Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2017-11-09, 08:09

Enligt en man som är vaktmästare på Persöskolan, skall 1 eller flera FASANER finnas kvar i området Östra Persön.


Insänt av Lars
onsdag 2017-11-08, 20:35

Det var en stor flock med sångsvanar på riahägnan(ängarna mellan byarna Gammelgården och Rian i Kalix)i lördags den 4 november. Inte alls dom mängder man såg för ungefär 10 år sedan men åtminståne ett trettiotal skulle jag tro.


Insänt av Lena Svanberg
torsdag 2017-11-02, 16:37

Mina frusna rönnbär blev mums för en stor flock Björktrastar


Insänt av Thore Alm Kalix
tisdag 2017-10-31, 08:31

Pica pica,var,carnivora

I samband med invasion av sidensvans i rönn och hägg i trädgården, flög 2
sidensvansar ihjäl sig -mot fönster-rutor,
Inom 20 min.hade en grupp skator tagit
hand om de varma kropparna och ätit av dem.
...förutom att en del är rena vegetarianerna- de hänger
och klänger på solrosmataren och spiller ned till övriga skator
på marken.
Varning för Hitchcock-liknande skat-attacker i framtiden ??


Insänt av Jennie <jennieforsberg2@gmail.com>
lördag 2017-10-28, 10:54

Jag såg nyss en Nötkråka i vår syrenbuske.
Ska de verkligen finnas så här långt norrut?Insänt av Gunnar Thingvall <gunnar.tingvall122@bredband.net>
torsdag 2017-10-19, 22:42

I morse hittade jag 44 vitkindade gäss
i canadagås flocken i Böle.


Insänt av Gunnar Thingvall <gunnar.tingvall122@bredband.net>
onsdag 2017-10-18, 23:41

I Böle utanför Råneå har det även i år samlats en höstflock med Kanadagäss.
De senaste veckorna har det varit mellan 150 - 200 individer. I dag kunde jag även räkna med 17 vitkindade gäss bland alla kanadensare.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-10-14, 16:40

Fredag 13 oktober 2017

Säsongens sista dag på Sandskär. Efter morgongröten startade vi packningen och städningen. Stugan städades ordentligt och nu är den redo inför nästa säsong. Eftersom vi skulle hämtas kl. 14 hann vi med skådning också. Det var tyst på fågelfronten i skogen, men i byn vimlade det av sidensvansar. Tystnaden stördes av fyra fiskare från Kalix som skulle bada bastu. Vi tömde vattenlåset och vattenpumpen, stängde gasolen och drog ner rullgardinerna. Dörren låstes lagom till Runes ankomst kl. 14. Hemfärden var lite guppig men vi kom säkert i land som vanligt. Sen bar det av mot Luleå medan eftermiddagsmörkret föll. Där blev det dusch och tvätt och vila. Nu tackar vi för oss och ett stort tack till alla som på olika sätt deltagit i årets verksamhet på Sandskär! Vi ser fram emot nästa säsong och önskar alla välkomna tillbaka.

/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-10-12, 20:32

Torsdag 12 oktober 2017

Perfekt stängningsväder, även om det regnat något under natten. Molnigt, 4 m/s från sydost och vi travade glada i hågen i halvmörkret ner till ringmärkningsplatsen. Vi öppnade alla nät och avslutade burrengöringen medan vi väntade på fågel. Och vi fick vänta. Någon enstaka individ dök upp här och där så vi hade gott om tid att börja ta ner nät, bära stolpar och rulla linor. Vi hade också gott om tid att studera en intressant Phylloscopusindivid som vi hittade i A1. Vi identifierade den som en Phylloscopus collybita tristis, m.a.o. en sibirisk gransångare. Häftigt! Sen vaknade sidensvansarna. Totalt fick vi 21 sidensvansar i näten. De vann dagens lilla stängningsliga som uppgick till 41 fåglar av 11 arter. Vi hade kunnat få många fler fåglar men vi var tvungna att stänga näten för att bli färdiga innan middag. Kl. 15.30 låstes ringmärkningsboden och vi sa adjö till ringmärkningsudden för säsongen. Med trötta armar och fötter gick vi hem till stugan där vi åt en sen lunch. Marieke tog en sista tur till Västra Stadion och kom hem i mörkret. Då föll ögonlocken nästan ner av sig själv. Det blev en brasa och middag, administration och disk. Imorgon får vi sovmorgon och vi ska städa, packa och stänga stugan inför vintern. Årets totala ringmärkningsresultat är 2862 fåglar, 131 mer än förra året. Det är vi nöjda med!

/Stängningsgänget


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2017-10-11, 19:58

Onsdag 11 oktober 2017

I morse möttes vi av två lysande ögon i mörkret. Det var räven som förmodligen var ute efter makaroner (utan ketchup). Som tur var infann det utlovade vädret sig: vi kunde ringmärka hela dagen och öppna alla nät. Två unga älgar befann sig på udden och betraktade våra övningar nyfiket. En nätstolpe hade blivit nersprungen, förmodligen av en älg. Dagens resultat var tämligen klent: 31 nymärkningar av 9 arter. Talgoxar dominerade helt klart med 19 individer. Roligast idag var årets första dubbeltrastar som fick varsin ring. Det var faktiskt lite liv i luckan: bl.a. två havsörnar, en pilgrimsfalk, en sparvhök och fem sångsvanar obsades. Mellan nätrundorna rensade vi burar och nu är nästan alla burar klara. När vi kom tillbaka till byn möttes vi av massor av sidensvansar. Det var minst 100 fåglar. En häftig upplevelse! På eftermiddagen blev det årets sista bastubad, skådning och planering av stängningen som sker imorgon eftersom hemfärd är aviserad till fredag. I tallskogen obsades bl.a. en tretåig hackspett, kungsfågel och ytterligare en älg. Nu samlar vi krafterna inför morgondagens aktiviteter. Vi siktar på ringmärkning i några timmar och sen stängning av stationen. Det lär bli en lång dag!

/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-10-10, 18:32

Tisdag 10 oktober 2017

Den här dagen var en kombination av Borta med vinden och Singin’ in the rain. Det blåste så hårt att regnet föll horisontellt. Självklart kunde vi inte ringmärkta under de förhållandena. Vi satt i stugan och läste Identification Guide to Birds in the Hand, Hemmets Journal och 1918. Dessutom har skafferihyllorna flyttats ner för att lämna plats åt ytterligare ett hyllplan till sommaren. Så har vi även inventerat förbrukningsartiklar. Ni kan vara säkra på att toapappret och diskmedlet räcker nästa säsong! Det blev äppelmoskok och därefter blev det skådning i hamnen. Nio arter obsades idag i ovädret. En havsörn satt på en sten långt ute till havs och knipor och storskrakar trotsade vågorna i hamnen. Lyckligtvis behövde vi inte göra det utan vi kunde sitta inomhus med en mysig brasa. Eftersom dagens dåliga prognos stämde måste även morgondagens fina prognos stämma, tycker vi. Därför är vi förhoppningsfulla inför imorgon. Nu blir det ost och kex och sen god natt.

/Brett, Olivia och ScarlettInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-10-09, 20:31

Måndag 9 oktober 2017

Vi kan lugnt påstå att det var en lugn dag idag. Vi öppnade alla nät i halvmörker och redan då var det oroväckande tyst på udden. Det var väldigt lite fågel i farten. Vi fick kämpa för att få ihop ett fågelfynd mer än igår; vi ringmärkte till slut 24 fåglar av 9 arter. Talgoxarna toppade listan. Roligast var två sidensvansar som flög in i hednätet under fikapausen. Vi fick besök av en ung älgtjur som skrämdes av Inger vid det rörliga nätet. Tro det eller ej, älgtjuren klev rakt över det ihoprullda nätet som trots allt satt ganska högt. Den ska satsa på en karriär i höjdhopp, tycker vi! Den utlovade solen kom inte kl. 8 utan kl. 12. Då hade vi hunnit bli nedkylda av den kalla, ökande nordostliga vinden. I morgon är det utlovat både regn och kraftiga vindar från nordost. Då kommer vi förmodligen inte att kunna ringmärka. Idag tog vi redan ner några av alternativnäten samt det rörliga nätet eftersom de inte har levererat mycket fågel den senaste veckan. Efter att vi hade gått hem till stugan värmde vi oss vid en god lunch och blev det en stunds vila. Sen blev det promenad och olika hushållssysslor. En enkelbeckasin, en stenfalk och fyra (icke-höjdhoppande) älgar obsades. Dagens middag bestod av en god svampsoppa och resten av kladdkakan som delades efter principen ”åt var och en efter behov.” Imorgon kommer vår vänskap att utsättas för svåra prov då fotbollsmatchen mellan Sverige och Holland går av stapeln. Nu sitter vi i stearinljusets sken för att spara ström och väntar med disken tills i morgon för att spara gasol. God natt önskar

/en domherre och två morkullorInsänt av Danne E <dannela2000@yahoo.se>
måndag 2017-10-09, 12:26

Nötväcka, ett par vid fågelbordet, varit hela v 40, 2-8/10 2017
i Luleå, Bergnäset


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-10-08, 19:56

Söndag 8 oktober 2017

I morse när vi vaknade regnade det, så ringmärkningen fick vänta tills det hade slutat regna. En älg stod vid bron kl. 5 och undrade vad vi pysslade med. Inte mycket, för vi bestämde oss för att sova en stund till. När det hade slutat regna gick vi ner till udden och öppnade alla nät. Efter nattens måne och stjärnklara himmel var det väldigt tyst i buskarna och även i näten. Vi fick totalt endast 23 fåglar av 12 arter. Blåmes toppade listan med fem individer, och två av dem var väldigt unga. Roligast var tre sidensvansar som flög in i hednätet. De stod på Mariekes önskelista som snart är uppfylld! Vi utnyttjade tiden mellan rundorna genom att rensa burarna. Trots bristen på fåglar gjorde vi några trevliga obsar. Vi fick chansen att studera en ormvråk på nära håll. Kanske var det en vråk av rasen vulpinus? Två tretåiga hackspettar hördes. Sångsvanarna, bläsänderna och kniporna simmade lugnt omkring i viken. Tillbaka i byn välkomnades vi av Mats och Freja med varm bastu och havtornskräm. Det var en otroligt fin eftermiddag med solsken och en vacker solnedgång över havet. Eftermiddagen ägnades åt olika –ning-aktiviteter: städning, skådning, vattenhämtning, lagning och läsning. Dagens middag bestod av kikärtsgryta med ris och kladdkaka till efterrätt. Kvällsprogrammet bestod av administration. Både batterierna och vi är laddade inför morgondagen. God natt kära dagbok!Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-10-07, 20:39

Lördag 7 oktober 2017

Idag var det samma fina väder som igår, 4 m/s och 7 grader varmt. Trots att vi öppnade alla nät ville fåglarna inte riktigt komma fram. Det var rätt tyst i buskarna. Vid tio-tiden trodde vi inte att det skulle bli så många alls idag, vi hade nästan gett upp hoppet. Men då vaknade talgoxarna som gick in flockvis i näten. Totalt blev det 31 stycken innan alla näten var stängda, och det tog sin tid. Kl 12 när det var dags att stänga började det med en sparvhök i 10:ans nät, sen tre flockar talgoxar och tre större hackspettar och spridda skurar av sävsparv, gråsiska och domherre mfl. Två av märkarterna var de första för året – sparvhök och koltrast. Detta avslut på dagen innebar att vi nu passerat förra årets totala märkresultat (2 731) och än är säsongen inte över. Idag blev det nästan blodbad istället för bastubad. Kalla fingrar och vassa klor är ingen bra kombination. Vädret på udden var riktigt härligt, en havsörn och en pilgrimsfalk sonderade terrängen några varv. Många sidensvansar och björktrastar flyger högt över udden. En varfågel flög in i nät 5 men tog sig ut på egen hand. Vi fick besök också, Anders Sandin från Haparanda, samt Mats och Freja höll oss sällskap en stund. Innan vi var hemma var klockan redan 15 men med 82 fåglar av 17 arter i protokollen var vi mer än nöjda. Vi ägnade resten av eftermiddagen åt att äta. Sen lunch och tidig middag med efterrätt (kladdkaka med grädde). Morgondagens väderprognos utlovar samma väder som idag. Verkar dessutom som att det kommit in en del ”nya” fåglar under natten eftersom många var väldigt magra. Nu är det snart dags för boken och sängen, med holländska förhoppningar om norrsken.

/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-10-06, 21:35

Fredag 6 oktober 2017

För första gången gick vi ner till udden med pannlampa på. I mörkret öppnade vi alla nät eftersom vädret var fint idag. När vi öppnade näten satt en ung havsörn på stenarna i viken och tittade på oss. Den fick dock ingen ring. Sångsvanarna simmade lugnt i viken tillsammans med bläsänder, knipor och alfåglar. Troligen på grund av den klara natten och det fina vädret var det mycket mindre fågel i rörelse än tidigare. Ändå fick vi en stadig ström av fåglar i näten: vi ringmärkte 61 fåglar av 17 arter. Talgoxar toppade listan och sex domherrar fick en ring. En tretåig hackspett och en liten gärdsmyg smög sig in i näten. Vi har ett par varfåglar som förser sig med mat från nedersta våden i näten; ytterligare en infångades idag vilket lämnade sina spår på Ingers fingrar. Vi fick besök av en älgko på ringmärkningsplatsen, det första besöket sedan vi kom. Sidensvansar flög omkring på udden men de är än så länge inte benägna att flyga in i våra nät. Stjärtmes är också på vår önskelista. När vi gick hem obsade vi en dvärgsparv strax innan spångens början där vi obsat den förr. Vi är inte längre ensamma på ön: två båtar plus Mats och Freja har kommit. Dagens tyngsta obs var en gråspett mitt i byn, den försvann bakom Rådstugan innan vi hann ta fram kameran. Livskryss för Marieke! På eftermiddagen lyste solen och för att värma oss lite extra eldade vi i bastun. Nytvättade och mätta efter dagens vegetariska meny (auberginegratäng) sitter vi med administrationen och längtar efter sängen. Innan vi släcker läser vi några sidor om Lisbeth Salander, en expedition till Ellesmere Island och Viborg 1918. Gissa vem som läser vad?

/En gråspett och två sidensvansarInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-10-05, 20:00

Torsdag 5 oktober 2017

Vaknade till spöregn, inte precis vad vi väntat oss. En kortare sovmorgon och gröt på det och så hade regnet upphört. 08.30 hade vi 20 nät uppe, 6 alternativ och 14 ordinarie. Det visade sig vara en lyckad strategi för fåglarna började strömma in på en gång. När vi stängde för dagen 14.30 hade vi märkt 99 fåglar, av 16 arter. Gråsiskorna toppade listan, tätt följda av kungsfåglar (vilket gladde oss). Rödhakar, lövsångare, bergfinkar och sävsparvar är fortfarande flitiga gäster. Trots det höga tempot mellan nät och bod så hade vi några trevliga obsar, bl a tretåig hackspett (Mariekes favorit), orre, sångsvan, bläsand, alfågel, sånglärka, sidensvans och domherre. Inte så kul, men ändå rätt kul, på märklistan var två varfåglar, stationens två första för året. På eftermiddagen tittade solen fram och lyste så fint på sydön och inte minst på vår solcell som laddade batterierna för fullt. Innan mörkret föll blev det lite spaning ute på udden och i hamnen, vattenpåfyllning och disk. Dagens vegetariska blev rödbetsbiffar med tzatziki och sen hann vi inte så mycket mer än administration och lustigheter. I skrivande stund har det börjat regna igen, men morgondagens prognos ser bra ut. Det enda vi saknar just nu är vattentunnor…

/Los tres amigosInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
onsdag 2017-10-04, 19:30

Onsdag 4 oktober 2017

För andra dagen i rad tillät vädergudarna ingen ringmärkning. När vi vaknade kl. 5 blåste det 10 m/s och det spöregnade. Det fick bli sovmorgon istället. Efter den sedvanliga grötfrukosten sattes batteriladdningen igång. Marieke trotsade väder och vind och tog en tur till tall- och aspurskogen där en hel del fågel verkade söka skydd för blåsten. Bl.a. ringduva, kungsfågel, gransångare, trädkrypare, bo- och bergfink, talgoxe, blåmes och gulsparv noterades. En sen ladusvala födosökte ivrigt. I lä bakom stenpiren i hamnen guppade fortfarande alfågel, bergand, knipa och storskrake. Efter denna blöta tur var det skönt att komma in i stugan där en mysig brasa sprakade. Eftermiddagen ägnades åt läsning och studerande av ruggningsstrategier i Svenssons gröna. Ett svårt men intressant ämne! Väderprognosen inför i morgon ser lovande ut och vi håller tummarna för åtminstone några timmar ute på udden. Nu kastar vi oss över resterna av äppelkakan och sen i säng.

/Efter regn kommer solskenInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-10-03, 21:30

Tisdag 3 oktober 2017

Efter väderkontroll kl 5 kunde vi konstatera att vinden tillät en behaglig sovmorgon med vinden vinande från ventilerna. Det utlovade regnet kom inte förrän framåt elva-tiden, precis lagom till att styrkan i batterierna gett upp. Efter noggranna instruktioner från Tord, och en dieseltankning av Mats kunde vi enkelt få igång proceduren. Det fanns inte mycket mer att göra än att skåda från hamnen. Alfågel, bergand, knipa och storskrake guppade på vågorna. I luften såg vi piplärkor, trastar, massor av bo- och bergfink och t o m några ladusvalor i byn. 13 m/s och regn gav istället inspiration till ett bastubad, en god korvlös middag med äppelpaj till efterrätt och äntligen ork att läsa något annat än fågellitteratur. Av väderprognosen att döma verkar det bli sovmorgon även imorgon. Vår förhoppning är naturligtvis att bättra på årets märksiffror men vi stänger ju inte stationen än och mycket fåglar är i farten. Sidensvansar, stjärtmesar, kungsfåglar och en och annan östlig raritet vore helt på sin plats. Vi är redo, ved, vatten, snart fyllda batterier och utvilade kan inget annat än vädret hindra oss från att uträtta storverk.

”Herkules Jonsson”


Insänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-10-02, 21:42

Måndag 2 oktober 2017

Det blev inte repeat idag utan en helt annan låt. När vi vaknade i morse ven vinden runt knuten. Det blåste 9 m/s, alldeles för mycket för att öppna alla nät. Till slut kunde vi öppna två nätplatser som trots allt gav 24 fåglar. Gråsiskor dominerade helt klart: 19 individer. Trots blåsten fanns det gott om fåglar. På ringmärkningsudden välkomnades vi av en pilgrimsfalk och i viken trotsade bläsänder, stjärtänder, knipor och storskrakar vågorna. Björktrastar, rödvingetrastar, bofinkar och bergfinkar födosökte i de gulnande träden. Stora flockar sidensvansar har börjat äta av rönnbären på ön. Rätt nöjda med ringmärkningsresultaten begav vi oss tillbaka till Kumpula där vår butler hade städat stugan och gjort upp en stämningsfull brasa. Inför morgondagens utlovade oväder passade vi på att fylla på ved- och vattenförrådet. Marieke gjorde en tur till Västra och Östra Stadion och obsade bl.a. kungsfågel, morkulla och blåhake samt en stor flock på ungefär 50 ringduvor i tallskogen. Medan svamparna fräste i grytan lyssnades det på Sisuradion och vi sjöng med i refrängen till låten ”Stanna lite längre.” Vi är glada över att vi får göra det i en och en halv vecka till! Efterrätten bestod av en välberest burk persikohalvor tillagad med mintchocklad och vispgrädde. Just nu blåser det 13 m/s och vinden är ökande. Vi kommer sova gott.

/Bättre storm i skogen än blåst i skallen


  « Föregående 20       Nästa 20 »