yttre förhållandena var så perfekta!!
Det blev också en dag med mest sol, vilket också missgynnade fångsten, näten blir för synliga!
Vi landade på mediokra 32 fåglar av 12 arter, trevligast var fyra dubbeltrastar och en kontroll av gråsiska med finsk ring.
Eftermiddagen ägnades åt olika aktiviteter som disk, skådning och lingonplockning. Trevliga arter blå kärrhök, stenfalk, havsörn, svarthakedopping och hus-och ladusvala.
Inga besökare har syns till så hela Sandskär är vår just nu. Vad morgondagen bjuder på är höljt i dunkel, men vi hoppas på något trevligt och gärna fler fåglar i näten.

Janjerrys med MatsInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
söndag 2018-09-30, 20:24

Söndag 2018-09-30

Första natten gav lång och ljuv sömn, men tyvärr blåste det kuling från SV. Vi avvaktade någon timme men gick ner till märkplatsen efter 07. Bara 8 nät gick att öppna inte bara beroende på hård vind utan också p.g.a. högt vattenstånd, +65 cm. En del rörelse i buskarna, dock mest talgoxar men också gott om dubbeltrastar. Bara tolv fåglar av fyra arter, flest talgoxar.
Bland obsar sticker svarthakedoppingen nere vid märkarudden ut. Mats hörde också en skärpiplärka på morgonen vid stugan.
En promenad upp till Östra Stadion på e.m. gav mest älgar, men också en varfågel. Nu är vi ensamma sedan Mats L och Janne K stånkade sig ut i motvinden på e.m.
Jerry plockade sin första fågel från näten, så nu är han också igång.
Imorgon ber vi om svagare vind och sjunkande vatten.

Matsjerrys med JanInsänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
lördag 2018-09-29, 19:23

Lördag 2018-09-29
Dags för byte av personal. Redan kl. 07 steg Jan A, Mats B och Jerry L, samtliga från Boden iland efter en lugn utfärd. Klart men kallt på fastlandet, -7!! Här på Sandskär har det varit nära noll. Då vinden ökade snabbt blev det ingen märkning idag utan vi inspekterade bara märkudden och visade Jerry runt på delar av ön. Det är Sandskärspremiär för honom – bättre sent än aldrig!
På eftermiddagen är vi uppe i kuling och det utlovade regnet började falla. Fem hämplingar sticker ut bland de obsade arterna, även en tretåig hacke var trevligt.
Nu ser vi fram mot morgondagen även om de yttre förutsättningarna inte är det bästa.
Matsjerrys med Jan
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-09-28, 22:39

Fredag 2018-09-26
Dagens väder stod i bjärt kontrast till gårdagens; sol och klar himmel. Öns småfåglar uppskattade det tydligen också. De var livliga, det kvittrade överallt och de flög i och omkring våra nät. De var så till den grad aktiva att vi fick stänga ner våra nät efter två timmar för att kunna ta omhand alla nerplockade fåglar. Även påsarna tog slut. Gunborg kände sig krasslig men kunde tack och lov hålla igång med bra tempo i ringmärkarboden.
Vi kunde senare hissa näten igen och märkte sammanlagt under dagen 82 fåglar av 15 olika arter, varav en varfågel, två dubbeltrastar och 50 talgoxar. Tala om talgoxarnas dag!
Timmarna gick visst snabbare än vanligt och först efter kl. 14 kunde vi ta lunch. Sedan förflöt resten av dagen med litet städning här och där, lingonplockning och middag. Ringmärkarnas restaurang är minst femstjärnig. Idag bjöd Gunborg på älgporterstek samt äppelpaj som dessert. Kvällen avslutades med bastubad.
P.g.a. busigt väder fick vi bara fyra dagar här men hade gärna stannat några dagar till. I morgon bitti bär det igen hemåt.
Å Lenas, Kerstins och Gunborgs vägnar/ MonaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-09-27, 20:34

Torsdag 2018-09-26

Flera av oss vaknade av stormen som skakade stugan under natten. Fortfarande närmare 15 m/s när väckarklockorna ringde, så en ofrivillig sovmorgon var ett faktum. Efter en något senare grötfrukost begav vi oss ut på dagens första uppdrag som gick ut på att finna Monas bilnycklar som försvann ur hennes jackficka under gårdagen….sakletare Kerstin fann, mot alla odds, nyckeln liggandes invid kapellet och kom jublandes tillbaka till stugan.
Vi gjorde vår dagliga kontrollrunda nere bland näten som nu efter flera dagars blåsande är säkrade med mååånga snören. Mängder av trastar drar runt på sydudden och verkar vara redo för att snart dra ut över havet.
Dagens eftermiddagspromenad gick utefter den östra sidan av ön, tyvärr inget märkvärdigt att rapportera. Monas supergoda fisksoppa till middag och sedan en relativt tidig kväll. Vi längtar nu efter morgondagen som vädermässigt ser ut att äntligen tillåta ringmärkning!

/Kerstin, Mona, Gunborg och vid tangentbordet LenaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2018-09-26, 20:24

Onsdag 2018-09-25, 20:17
Vaknade till blåst och regn men vi beslöt ändå att vi skulle gå ner till ringmärkarudden för att kontrollera näten. Tur var det för flera nät behövde extra snören i den hårda vinden. Det var skralt med fågel där nere, en och annan trast flög mellan träden. Kråkorna var kvar och en ensam sångsvan fanns nere vid viken.
Vi stannade nere vid ringmärkarudden till 09:00 tiden och på tillbakavägen upptäckte Kerstin en spanade/jagande Havsörn modell yngre nere mot Pauhu. Vi andra lade oss platt på magen i lä uppe vid kapellet medan Kerstin gick ner och spanade. Upp ur vassen kom den vackra örnen och vi glömde helt bort våra kameror och kikare, bara njöt av ögonblicket.
Lunchen blev vegetariskpanna ala Lena sedan en kort vilostund innan vi drog iväg ut på ön för att spana. Uppehåll i regnet mellan 14 till middagstid. Vi gick gamla ringmärkarstigen mot öster och spanade i aspskogen efter fåglar och kantareller. Passade på att fika i den vackra skogen med älgarna i bakgrunden. Vid östrastadion såg vi trädkrypare, kungsfågel och en hel del talgoxar. På vägen tillbaka plockades en del lingon. I gammelskogen såg vi flera älgar (minst 9) allt från en tjur till ko med kalv och fjolårskalvar. Skyndande hem när vi hörde åskmuller. Nu efter Kerstins goda lasagne och Lenas tapasbricka kommer vi alldeles strax gå till bastun i fullmånens sken.
/Mona, Kerstin, Lena och Gunborg vid tangenternaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-09-25, 20:58

Tisdag 2018-09-25

I dag blev det personalbyte på fågelstationen…Äntligen!! säger vi, den nytillkomna personalen och kanske även fam. Laudon?
Den nya personalen, som stått i startgroparna på landbacken sedan i lördags, består av Gunborg Stenvall, Mona Eskelinen, Kerstin Eriksson och Lena Stenman. Efter en snabbfrukost skyndade vi ner till ringmärkningsplatsen och öppnade alla standardnäten. Upplevelsen av mycket fågel i rörelse stämde inte riktigt överens med vad som fastnade i näten. Under de dryga fyra timmar näten var uppe fångade vi 24 fåglar av 11 olika arter.
Grönsiska 7, Sävsparv 3, Rödvingetrast 3 och Domherre 3, Bofink 2 och vardera 1 av Ängspiplärka, Lövsångare, Gråsiska, Bergfink och Gulsparv. Endast en kontroll av en ung talgoxe. En varfågel jobbade hårt bland näten och några sävsparvar fick tyvärr sätta livet till.
Eftermiddagen tillbringades på olika delar av ön, lingonplockning i kombination med skådning som inte gav värst mycket. Vinden har återigen ökat och vridit mot SV.
SMHI hotar med både blött och blåsigt så vi blir nog, bokstavligen, blåsta på morgondagens ringmärkningen :-(
Utanför stugan är det svart och vinden viner, så Nu säger vi god natt från Sandskär.

/Lena (vid pennan), Mona, Gunborg och KerstinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-09-25, 20:58

Tisdag 2018-09-25

I dag blev det personalbyte på fågelstationen…Äntligen!! säger vi, den nytillkomna personalen och kanske även fam. Laudon?
Den nya personalen, som stått i startgroparna på landbacken sedan i lördags, består av Gunborg Stenvall, Mona Eskelinen, Kerstin Eriksson och Lena Stenman. Efter en snabbfrukost skyndade vi ner till ringmärkningsplatsen och öppnade alla standardnäten. Upplevelsen av mycket fågel i rörelse stämde inte riktigt överens med vad som fastnade i näten. Under de dryga fyra timmar näten var uppe fångade vi 24 fåglar av 11 olika arter.
Grönsiska 7, Sävsparv 3, Rödvingetrast 3 och Domherre 3, Bofink 2 och vardera 1 av Ängspiplärka, Lövsångare, Gråsiska, Bergfink och Gulsparv. Endast en kontroll av en ung talgoxe. En varfågel jobbade hårt bland näten och några sävsparvar fick tyvärr sätta livet till.
Eftermiddagen tillbringades på olika delar av ön, lingonplockning i kombination med skådning som inte gav värst mycket. Vinden har återigen ökat och vridit mot SV.
SMHI hotar med både blött och blåsigt så vi blir nog, bokstavligen, blåsta på morgondagens ringmärkningen :-(
Utanför stugan är det svart och vinden viner, så Nu säger vi god natt från Sandskär.

/Lena (vid pennan), Mona, Gunborg och KerstinInsänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
måndag 2018-09-24, 22:16

Ringmärkningsdata från Haparanda Sandskär

Järnsparv 4
Rödvingetrast 1
Lövsångare 1
Talgoxe 5
Trädkrypare 1
Bofink 1
Bergfink 1
Gråsiska 2
Sävsparv 2

En kontroll, Talgoxe, påfallande dominans av talgoxhonor.

Övriga observationer
Blå kärrhök
Ringduva 50 sträckförsök, med dom en
Skogsduva

Åter en blåsig dag

Men snart åker vi hem (tror vi)
Elisabeth, Peter, Ida, Kalle, Sofia och barnen Rasmus, Vega och Nini


Insänt av Peter Laudon <peterlaudon1@gmail.com>
söndag 2018-09-23, 20:34

Blåsigt idag med på Haparanda Sandskär, bara ett par nät uppe på eftermiddagen när vi kollade nätplatserna. Inte lika kraftiga vindar idag, 14 m/s i morse, 10 m/s nu cirka.

I dom läigaste näten fångades
Grönsiska 4
Ängspiplärka 2
Bergfink 1

Övrigt på ön:
TAIGABLÅSTJÄRT 1 honfärgad, hittades på förmiddagen och var rörligt stationär under de ca 3 timmar vi hade koll på den. Sydöst om Östra stadion var den.
Sånglärka 1 ringmärkningsplatsen
Morkulla 2
Svarthakedopping 1 kvar som tidigare.
Törnsångare 1 utanför stugan


  « Föregående 20       Nästa 20 »