Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
lördag 2019-08-17, 20:16

Lördag 2019-08-17
Trots blåst (7-8 m/s) lyckades vi få upp 16 nät, visserligen med uppehåll för en skur. Och resultatet? En ung lövsångare. Inte så mycket lön för mödan som Inger så riktigt påpekade redan den 11:e. Men vi är ju nöjda med antalet för veckan i stort, även om artvariationen inte varit så stor. Men det blir nog bättre veckan som kommer tror två oförbätterliga optimister. Labbarna är kvar på udden och tvingade en yngre havsörn som paddlade i motvinden att vända om till sällare jaktmarker (skall tolkas bokstavligt och ej bildligt). Check kantarellstället. Nada. Däremot hyfsat med rovfågel under den fortsatta promenaden (Peter): en subad havsörn, en pilgrimsfalk i Östviken, en adult lärkfalk och två fiskgjusar. 3 oskygga mosnäppor på sandstranden på västsidan mitt emot Östviken. En sträckande (>Ö) storlom obsades från den havererade bastun. Bad i hamnen på eftermiddagen när ”monsterbåtarna” försvunnit.
Peter (vid datorn) och JakobInsänt av Jakob Visse <jakob.visse@gmx.net>
fredag 2019-08-16, 20:16

Slutligen lite sol över ön igen! Det lyfter alltid mitt humör så mycket, särskilt efter perioder med mycket grått mulet. Dessutom fanns det en manlig älg som bete lugnt framför vår veranda. Så en ganska morgonvy, också på ringsidan, som var vacker som alltid. Vi fångade fåglar ganska regelbundet, men inte så många som igår. Det var huvudsakligen lövsångare och få individer av de vanliga misstänkta. Trevliga var dock tre trädpiplärka, eftersom man inte fångar dem för ofta och de är lite knepiga att korrekt identifiera och mäta. Efter klockan 8 kom Rune vid ringningsplatsen för att plocka några bär (tyvärr inte så framgångsrikt) och hämta Maria. De lämnade redan idag till fastlandet, eftersom väderprognosen för lördag är ganska dålig. Så för helgen är det bara Peter och jag, tills på måndag kommer Rolf och hans studenter - förhoppningsvis utan ytterligare förseningar - att komma fram. Idag var också städningsdagen, så det var vad vi gjorde också.
Vi hade bara en snabb lunch, men jag gillade Ingers quiche med lax och spenat mycket. Tack så mycket! Efter datainmatning med kaffe och kakor i solen gick vi båda för promenader. Jag besökte den norra spetsen av ön och glädde mig över mångfalden av rovfåglar: en havsörn, fyra lärkfalk och - min första - fjällvråk! Plus sparvhök som jag såg i morse och fiskgjuse vi ser eller hör i princip varje dag. Peter såg ganska många av stenskvättar och buskvättar, medan observationer av vadare var relativt sällsynta.
Peter förberedde middag för oss, en läcker pasta carbonara och lokala hallon till efterrätt. Under tiden tog jag ett snabbt dopp i hamnen - ganska lugn! Allt som allt en mycket tillfredsställande dag.
Jakob och Peter

(Translated from English to Swedish with Google Translate)


Insänt av Maria Lundström <airam12@hotmail.com>
torsdag 2019-08-15, 19:49

Idag var det bra väder. Vindstilla och molnigt men ändå varmt och någon få regnskur. Vi fick slåss lite med myggorna men det gick bra ändå. Det blev totalt 58 fåglar idag att ringmärka som rödhake, lövsångare, grå flugsnappare och bergfinkar. Det var flest lövsångare nämligen 52 stycken. Under eftermiddagen blev det promenad runt ön och titta på fåglar och njuta av naturen. I kväll var det Jakob som stod för maten med harr, potatis och gurksallad. Väldigt gott var det.

Maria, Peter och Jakob


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
onsdag 2019-08-14, 18:54

Onsdag 2019-08-14
Vindstilla och mulet när vi vaknade – det här kan nog bli bra. Men ganska lugnt i näten trots att bergfinkar svepte runt i flockar och unga lövsångare försökte träna upp sin sångliga förmåga. Tills vi kom fram till nät 10 strax efter 7 och de två näten var fulla av lövsångare, några ärtsångare och 2 bergfinkar. Där hade man gärna velat ha en kamera placerad för att få veta vad som hänt; det var ingen trend för övriga nät var tomma. En jagande sparvhök eller lärkfalk? Totalen för dagen blev 43 nymärkta fåglar av 7 arter, inget som egentligen stack ut – förutom de 32 lövsångarna och två mycket unga, fläckiga juveniler: en rödhake och en rödstjärt (den senare en kontroll). Under rundorna gladdes vi åt de två kustlabbarna som ägnade sig åt att jaga korpar och trutar, och lyssnade på tringasnäpporna som ännu håller till i grannskapet även om de nu är mycket få samt några stjärt- och gräsänder som höll till i viken. Eftermiddagspromenader på denna sagoö för Maria och Peter, medan Jakob gjorde en insats för veden till bastun men var tvungen att ge upp p gr a att yxor ej funkade. Maria kom hem från sin promenad med en stor påse lingon. För Peter är det 14:e året och han har aldrig ångrat han kom hit 2006.Insänt av Jakob Visse <jakob.visse@gmx.net>
tisdag 2019-08-13, 20:53

Så jag tror att idag var den mest framgångsrika dagen sedan den senaste personalskiftet här på Sandskär. Vi fångade 19 fåglar av 5 arter, varav 4 var kontroller. Mycket trevligt var de rödstjärtarna; Jag gillar verkligen det rostiga röda på deras stjärt! Men vi var fortfarande långt borta från - för att vara ärliga - mycket djärva gissningar av 64 (Ulf), 30 (Jakob) och 24 (Inger). Okej, vädret var inte det bästa, med några regnbyar då och då, men vi stängde näten med varm sol och några fläckar av blå himmel ovanför våra huvuden.
Några intressanta fågelobservationer för idag både på ringningsplatsen och på en vandring till den norra delen av ön inkluderar: havsörn, småspov, fiskgjuse, trädpiplärka och trädkrypare.
I kväll hade vi några farväl och välkomnande: Inger och Ulf lämnade Sandskär och Peter kom och ska bo här i tre veckor fram till slutet av augusti. Det har varit några härliga dagar och jag är upphetsad vad resten av veckan kommer att ge!
Jakob, Maria och PeterInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2019-08-12, 16:30

Måndag 2019-08-12
Idag hade vi 4 fåglar totalt att ringmärka, 1 enkelbeckasin, 1 bofink, 2 lövsångare. Det var 12 nät öppna och vind som blåste in över land med regnbyar. Det har regnat hela dagen så vi satt mest inne i fågelstationen och fikade och diskuterade om olika saker medan vi väntade på fåglarna. Till eftermiddagen blir det bastu och tacos (älgkött) till middag som Maria bjuder på. En snabb promenad har vi hunnit med också då det varit växlande regn och molnigt så har vi kunnat gå ut en sväng.
Inger, Ulf, Maria och JakobInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2019-08-11, 18:23

Söndag 2019-08-11
Idag har vi slagit ett nytt rekord och Jakob har lärt sig ett nytt svenskt ord – bottenrekord. Det blåste en hel del på morgonen, 8 m/s från SO men vi öppnade totalt 20 nät som stod någorlunda i lä och satte ut 16 burar. Timmarna gick – och vi lyckades fånga två (2) fåglar, kontroller så klart. Det blev också dagens resultat. Många timmars jobb för liten lön kan man lugnt säga. Eftermiddagen förflöt lika lugnt, promenader på ön åt olika håll men inget särskilt siktades. Det enda glädjande idag, förutom sällskapet och maten var att sista spiken på f d altanbrädorna nu är utdragen. Nu ska de bli ved, alternativt förbättrade spänger ute på ringmärkarudden. Dagens dagbok har av naturliga skäl fått en liten uppgiven ton, men vi ger inte upp för det. Visserligen har regn utlovats under morgondagen men man vet aldrig. Nu är regnet här så vi söker skydd inomhus och ägnar oss åt att bokföra våra två fåglar.
Inger, Ulf, Maria och JakobInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2019-08-10, 20:23

Åh vilken dag! Vi började med relativt klar himmel och fuktig luft, vilket gjorde öppningen och hanteringen av näten lite svår. Först var vi tvungna att byta ett nät som var trasigt. Efteråt, under den första omgången, fick vi en hel del fåglar, som toppades av nästa omgång med ännu fler fåglar, så vi var tvungna att stänga alla nät och hade efter knappt tre nettotimmar kvar mer än 100 fåglar att ringmärka! Det var ett maraton, både plockning och märkning, med några överraskningar och nya arter för veckan: två enkelbeckasiner i burarna och en trädkrypare i nät. Vi fångade främst lövsångare, bofinkar och bergfinkar, de sistnämnda startade antagligen en migration.
Efter att ha slutat ringmärka, rengjorde vi snabbt bodan för personalbyte. Andreas lämnade Sandskär, och laget kompletterades med Inger, Ulf och Maria. Ett varmt välkomnande till dem och ett farväl till Andreas!
På eftermiddagen gick Maria och jag en promenad till Pauhu för att leta efter vadare. Det fanns knappt några och den heta luften med värmedaller gjorde skådning svår att genomföra. Men eftersom regn förutspåddes och solen brann från himlen, gick vi mot stranden och jag tog en kort simtur. Mycket uppfriskande och kan rekommenderas! Dessutom fanns tre lärkfalkar på stranden, vilket var en glädje.
Till middagen lagade Inger en fantastisk gryta med älgkött och potatis samt grönsaksallad. .Choklad- och nötkakan var den stora finalen. Ja, vilken dag!
Ett väldigt trött Jakob och ringmärkningsteamet.
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-08-09, 20:08

Fredag 2019-08-09

I dag på morgonen var vi ganska effektiva och lämnade stugan till och med lite före klockan 04:30. Förmodligen, efter nästan en vecka på Sandskär, gjorde jag mina rutiner perfekt, till exempel förbereda och äta frukost och förbereda matsäcken.

Prata om mat. Kanske är det nu ett bra ögonblick att prata om mat? Vi har vanligtvis müsli till frukost (för mig som tysk, "müsli" är en vanlig sak), tyvärr utan bär ... Det är så frustrerande att gå på ön hela dagen, att se mattor av blåbär, lingon och hallon runt omkring dig, men inga bär på dem! Under ringmärkningen har vi ibland tid till en ”snabblunch” med lite bröd, tubost och te. Medan vi registrerar data i stugan har vi en "fika", och på kvällen vanligtvis lite trevlig middag. För att inte tala om öl och mycket snacks! : D

Hur som helst, himlen idag såg ut som dagarna innan, även om vi hade lite mer vind än i går, och cirka 17 grader Celsius. Fåglarna kom mycket jämnt under morgontimmarna; Vi fångade några fåglar nästan varje runda, bland dem en göktyta och till och med fyra busksvättor till. Därmed kunde Andreas öka avståndet till nästa busskvättemärkare ännu mer. För mig fanns det också en ny art i näten, en talgoxe. Det totala fågelantalet var 30 nymärkta av 8 arter samt 10 kontrollerade fåglar.

Eftersom det var fredag, rengjorde vi märkboden och påsarna, som vi shängde upp för att lägga till lite färg till det ringgrönt-gråaktiga på ringmärkningsboden (se foto).

På kvällen tog vi en liten promenad på Sydön för att titta på vadare. Många tärnor, en stjärtand, kustlabb, några Tringa vadare och, ny art för mig, en brushane. Tillbaka vid stugan fanns en lärkfalk över oss, liksom cirka 15 fiskmåsar. Trevligt var det, som alltid!

Svensk middag, tillagad av Andreas. Bastu kommer att avsluta dagen.

Vid tangentbordet JakobInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2019-08-08, 18:57

Torsdag 2019-08-08

Efter gårdagskvällens avslutande bastu följde en god natts sömn innan väckarklockan i vanlig ordning ringde kl.0345. Ännu en vindsvag morgon och lovande förutsättningar för ringmärkning. 2 mm nederbörd i regnmätaren sedan igår – den första mätbara mängden sedan stationen öppnade i mitten av juli.

Jajamänsan, det formligen kryllade av fåglar på ringmärkarudden! Första nätrundan gav drygt 40 fåglar som tog sin tid att lösgöra och märka, så vi var tvungna att temporärt stänga näten. När vi sedan öppnade igen hade vinden ökat lite från NO, och fågelmängden blev mer hanterbar. Totalt kontrollerade vi 15 tidigare märkta fåglar samt märkte 58 st nya av 9 arter. Lövsångare var talrikast med 30 ex., men främst imponerade buskskvättorna. Vi fick hela 10 st – nytt dagsrekord för Sandskär!

I anslutning till stängning av dagens märkning hamnade vi emellertid i problem. Näthissen hade dragits lite för högt upp så att ena hisslinan låst sig i översta taljan, och vad värre var, det satt en fågel i näst översta våden. Vi fick helt enkelt gå till Kumpula och hämta en stege. Skönt för oss och för den stackars ängspiplärkan att det hela slutade väl, och tur för fågelstationen att inte Arbetsmiljöverket var på plats och beskådade spektaklet…

Mitt på dagen förrättades vigsel i kapellet. Vi mötte det vackra brudparet på spången på heden medan vi bar på stegar m.m. När vi kom tillbaka till Kumpula var vigselakten avklarad, och vi inbjöds till deltagande i en kortare andaktsstund i kapellet. Där lyssnade vi till vacker musik (gitarr och sång), sjöng några sommarpsalmer samt lyssnade till prästens ord (trevligt och säkert välbehövligt).

Under eftermiddagen sedvanlig datoradministration, byte av gasoltub samt en gemensam promenad till Östviken och därefter via Västra Stadion tillbaka till Kumpula. Inga särskilda noteringar gjordes, men det var riktigt skönt i solen med precis lagom svalkande vind. Tuppluren skippade vi.

Strax middagsbestyr, sill och potatis ska det bli!

Andreas och JakobInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-08-07, 19:27

Lördag 2019-08-07

Efter gårdagens nedslående fångst var våra förhoppningar stora att slå den med minst 10 nya ringmärkta individer. På väg till märkplatsen såg vi tre älgtjurar nära kapellet - ganska imponerande djur, och på märkplatsen konstaterade vi att någon av dem rivit ner nätgrupp nr.9, som vi fick fixa till.

Vi började dagen med lätta regnskurar då och då. De första rundorna verkade lovande, även om vi fick stänga nät periodvis på grund av regnet. När regnet upphört öppnade vi alla nät och fångade enstaka fåglar kontinuerligt. Strax före klockan 11 beslutade vi att hålla näten öppna i ytterligare en timme för att torka. Slutligen, under stängningsrundan, försvann Andreas... Jag hade problem med två extremt intrasslade fåglar själv, men han hade mer än 20 (!) fåglar, de flesta i nätgrupp 4, och inga fler påsar. Så med våra sista energiresurser plockade och ringmärkte vi dem alla! (För att ”halvcitera” The Lord of the Rings här.) Sammanlagt märkte vi 41 individer av 9 arter och kontrollerade ytterligare 10 st. Nya arter för denna vecka var grå flugsnappare, trädgårdssångare och trädpiplärka. Ytterligare möten med vilda djur utgjordes av många små mörkbruna grodor och en mal (båda oidentifierade ännu).

Eftersom det inte slutade regna tillbringade vi eftermiddagen inne, åt lunch och tog också en tupplur. Det trevliga med regniga dagar är att du kan ta en härlig kopp te med lite kex, och du har en ursäkt för Netflix och chill (men utan Netflix-delen här ...) eller att läsa lite. Bra väder hela tiden sätter mig ibland under press att gå ut, vilket känns lite stressande och inte avslappnat. : D
Vi lämnar dig med dessa sista ord för idag; regniga dagar är inte så illa alls!

Skål (vi förtjänade en öl)!

Jakob och Andreas

Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-08-07, 19:26

Tisdag 2019-08-06

Sällan har väl en morgon på Sandskär varit så vacker med tunna dimslöjor över heden när vi gick ut för att morgonpinka… och samtidigt så usel! Nästan klart och litet ostligt vinddrag, perfekta yttre omständigheter, men sex timmars märkning med alla 24 standardnät samt 16 vadarburar gav endast 7 st nymärkningar. Det enda glädjeämnet i näten var tvenne göktytor. Vadarna undvek burarna fram till stängningsrundan, då 2 st grönbenor gick in, därav en kontroll. Man kan trösta sig med att det var ännu sämre den 29/7 2012. Den dagen blev det bara 6 st nya fåglar trots fullskalig märkning (kollade gamla dagböcker i pärmen i ringmärkarstugan).

Eftermiddagens strövtåg på ön gav bl.a. en videsparv i Östviken. Lite fler bergfinkar har dykt upp, men generellt upplevs fågeltillgången som ganska gles även uppe på ön. Var är alla fåglar? Med tanke på att de som fastnat i näten de senaste dagarna mest haft 1 eller 0 i fett så borde de inte ha flyttat ännu.

Nya tag i morgon!

Jakob och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-08-05, 21:48

Idag började vi en solig dag som igår men vinden var fräschare med cirka 8 grader Celsius. Lite för friskt för Andreas, som tog på sig jackan. Vi ökade antalet nät till 19, eftersom jag blivit snabbare med plockfåglar. Men morgonvinden bidrog antagligen till få fångade fåglar i början, varför vi också öppnade resten av näten.

Sammantaget fångade vi 22 individer och 9 arter. För den här veckan hade vi vår första både gulsparv och sädesärla. På en runda, när jag plockade en lövsångare, flög en raptor, troligtvis en sparvhök, in i nätet, men befriade sig innan jag hade insett det.

Under arbetet (och även före och efter, naturligtvis) fortsätter vi våra svenska /tyska sessioner. Några ord ur dagens nya ordförråd är följande: glasögon, som bokstavligen kan användas av barn för att reta andra barn med glasögon (ja, jag hade en hård barndom :-D); varianterna av hur man säger att du gillar mat (eller allt i allmänhet: namnam!), och många matord, eftersom vi äter och lagar mycket.

Under eftermiddagen tog vi korta turer runt den västra delen av ön. För mig var det första gången i badviken, där jag äntligen (!) kunde ta ett bad för första gången på dagar. (Jag visste inte att det fanns en dusch på nattåg ...) Jag avslutade det jag var tvungen att avbryta igår, och det var superförfriskande! Jag kände mig som en ny person. På väg tillbaka plockade jag en handfull blåbär. På den västra stadion såg både jag och Andreas rödryggade skrikor, vilket var fint.

Vi avslutade dagen med en trevlig måltid, öl och snacks samt kökssamtal om våra upplevelser av att leva tillsammans med andra människor. Slutsats: Du kämpar alltid om rätter och andra triviala saker, och att leva tillsammans med par kan, men behöver inte vara utmattande.
Under dagen såg vi de första små flockarna med gulärlor för säsongen, så vi förväntar oss nya besökare i näten mycket snart!

Jakob och Andreas
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-08-04, 18:50

Söndag 2019-08-03

En fin morgon med svag N-vind. Lite höstkänsla då temperaturen bara var 9 grader vid uppstigningen. I och med minimal bemanning på stationen öppnade vi endast 9 st nät samt satte ut 16 st vadarburar. Hyfsat med rörelse de första timmarna, men en stor andel kontroller – 13 st, bl.a. en ängspiplärka märkt på ön sommaren 2017 Nymärkningarna voro 19 st av 9 olika arter, och vi fick även besök av en trädkrypare som valde att flyga in i ringmärkarboden på eget bevåg, men den smet ut lika kvickt och hann inte förses med ring. Jakob har plockat sina första fåglar ur näten och med god progress, så i morgon kan vi öppna fler nät.

Under eftermiddagen strövtåg på ön. Jakob gick till Nordudden och tänkte bada nudistiskt, men havsvattnet är inte särskilt badvänligt (bara 13 grader), och sedan kom en båt så det blev bara att doppa fötterna. Andreas skådade längs öns östra sida från Östviken och söderut.

En del vadare rastar men är utspridda p.g.a. lågvattnet. 4 st unga dvärgmåsar rastar datumtypiskt vid Pauhu. Som helhet blev dagens artlista utan sensationer, se detaljer i Artportalen.
Jakob och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-08-03, 19:59

Lördag 2019-08-03

Personalbyte mitt på dagen. Lena Stenman och Magnus Strömberg lämnade ön. Innan dess ringmärkte de 46 fåglar av 8 arter, bl.a. 4 st större hackspettar. Inflöde på gång? Bland de 9 kontrollerna bör nämnas en hanne sävsparv som märktes på ön som ungfågel i juli 2016. Obsades gjorde bl.a. en lärkfalk och en hane blå kärrhök.

Pågående personal (Andreas Livbom och Jakob Visse) uppdaterade sig med stationsrutinerna och tog även en runda ner till ringmärkningen och Sydön. Fortfarande N-vind och lågvatten med stora ytor för rastande vadare, men artlistan blev ganska slätstruken.

Till middag också fågel, närmare bestämt kyckling! Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-08-02, 20:34

Fredag 2019-08-02

Efter en lugn dag så möttes vi åter av blåst nere vid märkplatsen, vilket gjorde att vi endast kunde använda ett begränsat antal nät. I likhet med tidigare dagar placerade vi ut sexton burar inne i viken. Sammantaget blev det en mycket lugn dag med endast 18 märkta fåglar av fyra arter. grönbena 6, ängspiplärka 1, sävsångare 1 och lövsångare 6.
Mot slutet av dagen började vi förbereda för att överlämna ansvaret till nästa märkgäng som kommer imorgon lördag. Vi tvättade påsar och fejade golvet, allt för att de ska komma att stortrivas. Lena passade också på att laga ett par nät där tråden på sidan hade släppt.
Under eftermiddagen blev det en promenad runt delar av ön där det roligaste var att det sågs ganska många stenskvättor. Den har annars varit ganska fåtalig under veckan. Dessutom noterades såväl havsörn som lärkfalk och tornfalk.
Imorgon gör vi ett sista ryck. Prognosen är fortsatt blåst men vi står starka mot vinden.

/Två ännu tröttare ringmärkareInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2019-08-01, 22:20

Torsdag 2019-08-01

En stilla och skön morgon. En ung älgtjur gjorde oss sällskap, lunkandes jämsides med oss, när vi travade ner till ringmärkarudden. Alla 24 standardnäten öppnades och de 16 burarna i den nu nästan torrlagda viken ställdes ut.
De började bra och de första rundorna gav bra med fågel och längst nere på udden fångade vi nu flera av de många Ängspiplärkor vi sett hålla till där de senaste dagarna. Totalt ringmärkte vi 53 fåglar av 14 arter. Lövsångare 15, ängspiplärka 9 och grönbena 7, var de arter som hamnade på ”pallen”. Årets första buskskvätta, en årsunge, fick också ring idag.
Nu hoppas vi att även morgondagen bjuder på goda förutsättningar för ringmärkning med både nät och burar.

/Två trötta ringmärkare.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-07-31, 20:46

2019-07-31

Det fortsatte att blåsa på Sandskär, något som ledde till att de två tappra ringmärkarna fick fortsätta att med fingertoppskänsla leta efter nätgator där vinden inte kom åt. Det visade sig att vinden nästan alltid gjorde det så antalet nät blev få. Istället låg satsningen i första hand på vadarburarna inne i viken där vattennivån var ännu lägre än under gårdagen.
Sammanlagt under dagen märktes 39 fåglar av 9 arter (grönbena 15, enkelbeckasin 1, större hackspett 1, lövsångare 14, bofink 2, bergfink 4, gråsiska 1 och gulsparv 1). Under större delen av förmiddagen var det helt tomt i de nät som vi satt upp, det var först när vinden började avta som det under de två sista rundorna flög in ett antal tättingar i näten. Rent obsmässigt så var det mycket lugnt där det enda som stack ut var två rastande unga svartsnäppor.
Vi förevisade verksamheten för två finländska besökare som letade sig ner till ringmärkarboden. De hade tur för de kom precis när flertalet lövsångare hade flugit in i ett av alternativnäten. De följde intresserat med under såväl plockning som märkning av fåglarna. Ett problem som uppstod var att hitta de finska namnen på alla arter som vi pratade om men det löste sig till allas belåtenhet. Det finländska paret vandrade upp mot Kumpula, vi gick ut för att stänga märkningen för dagen.
Eftermiddagen ägnades sedan åt olika aktiviteter som att sova i solen som äntligen visade sig igen, laga och äta god mat, tvagning i bastun och administrativt arbete. I en paus i detta hårda arbete passade Magnus på att springa upp till Nordudden för att utforska den.
Imorgon åker alla näten upp!

Lena och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-07-30, 21:47

Tisdag 2019-07-30

När väckarklockan ringde 03.30 gick vi ut på trappen för att känna efter om den hårda nordan som smhi hotat med stämde och ja, det gjorde det – tyvärr. I kombination med de ynka 9,6 graderna som termometern visade kändes det rejält kallt. Idag hade vi inte tackat nej till både underställ, mössa och vantar.
Vi bestämde oss för att försöka jobba vidare med vadarburarna i viken öster om udden som snart kommer att vara helt torrlagd om inte vinden ändrar riktning. Klockan fem hade vi, optimister som vi är, öppnat två nätplatser och de 16 burarna stod utplacerade längst in mot vassen där alla grönbenor hållit till de senaste dagarna.
Vindbyarna bara ökade så efter bara ett par rundor drog vi ihop de tomma näten och ägnade oss helhjärtat åt att fånga vadare. En hel del grönbenor, några enkelbeckasiner och gluttsnäppor höll till i lä längst in i viken, medan två juvenila tofsvipor och enstaka strandpipare kämpade i vinden längst ut på udden. En rolig och efterlängtad obs var den havsörn som visade sig efter att ha lyst med sin frånvaro under flera dagar.
Plötsligt när vi promenerade mellan de olika burgrupperna hördes svaga pipande i den hårda vinden och två små ulliga enkelbeckasinungar kilade förbi mellan grästuvorna. De blev nästan osynliga när de gömde sig i gropar och bakom stenar.
Sammanlagt märkte vi endast sju fåglar – fem grönbenor och två enkelbeckasiner. Det gav oss gott om tid att studera vadarna, inte minst enkelbeckasinernas vackra täckare.

Lena och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-07-29, 21:55

Måndag 2019-07-29

Att få tillbaka fåglar från tidigare år är bland det roligaste som kan inträffa när man ringmärker. Idag fångade vi en gammal ängspiplärka som hade en ring med ett ringnummer som vi snabbt insåg att den inte var från i år, något som skruvade upp vår nyfikenhet ordentligt. När vi kom tillbaka efter avslutat dagsverke nere vid ringmärkarudden så kunde vi snabbt ta reda på att den var ringmärkt som ungfågel 2017, kontrollerad 2018 och nu åter tillbaka på samma ställe. Så spännande när det går att följa en del fåglar genom återfynd och kontroller.
Annars började även denna dag med blåst vilket gjorde oss fundersamma över hur det skulle gå nere vid märkplatsen. Vi satte ut ett begränsat antal nät där vinden inte tog i och placerade ut ett antal vadarburar. Inte minst burarna var lyckosamma och det blev något av grönbenornas dag med arton märkta individer. Dessutom fångade vi gluttsnäppa och enkelbeckasin samt fågeln som visas i närbild på fotot. Det var den första för året av arten vid stationen men vad är det för art? Totalt ringmärkte vi 31 fåglar av åtta arter (gluttsnäppa 1, grönbena 18, enkelbeckasin 1, lövsångare 7, svartvit flugsnappare 1, talgoxe 1 och sävsparv 1).
Efter en kortare siesta tog vi en promenad utefter västra sidan där Lena fortsatt guidade Magnus runt ön. Vid Västra Stadion hittade vi en häckning av törnskata och när vi gick genom tallurskogen på vägen tillbaka förundrades vi av hur många småspovar som gick bland tallarna och käkade bär. Småspov är väl knappast känd som en typisk skogsart. Det mest bestående intrycket av vandringen var att konstatera att tallar kan växa och se ut precis hur som helst bara de får stå naturligt och växa som de vill. Knotiga, spensliga, förbuskade, spretiga för att så småningom sluta som grå skelett till många fåglars och insekters glädje.

Lena och Magnus        Nästa 20 »