Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Hasse Ericson <hassethe@gmail.com>
måndag 2019-07-29, 18:30

Hej. Bor utmed Viträsket i Sörbyn och den 18 o 19/7 på förmiddagen flög en gråhäger över oss lät även höra sitt läte. Jättekul!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-07-28, 19:29

Lördag 2019-07-27

Vi två som tog över stafettpinnen efter öppningsgänget fick en fantastiskt fin båtresa över ett spegelblankt hav. Efter att ha installerat oss i stugan så fick Magnus, som gör sitt första besök på ön, en guidning på ringmärkarudden, östra sidan av ön och genom tallurskogen. Kvällen avslutades med middag och bad i hamnen.

Lena och Magnus

Söndag 2019-07-28

När vi vaknade efter en natt då ”stormen” fått gardinerna att fladdra hade temperaturen sjunkit med 10 grader jämfört med gårdagen. Vinden var fortfarande hård då vi skeptiska vandrade ner till ringmärkarplatsen och till en början kändes det som att vi troligen inte skulle kunna fånga något i de få nät vi trots allt öppnade eftersom buskarna verkade helt tomma. Vi ställde vårt hopp helt till burarna ute i det låga vattenståndet. Många grönbenor rastade i viken.
Allt eftersom timmarna gick avtog vinden något och några fler nät sattes upp. En rödstjärt blev den första fågeln som vi fångade och strax därefter flög en enkelbeckasin in i ett nät. Vadarburarna blev kanske ingen jättesuccé med fyra märkta grönbenor men Magnus var riktigt nöjd med det eftersom det var första gången som han var med och hanterade vadarburar. En fågel värd att nämna är den gamla rödstjärtshona som i rödhet på bröstet och gråhet på rygg påminde om en hane. Vi lyckades trots allt ringmärka totalt 19 fåglar av sex olika arter och ny märkart för säsongen blev Enkelbeckasin.

Lena och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2019-07-28, 07:15

Söndag 2019-07-28
Nu är öppningsgänget på landbacken igen efter varma och intensiva dagar på Sandskär. Vår sista morgon startade som sig bör 20,3 grader och ingen vind att tala om. Vadare och tättingar hade uppenbarligen tagit sin tillflykt till skuggan denna dag för det var lugnt ute på udden. Dagens höjdpunkt var en grönsångare som fastnat högst upp i näthissen. Ca 20 märkta fåglar, och några kontroller blev resultatet när vi stängde tidigt för att städa och packa våra pinaler inför hemfärd. Vid lunchtid dök Rune upp med Lena Stenman och Magnus Strömberg som nu tar över stafettpinnen. Resan hem gick över ett stilla och soligt hav och nu tackar vi för oss till nästa gång!
Inger, Ulf Joachim och Hanna


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2019-07-27, 09:50

Fredag 2019-07-26
Nu har vi snart klarat av vår vistelse på Sandskär för denna gång, endast imorgon förmiddag återstår. Det har varit en fin vistelse, men nu längtar vi hem till våra egna sängar. Efter en närmast tropisk natt vaknade vi till en morgon där myggen gav oss ett varmt och närgånget välkomnande. Det var en lugn dag nere vid ringmärkningen. Det blev 28 märkta av 7 arter där lövsångarna gjorde en stark representation med hela 16 individer. Mellan varven bland burar och nät passade vi på att tvätta påsar och skura ringmärkarboden så nu är det laddat inför nästa gäng. Eftermiddagen ägnades åt packning, matlagning och tvagning, i bastun såväl som i havet. Efter imorgon tackar vi för oss och hoppas att det blir en spännande vecka för er som kommer och tar över.
Ulf, Inger, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
fredag 2019-07-26, 12:05

Torsdag 2019-07-25
Fastän natten varit relativt sval och vi fick sova gott så var vi alla lite sega och möra kroppen efter gårdagens aktiviteter. Efter morgonbestyren gick vi ner till ringmärkningsplatsen för att öppna alla nät, inklusive alternativnäten, och för att sätta ut fångstburar för vadare på Ringmärkaruddens östra sida och ute på Pauhu. Det var mycket fuktigt och varmt precis som det varit tidigare i veckan. Fågelaktiviteten var inte hög och vi hade inte så stora förhoppningar om rekordfångster.
Första rundan för att vittja nät och burar blev mager och gav oss endast två fåglar. När värmen steg under morgonen ökade fågelaktiviteterna något för att senare avta nästan helt. Redan vid nio-tiden var det hela 26 grader varmt och en mycket svag sydlig vind. Bromsarna var som galna längst ut på Ringmärkarudden vid nät 5, 6 och 7.
Från burarna ute på Pauhu fick vi i alla fall en ny märkart för året, en drillsnäppa! Dessutom observerades två stycken småsnäppor, en spovsnäppa och ett par kärrsnäppor som rastade ute på Pauhu. Vid ringmärkarboden kom Ulf in med en juvenil svartvit flugsnappare som han plockat vid nät 1. Även den var ny märkart för året! Annars blev det inte så mycket mer speciellt. Ja, jo just det! Dagens händelse var nog harpalten som ännu en gång gått in i en av burarna på Pauhu. Den släpptes ut och skuttade lugnt tillbaka in i gräset på Pauhus lilla kulle.
Vi hade två besök och förevisade ringmärkning. Ett par från Sundom och två kompisar från Piteå och Stockholm.
Totalt fångade vi 26 fåglar av tio arter. Första platsen för flest fångade fågelindivider under dagen delades mellan grönbena och lövsångare, 8 stycken vardera.
På eftermiddagen rensade Inger och Joachim spik från altanbrädorna. Det var mycket svettigt arbete. Hanna for som vanligt och badade i badviken medan vi andra tvagade oss i bastun.
Inger, Ulf, Hanna och JoachimInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2019-07-24, 19:54

Onsdag 2019-07-24
Om vi nu har skrivit varje morgon att det är den varmaste hittills så får vi skriva det idag också. Men vi knallade ner i vanlig ordning och satte upp samtliga nät och bar ut alla burar. Varmt och lugnt. Redan 05.30 dök Björn Olof, Fredrik och Bea Svanholm upp. De gick med runt några vändor och det var ju lite synd att fågelfångsten var knaper men de fick i alla fall se en kärrsnäppa ringmärkas. Sen fick också bl a en gluttsnäppa ring. Totalt ringmärkte vi 35 fåglar av 12 arter. Idag vann grönbenorna ringligan med 13 märkta. Nu börjar vi få kontroller till protokollet. Samtliga våra egna märkta. Återigen visade sig turkduvan men det gick för fort för att vi skulle hinna ta ett kort. Idag är det exakt fyra år sedan vi flyttade dasset; viktiga fakta att veta ;-) Det blev lite välbehövlig vila efter lunchen – skönt att undkomma värmen och solen en stund. På eftermiddagen startade vi med altanrivningen och då fylldes himlen av efterlängtade moln och det kändes riktigt skönt ute på bron. Mats L och hans kompis kom och hjälpte oss med motorsåg och bräder. Nu återstår bara att forsla ner plankorna till Kumpula så är ”ordningen” återställd. Ännu har vi inte siktat någon havsörn, vilket är ovanligt. Men fiskmåsarna har börjat samlas på heden igen, som i fornstora dar. Inga stora mängder ännu men fler för varje dag. Vi hoppas på att det ska landa fler vadare i natt så vi får gott om jobb imorgon. Efter tvagning (Hanna badar i havet vi andra i bastun) tog vi tidig kväll, lite småpyssel och läsning innan väckarklockan ställdes på 03.30.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2019-07-24, 03:43

Tisdag 2019-07-23
Dagen började varm, fuktig och vindstilla med hela 18 grader redan halv fyra på morgonen. Värmen steg till 26 grader under dagen men tack och lov svalkade vinden något, som kom igång en bit in på morgonen. På märkningsfronten var det lugnt, 23 fåglar av 10 arter där nya arter för den här veckan var sädesärla och större hackspett, som utlovades redan igår. Vi fick osannolikt nog återfångst av den fågel vi lämnade som okänd här om dagen. Efter att ha tittat på inskärningen på sjätte handpennan, den brutna orbitalringen och de mörkare benen satte vi den slutligen som trolig gransångare.
Eftersom det var en lugn dag nere vid ringmärkarboden spenderades en del tid sittandes i skuggan utanför. Bäst som vi satt där kom det en grupp om fyra duvor flygandes norr ifrån över hednätet i riktning mot skogsdungen bredvid oss. Fyra ringduvor, eller var det verkligen det…? En av dem var betydligt mindre, nästan halva storleken jämfört med de övriga tre. Dessutom såg den nästan vit ut, med lite gråare yttre vinghalvor. Duvorna tog ytterligare två svängar förbi där vi satt innan de åter drog sig upp i riktning mot hednätet. Under tiden hann Joachim få fram kikaren och fick in den lilla duvan i kikarsiktet. Turkduva! Första rapporterade fyndet på ön!! Nu börjar uppdraget att lyckas fånga den lille gynnaren på bild… Joachim fick uppdraget under eftermiddagen men kom med en suddig bild på trädkrypare och två tranor.
Nu på kvällen är det fortfarande 22 grader varmt, vindstilla men inga mygg. Vi ser fram emot ytterligare en spännande dag imorgon.
Ulf, Inger, Joachim och HannaInsänt av Inger Brännström <inger.brannstrom@bredband.net>
tisdag 2019-07-23, 07:15

Ulf, Joachim, Inger och Hanna
Måndag 2019-07-22
Varmaste morgonen hittills, 17 grader varmt och en mycket svag SO vind. Det var i det närmaste vindstilla på morgonen men senare under förmiddagen tilltog vinden lite grand och det kanske blåste runt 3-4 m/s. Det blev alltså en mycket varm dag som maxade runt 24 grader då vi stängde näten kl 1100. Myggen var på hugget under morgontimmarna och avlöstes av bromsarna under förmiddagen. Det är tur att våra myggmedel fungerar!
Alla nät öppnades kl 0500 enligt rutin samtidigt som 16 burar sattes ut på Ringmärkaruddens östra sida. Vi satte inte ut några burar på Pauhu eftersom det inte gick några vadare där förutom två stycken Större strandpipare. Fångsterna blev relativt magra under dagen om man jämför med öppningsdagen. Vi fångade ”bara” 30 fåglar av 12 arter. Trots det tyckte vi det var en trevlig märkdag. Roligast under dagens ringmärkning var att vi fick fyra nya märkarter för året; Gransångare, Törnsångare, Rödhake och Tofsvipa. Vi har inte gjort några särskilda observationer under dagen. Det enda som saknas av de vanliga märkarterna är Sädesärla och Större hackspett. De tar vi imorgon!
I Kumpula är det lugnt. Hamnen är full med båtar och det verkar bara vara ordentligt och skötsamt båtfolk här idag. Vi har märkt att vattennivån i brunnen vid bastun börjar bli låg. Samtidigt är det tydligen eldningsförbud i Norrbotten. Det behövs lite regn här ute på Sandskär.
Kvällen avslutades som vanligt med tvagning i bastun och god mat. God natt och sov gott! Önskar ringmärkningsgänget på Haparanda sandskär, Ulf, Inger, Hanna och Joachim.
Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2019-07-22, 11:39

Söndag 2019-07-21
Andra dagen med tidig uppstigning och redan 16 grader varmt. Vi prognoserade att vi inte skulle få lika många fåglar som igår så vi bestämde oss för att öppna alla alternativnäten direkt inklusive ordinarie. Eftersom Pauhu varit relativt vadartomt så satsade vi på burarna på ringmärkarudden där alla nu är placerade i området utanför nät 5. Där har största koncentrationen av vadare varit hittills. Infångandet av fåglar förflöt i jämn fart och utan några riktiga toppar. Det kändes nästan lite makligt men passade oss ganska bra eftersom det var så varmt. Lite broms men mycket mygg. Totalt så märktes 56 fåglar varav 13 vadare, 18 lövsångare och 9 ärtsångare m m. Vi obsade bl a brun kärrhök och lärkfalk (som jagades av en tärna) utöver de vanliga arterna. Dagens sista fångst skapade en hel del huvudbry och är för närvarande klassad som fältsångare men innan vi bestämmer oss slutligt ska vi studera Malmhagens promemoria jämte bilder och biometri. Även den franska motsvarigheten till Svenssons ”gröna” kommer till användning. Hamnen har idag tömts på båtturister och för närvarande är det ca 5 båtar inne. Joachim och Hanna gav sig ut på spaning och bad på var sitt håll medan Ulf och Inger gjorde en hamnspaning som bl a innehöll möte med favorithunden Freja. Därefter administration.
När styrkorna är återsamlade blir det middag, lite eftersnack och efterrätt och sedan bingen. Om ni undrar var dagbok och obsar är på kvällarna så har vi problem med uppkoppling kvällstid beroende på det fina vädret. Men vi brukar kunna lägga ut tidigt på morgonen.
Ulf, Joachim, Inger och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2019-07-21, 03:44

Lördag 2019-07-20
Så var det äntligen dags! Klockan fem var samtliga ordinarie nät och alla burar ute och redo för årets första märkdag. Solen sken och det var näst intill vindstilla. En älgko med kalv mötte oss vid udden men de sprang ganska fort ut i vattnet och lyckades undvika alla nät. Anstormningen började redan vid första nätrundan. Den första fågeln som märktes var en lövsångare, så Hanna vann tävligen – utan pris. Vi fick plocka och märka så att svetten lackade. Det berodde naturligtvis också på värmen. I burarna ute på Pauhu var det tämligen lugnt men ute på ringmärkarudden var det gott om vadare. Hanna fick äntligen fånga en blåhake, en vacker hane 2+. 97 fåglar fick ring idag, av 19 arter. Lövsångare 22 st, grönbena 13 st, talgoxe 9 och ängspiplärka 7. Mycket nöjda och trötta av både fågelfångst och värme gav vi oss av hemåt för lunch och välbehövlig vila. Dock inte Hanna som barfota gav sig av mot Nordudden t o r. Bland hennes obsar noterar vi särskilt bändelkorsnäbb och inga älgar. Trots de knepiga bastutiderna lyckas vi klämma in oss för tvagning varje eftermiddag/kväll så vi blir av med myggmedlet som är nödvändigt för att stå ut med mygg och broms ute på udden. Efter sedvanlig administration, middag och disk känner vi oss nu rätt nöjda med första märkdagens resultat och våra samlade insatser. Idag var det – hör och häpna – nät 6 och 7 som gav mest fågel. Kul! Nu sitter alla utom skribenten ute på bron och ljuger ikapp med grannarna och enas i kritiken av länsstyrelsens hantering av för nationalparken oväsentliga frågor (läs altan) så det är dags att dra ner rullgardinen och låsa dörren.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2019-07-20, 03:39

Fredag 2019-07-19
Åter igen en fin morgon med varmt och soligt väder, men efter niotiden tog värmen övertaget tillsammans med broms och mygg. Alla nätgator är röjda, samtliga nät är upphängda och vi är redo att dra igång ringmärkningen imorgon! Vi har gissat på vilken vi tror blir den fösta ringmärkta arten för säsongen och det blev följande bud: Inger tror på sävsångare, Ulf tippar sävsparv, Joachim gissar ängspiplärka och Hanna valde det säkra kortet lövsångare. Det är över lag rätt lugnt på fågelfronten på ön så det återstår att se hur mycket fågel det blir i näten. Några roliga obsar för dagen, som även var nya för denna vecka, var skräntärna, fiskgjuse, större strandpipare, gråtrut, dvärgmås och lundsångare.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2019-07-18, 21:10

Torsdag 2019-07-18
Vi möttes av en strålande fin morgon. 16 grader varmt, sol och svag NO vind. Temperaturen steg snabbt och senare under dagen blev det drygt 20 grader varmt. Vi arbetade hårt och metodiskt med rensning av nätgatorna och uppsättning av nät. Vi hann med att sätta upp näten i nätgatorna 1-7. Spångarna vid nät 8 låg huller och buller inne i vassen efter isens rörelser i vinter. Att bära fram dem och rensa nätgatorna inne i vassen blir förmodligen det första vi gör imorgon bitti. När vi tog lunchrast upptäckte Ulf att han fått en fästing som bitit sig fast i hans knäveck! Inger tog bort den. Idag har vi sett fler älgar. Bland annat stod två älgtjurar och betade helt orädda bakom dassen inne i Kumpula by.
Ulf, Inger, Hanna och JoachimInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-07-17, 21:11

Onsdag 2019-07-17
Nu är vi här igen! Uppstartsgänget; Hanna, Joachim, Ulf och Inger åkte med Rune från Staffans klockan åtta på morgonen. Fint väder, svag vind och bitvis lite sol. Efter kånkande, bärande och installation intogs lunch och därefter gick vi ut på udden och började lasta ut burarna för vidare transport till Pauhu och längst ut på ringmärkarudden. Frida Gabrielsson och hennes pappa Per kom förbi och hjälpte till. Vi kunde konstatera att myrorna låtit bli att lägga bo i lådhurtsen även detta år, trots avsaknaden av Myrr. Vi tog det ganska lugnt eftersom det blev varmare och varmare allt eftersom. Det var en hel del broms som irriterade i solgasset. Vid fyra-tiden gav vi upp för dagen. Alla burar utburna och nästan alla stänger och nummerstolpar. Väl tillbaka i byn putsades stugans fönster innan den gemensamma middagen intogs, med rabarberpaj och ”sprutgrädde” till efterrätt. Det blev också lite skådning innan rullgardinen drogs ner. I hamnen trängs båtarna, en älgtjur har siktats hittills och bastun går varm, med nya bastutider som inte tilltalar oss alls….

Hanna, Joachim, Ulf och IngerInsänt av Karl-Enar Hansson <k-e.hansson@telia.com>
måndag 2019-06-17, 14:30

Rapporterade Svarthalsdopping i Lombolosjön. Felaktigt, det var Svarthakedopping som jag tidigare trott. Fick Rätt besked av riktigt sak-kunnig. Så det var Svarthakedopping.


Insänt av Karl-Enar Hansson <k-e.hansson@telia.com>
lördag 2019-06-15, 10:49

Idag 15 juni fick jag tydligt se Svarthalsad dopping i Lombolosjön i Kiruna. Tidigare notering om svarthakedopping var felaktig.


Insänt av Andreas Livbom <livbomandreas@gmail.com>
lördag 2019-06-15, 08:25

Hej Andreas! Det kan absolut ha varit en hornuggla du såg. De förekommer i varierande antal mellan olika år, främst i Norrbottens kust- och inland.


Insänt av Andreas Bergkvist <andreas.bergkvist@live.se>
fredag 2019-06-14, 23:32

Har sett för mig en ovanlig uggla. Trodde vid första anblick att det var en jorduggla då den ofta passerar här. Men detta var något annat? Med kikaren på 20m håll först och sen på 30m så var det riktiga tofsar på huvudet. Jag har letat i fågelböcker och på nätet. Finns hornugglor i Boden trakten. Svara gärna om ni vet. andreas.bergkvist@live.se


Insänt av Karl-Enar Hansson <k-e.hansson@telia.com>
fredag 2019-06-14, 15:07

Den 12/6 tror jag det var en Svarthakedopping i Lompolosjön i Kiruna. Kunde ej få till något bra foto.
Hur lägga in ett foto?


Insänt av Annica Högqvist <Annica.hogqvist@mail.se>
onsdag 2019-05-29, 08:06

Kunde nästan inte tro vad jag såg! 2 Mandarin änder som åt frön vid vårt fågelbord i Abisko östra.Jag bor på Träskvägen 45 och matar fåglar året om, kunde aldrig drömma om att få besök av Mandarin änder, helt otroligt,vackert par som bara var där på måndag kväll,smaskade på solrosfrön,och drog vidare. Annica Högqvist.


Insänt av Ann Loijas <annloij@hotmail.com>
tisdag 2019-05-28, 17:38

Idag fick vi besök av en Steglits som lät sig väl smaka av de skalade solrosfröna. Är den måntro ovanlig här uppe? Även Rosenfinkarna är på besök dagligen. Har inte sett dem här vid huset tidigare om åren.
Bor i Åskogen i Boden


  « Föregående 20       Nästa 20 »