Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-27, 18:35

Söndag 2020-09-27
Det regnade till och från hela natten. När vi steg upp blåste det 10 m/s från SO. Men vi gick så småningom ner till udden bara för att konstatera att det inte gick att sätta upp några nät. Det blev några extra snören istället (många snören blir det). Trastar, siskor och sävsparvar var i farten i dag igen och de bara väntar på att få en ring… Efter lunch skådade vi i den tomma hamnen, några viggar och en duvhök var allt. Det kändes som att det blåste mindre så vi gick ner på udden igen för att kolla läget. Men icke. Vi fick byta ut en stolpe som någon älg passat på att bryta av vid passage genom vassen. Två svanar och sparvhöken fanns på plats som vanligt. Vid 15-tiden började det regna så vi sökte skydd inomhus. Vi skrapade ur de sista resterna från kylskåpet och fick ihop en skaplig måltid av falukorv och squash. Nu återstår lite extra städning och packning av det sista innan hemfärd imorgon. Vi kollade lite på vattenståndets tillstånd under veckan som gått. Det har gått från + 42 till dagens -20. Hoppas det sjunker ytterligare så allt vatten försvinner på de nätplatser som mest påverkas av högt vattenstånd, t ex A1 och 8:an.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2020-09-26, 18:02

Lördag 2020-09-26
Vilken dag! Mulet och vindmässigt perfekt (5 m/s NO) för ringmärkning. Mycket fågel i rörelse ute på udden, trastar, gråsiskor, talgoxar, sävsparvar m m. Men de flög väldigt högt upp och ville inte sänka sig i höjd med näten. Vi hann bara märka sex innan regnet kom, stora tunga droppar. Fyra sävsparvar, en talgoxe och en rödhake. Vi satt i bodan och väntade på att det skulle sluta regna men det blev bara värre. Till slut gav vi upp och gick hem. Vi satte igång en brasa för att torka våra blöta kläder. Resten av dagen tillbringades inomhus eftersom regnet omöjliggjorde all trevlig vistelse ute. Tur att vi har extra mat och läsning med oss, Melodikrysset är inte heller att förakta som tidsfördriv. Imorgon väntas bli en blåsig och tillika regnig dag men det är inte mycket vi kan göra åt det. Just nu ökar vinden och regnet fortsätter.
Vi har funderat mycket över den minskade fågeltillgången. Vi väljer att visa två bilder av nätplats 4, tagna med drygt tio års mellanrum. Visserligen är en tagen på sommaren och en på hösten men skillnaden i växtlighet är markant. Både älgarnas nedbetning och svampangreppet (hornrost) på enbuskar och rönnar har verkligen satt sina spår i Sandskärs vackra natur. Det verkar som om vissa enbuskar börjar repa sig så smått, men det kommer att ta tid. Lång tid. Per Hansson, har du någon förklaring till att lövträd och buskar dör? Betesskador?
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2020-09-25, 20:16

Fredag 2020-09-25
Usch, 11 m/s från S redan tidig morgon. Vi kunde glömma märkningen och istället gick vi ner på udden och säkrade näten med ytterligare snören. Vi tvättade påsar och städade bodan eftersom det var fredag. De trastar som vi saknat i veckan hade vaknat ordentligt och en större flock gråsiskor flög kors och tvärs i den kraftiga blåsten. Inte mycket mer att göra på ”arbetsplatsen” så vi tog en promenad till Östra stadion i det soliga, men tyvärr blåsiga vädret. Vi stötte en orre i skogen och hörde kungsfågel bland tallarna där det var lä. Vi avslutade utflykten med spaning i hamnen. Eftermiddagen ägnade vi åt att korrekturläsa nästa nummer av Fåglar i Norrbotten samt städa och packa och vinden ökade successivt under dagen för att mattas av något när mörkret föll. Om prognosen stämmer blir det ringmärkning imorgon, det skulle sitta fint!
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2020-09-24, 19:35

Torsdag 2020-09-24
Vi kände på oss att vi skulle få fågel idag. Väderprognosen stämde. Mycket riktigt, redan första rundan ramlade det in tio fåglar och sen fortsatte det hela dagen. Vi märkte totalt 81 fåglar av 8 arter, hela 64 sävsparvar (samtliga juvenila!) bofink 5, sävsparv och ängspiplärka 4 vardera och sen några ”ströfåglar”. Roligast var förstås svarthättan. Det var fullt jobb från start till mål för två personer, härligt! Det blev inte så mycket skådning men sparvhöken satt och spanade, 19 ringduvor flög över oss och det kvittrade i buskarna hela dagen. Innan vi stängt näten (då kom det lite regn) och packat ihop var kl 14 så det blev en sen lunch och lite vila på det. Några droppar till kom det från himlen under eftermiddagen. Men det gjorde inte oss något, då satt vi inomhus och värmde oss vid en liten brasa. Inte för att det var kallt utan bara för att…
Resten av kvällen ägnades åt att sitta i telefonkö hos Postnord som skulle leverera ett paket till grannen eftersom vi inte är hemma. Startade på plats 100 och när det blev min tur hamnade jag hos samma kille som jag pratade med i måndags. Vad är oddsen för det?
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2020-09-23, 19:28

Onsdag 2020-09-23
Äntligen, tänkte vi och travade glatt ner till ringmärkarudden. Det blåste friskt men vi satte upp några nät ändå. Över en del nät hade kvistar från buskar och döda träd fallit ned men näten var intakta. Lite regn kom men inga fåglar. Efter ett par timmar hade vinden ökat så vi nödgades rulla ihop och gå hem. Efter lite fika gick vi ner till hamnen där det faktiskt låg några fåglar, knipor, krickor, gräsänder och 18 kråkor bland andra. Vi vandrade till Rutti och spanade en stund. Det blev ytterligare en blåsig dag, med inslag av lite regn. Vi värmde lite vatten i bastun så vi kunde tvätta oss … det är ju trots allt onsdag ;-)
Nu kan vi konstatera att kylskåpet som vi sotade igår fungerar utmärkt även idag. Om vi nu ska tro på morgondagens väderprognos (och det gör vi ju) så är det upplagt för ringmärkning. 4 m/s från N och mulet, bara lite regn. Det verkar lovande så vi laddar batterierna med fiskgryta och tidigt sänggående.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2020-09-22, 18:46

Tisdag 2020-09-22
Ännu en dag med blåst. Redan kl 05 blåste det 14 m/s från V. Men det blev, trots all blåst, en solig och vacker dag. Vi gick bara ut för att hämta vatten och besöka dasset. Vi tyckte det kändes lite läskigt att vara ute när en flaggstång brutits av och kvistar flyger kors och tvärs. Mitt vad det är kanske en gren dimper ner i huvudet. Skådandet fick anstå. En sädesärla promenerade utanför köksfönstret och en ängspiplärka flög förbi. Men dagen blev lång. Mat, läsning, fika och mera mat. Vi tog ett krafttag och sotade kylskåpet som inte riktigt vill fungera optimalt. Graderna sjunker stadigt och vi håller tummarna för att vi har fått det att fungera igen. Det var en del sot och skräp där det inte ska vara sot och skräp. Vinden mojnar sakta och vi tror att det kanske går att sätta upp några nät imorgon bitti. Vi har i alla fall förberett för det. Fortfarande behagliga temperaturer ute så vi behöver inte frysa, trots den kraftiga vinden. Sammanfattningsvis är vi just nu mätta, varma och ”uttråkade”.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2020-09-21, 19:41

Måndag 2020-09-21
Det blåste rejält på morgonen så vi tog det lilla lugna och tur var väl det för kl 07 kom regnet. Det regnade nästan fram till lunch, inte så kraftigt men i och med att vinden låg på var det inte roligt att gå ut. Efter lunch gick vi ner till udden för att kolla näten för då hade det börjat blåsa mer, 12 m/s. De var väl knutna och klarar nog några sekundmeter till. Inte mycket till skådning idag. Några få fåglar satt i buskarna och ute på udden simmade sångsvan och några änder. Havsörnen födosökte, några kråkor levde rövare och sparvhöken satt övergiven i toppen av en buske och tittade längtansfullt på de stängda näten. Vi gick tillbaka till hamnen men det blåste så ögonen tårades. Slutligen sökte vi skydd och satt och filosoferade utanför bastun bara för att få vara utomhus en stund. Det blev läsning och kaffe på eftermiddagen allt medan vinden ökade. Vi kunde skönja lite blått på himlen och solen kikade fram en kort stund. Det var väldigt vackert över havet som var alldeles vitt av upprörda vågor. Nåja, stugan och nätplatserna står kvar (och älgkon och kalven) och även om det utlovas blåst även under morgondagen så ser prognoserna för onsdagen lovande ut. Vi har testat brandvarnaren som tjöt som den skulle så nu kan vi fortsätta sova lugnt om natten.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-20, 20:46

Söndag 2020-09-20
Japp, då var vi här. Tidig uppstigning i Luleå för avfärd från Staffans kl 05.00. Fin färd på havet i mörkret som ljusnade allt eftersom. Alltid roligt att ta över stafettpinnen efter Gunborg och hennes gäng. Rent, städat och alla vattendepåer påfyllda. Vi packade in, åt lite frukost och medan vi gjorde det ökade vinden rejält. Sen kom det regn också. Det blev ingen ringmärkning alls idag. Vi höll oss inomhus och höll hårt i hatten. Vid kvällens dassbesök behövde vi alla krafter för att hålla oss på spången, men det känns riktigt varmt i luften, 11 grader med vind från V 12-15 m/s. Det ska vara samma väder under morgondagen så vi har redan förberett oss för sovmorgon. Det är bara vi på ön och ingen lär väl ta sig ut heller i denna blåst.
Och snart blåser vi ut ljusen/Inger & UlfInsänt av Andreas Bergkvist <andreas.bergkvist@live.se>
lördag 2020-09-19, 21:33

Alträsk, Boden 19/9-20
Torsdag 17/9 KL 19.55 fick vi lyssna på två stycken Slagugglor på var sin sida av sjön precis vid skymningen


Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
lördag 2020-09-19, 18:29

Lördag 2020-09-19
Sista heldagen på ön innan vi åker hemåt imorgon bitti. Idag har det varit soligt och fint men fortsatt blåsigt. Klockan 7:30 kunde vi öppna 18 nät. 14 fåglar märktes eller kontrollerades och talgoxarna fick dela vinsten med grönsiskorna med 5 ex vardera. Grönsiskorna tog vinsten med ro medan talgoxarna firade genom att hugga några extra hugg i nagelbanden. Sex sångsvanar simmade utanför ringmärkarudden tillsammans med en grågås. Lite smått och gott på fågelfronten annars idag och en larv av nattfjärilen rostvinge som inte rapporterats i Haparanda kommun tidigare sågs. Sent på eftermiddagen hördes lockläten i dungen vid hamnen som mest påminner om tajgablåstjärt vilket gav en rejäl pulshöjare. Dock visade den sig aldrig och den tystnade till slut och fick förbli obestämd. Kanske blivande ö-gäster har bättre flyt. Detta blir sista dagboksinlägget från oss och trots blåst och en del regn har det varit en fantastisk vecka. Hoppas vi får se ön snart igen!
Hälsningar från Mattias vid tangenterna, Gunborg, Sarah, Ella och Kerstin
Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
fredag 2020-09-18, 18:54

Fredag 2020-09-18
Ingen ringmärkning idag heller… Men man kan inte ha en dålig dag på Haparanda Sandskär. Vi var ute på ringmärkarudden och kollade till näten för att se hur de klarat blåsten. Lite extra snören behövdes allt. Vattenståndet var högre idag än igår men åtta kärrsnäppor flög förbi och även tre ljungpipare. En blå kärrhök och en stenfalk jagade på udden bland ca 25 kråkor. Efter lite fika gick vissa ut för att plocka svamp och jag gick ut till norra udden för att se om det dykt upp något spännande. En varfågel höll till på norra udden, annars var det mest ängspiplärkor, rödvingetrastar och taltrastar. Några orrar höll också till där ute. Senare på eftermiddagen blev det bastu och sen tapasbricka och bubbel innan Kerstins fantastiska fisksoppa serverades med gott vin. Som vädret ser ut nu blir det ingen hemgång imorgon utan på söndag morgon istället. Får se om vi får ringmärka något imorgon, annars blir det annan skådning.
Fortsatt blåsiga hälsningar från Ella, Gunborg, Kerstin, Sarah och Mattias vid tangenterna.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
torsdag 2020-09-17, 16:57

Torsdag 2020-09-17
Ännu en ofrivillig sovmorgon! Vi höll oss inne på morgonen då vi råddes att vara inomhus på grund av stormbyar. Blåsten minskade sen något och vi gick ut till ringmärkarområdet för att se hur näten mådde och det var en del sneda stolpar och en del nät som behövdes knytas upp lite mer. Vattenståndet var det lägsta hittills för vår vistelse och såg perfekt ut för rastande vadare. Så mycket vadare var det dock inte men en ljungpipare och en svartsnäppa tillsammans med två större strandpipare födosökte och i vattnet låg fyra stjärtänder, tre bläsänder, 21 viggar, ca 30 knipor, gräsänder, 11 storskrakar och nästan lika många småskrakar. Två havsörnar har flugit omkring hela dagen och en videsparv flög också förbi vid ett tillfälle samt en tretåig hackspett. En älgko med kalv håller ofta till omkring ringmärkarområdet vilket de även gjorde idag. På eftermiddagen hade blåsten minskat så pass att vi öppnade några nät, dock var det bara en ung sävsparvshona som fick en ring men hon gladde stipendiaten Ella mycket! Japansk gryta väntar nu som görs av Gunborg. Hoppas på mindre vind imorgon så vi kan ringmärka mera!
Fortsatt blåsiga hälsningar från Ella, Gunborg, Kerstin, Sarah och Mattias vid tangenterna.Insänt av Sarah Stenvall <sarah.stenvall@gmail.com>
onsdag 2020-09-16, 18:10

Onsdag 2020-09-16

Igår anlände jag tillsammans med min dotter Ella (5år), tillika årets Sandskärvsstipendiat till ön. Efter en underbar eftermiddag och kväll kröp vi till kojs förväntansfulla inför, förhoppningsvis, några timmar vid ringmärkarboden innan den annalkande stormen skulle göra entré under onsdagsmorgonen... Tyvärr vaknade vi 04:08 av en ruskig hagelstorm som drog förbi och ovädret var ett faktum. Vi tog oss iväg en sväng till ringmärkarboden under förmiddagen för att se till näten. Någon trut, en lappsparv, en enkelbeckasin och ett gäng sidensvansar fick vi syn på innan vi återvände till stugan för en god kantarellunch och eftermiddagsbastu. Vinden viner kring knutarna i skrivandets stund och vi har nyss inmundigat självaste stipendiatens favoritmiddag – sushi. Även om det är relativt fågeltomt utomhus så flödar fantasin och skaparlusten här inne. Ella drömmer om att imorgon fånga de ovanliga svarta- och rosa örnarna i näten… Vi håller tummarna!
Blåsiga hälsningar Ella, Gunborg, Kerstin, Mattias med Sarah vid tangenterna.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
tisdag 2020-09-15, 19:01

Tisdag 2020-09-15
Idag var det fullt ös vid näten, 103 ringmärkta fåglar fördelade på 13 arter. Idag var det sävsparvarna som knep guldet med 50 individer. Dagen har varit varm och skön utan för mycket vind vilket gjorde att vi kunde öppna alla näten utom hissnätet. En bändelkorsnäbb var vid ringmärkarudden och vände och en kärrsnäppa rastade. Kerstin ringmärkte sina första fåglar vilket hon gjorde som att hon inte sysslat med något annat tidigare. Sarah och hennes dotter Ella kom till ön på eftermiddagen vilket var ett mycket roligt tillskott på ön. En eftermiddagspromenad resulterade i Sveriges 15e ryska ordensfly, en häftig art! Ikväll har vi ätit klassikern spagetti och köttfärssås. Ännu en härlig dag på ön snart slut, imorgon ska det regna och blåsa men vi hoppas kunna öppna näten någon timme i alla fall.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
måndag 2020-09-14, 17:18

Måndag 2020-09-14
Idag har det varit en väldigt blåsig dag. När vi gick upp möttes vi av ett vackert norrsken. Blåsten gjorde sen att vi endast kunde sätta upp fem nät, fem nät som resulterade i noll märkningar. Dagen har dock blivit bra ändå på ön, en tajgasångare vid östra stadion förgyllde dagen och andra roliga arter blev bland annat videsparv, orre, tretåig hackspett, mindre och större korsnäbb och gärdsmyg. Hussvala, sånglärka och grå flugsnappare sågs också vilka det börjar bli sent för. 48 arter sågs sammanlagt. Gunborg och Kerstin har plockat kantareller medan jag tog en tur till norra udden, en riktigt vacker tur! Nu är en lasagne i ugnen och doftar ljuvligt och väntar på att bli uppäten, sen väntar bastu. Imorgon hoppas vi på mindre vind så vi kan öppna fler nät, då kommer också förstärkning i form av Sarah och hennes dotter Ella.Insänt av Mattias Öberg <mattiasoeberg@gmail.com>
söndag 2020-09-13, 17:33

Onsdag 2020-09-13
Igår kom jag (Mattias), Kerstin Eriksson och Gunborg Stenvall tillbaka till denna härliga ö, Haparanda Sandskär efter ett års längtan sedan förra hösten. Det blev en skumpig båtresa på grund av blåsten och vi kom fram vid 19-tiden och då blev det blixttillagning av korv stroganoff med ris samtidigt som vi installerade oss i stugan. Idag gick vi upp vid 3-tiden för att vara på plats på ringmärkningsplatsen innan klockan 5. Vi öppnade alla näten men mellan 6:45-9:00 fick vi stänga allt då det började ösregna och blåsa, till och med en tromb bildades över vattnet. Det var rätt så bra aktivitet i näten när vi kunde öppna igen och starkast ut var ängspiplärkorna som kunde knipa dagens guldplacering med 21 nätlandningar varav tre var kontroller sedan tidigare. Även en videsparv fick en ring. Sammanlagt ringmärktes/ kontrollerades 46 fåglar. En vacker blå kärrhökshanne patrullerade förbi vid ett tillfälle, två fiskgjusar fiskade och en havsörn höll oss också sällskap ett tag. Svartsnäppa, gluttsnäppa, större strandpipare höll också till på södra delen av ön. En eftersläntande ladusvala sträckte också söderut. En fin första dag på ön och det ska bli spännande att se vad som väntar denna vecka! Nu blir det Gunborgs grekiska biffar och uppladdning för morgondagen.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-06, 19:57

Söndag 2020-09-06
Blåst. Hela natten blåste det ordentligt och även på morgonen. Vi tog det lugnt och gick ner till udden för att se om det gick att sätta upp några nät trots vinden. Några inre nät samt alternativnät hissades upp. Vi lagade stolplinan på nätplats 10 som förmodligen älgen rivit av. Solen sken och det var en riktigt fin dag, bortsett från blåsten. Tre grönsiskor märktes, alla från nät 3, vilket är det enda nät som gett fågel de senaste dagarna. Våra vänner grågässen flög över oss några vändor, sångsvanarna i viken tillsammans med stjärtänder och två gräsänder. Talgoxar, blåmes och siskor i buskarna och vid stängning ökade vinden ytterligare. Vid bastun i byn höll 15 sädesärlor till samt två blåhakar. Det var full fart. Efter lunch blev det en stunds vila och sen Finnkampen till eftermiddagskaffet. Vi började packa och städa eftersom det är hemresa imorgon. Och imorgon ska det varken regna eller blåsa så vi hoppas på en ordentlig märkdag innan vi åker härifrån. Men först… skönhetssömn.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2020-09-05, 19:49

Lördag 2020-09-05
Regn. Det blev sovmorgon och efter frukost traskade vi ner till udden för att kolla näten i den kraftiga blåsten. Vi passade på att tvätta påsar och skura bodan, eftersom det inte blev gjort igår. Regnet kom i kraftiga skurar så vi blev lagom blöta under vår korta utflykt. Ett gäng sädesärlor håller till kring kyrkan och spången, några fiskmåsar drog mot norr och ute på ringmärkarudden hördes grågäss och två svanar simmade i viken. Förmodligen några arter till men de syntes inte i de höga vågorna. I övrigt var det lugnt på fågelfronten i regn och blåst. Vi flydde hem till stugan för att torka kläderna och invänta bättre väder. Det regnade till och från hela förmiddagen och efter lunch ökade vinden ordentligt. Det blev en inomhusdag idag. Läsning och melodikryss. Rester till middag och tidigt i säng. Men det är som vanligt, vi är ofta tidigt i säng… och tidigt uppe. Morgondagen utlovar mera blåst så vi får vänta och se om prognosen stämmer.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2020-09-04, 19:34

Fredag 2020-09-04
Uppstigning i vanlig ordning. Inget regn, mulet men nog så blåsig, 8 m/s från SV. Vi samlades vid spången utanför stugan och startade TV-inspelningen redan där, i halvmörkret. Vi kunde bara sätta upp de ”innersta” näten och tre alternativnät på grund av blåsten, men det var alltid något. Hela förmiddagen var av förklarliga skäl koncentrerad kring inspelningen men vi gick våra rundor och kollade näten. Som tidigare dagar var det glest med fåglar, vi hörde talgoxe och en hel del siskor (som även flög över oss i blåsten). Det blev tre nymärkningar idag, gråsiska, ängspiplärka och bergfink. Samtliga fick vara med på bild. Inger märkte, Ulf skrev protokoll och Anders fick hålla och släppa fåglarna. När vi stängde ner strax före elva kände vi oss ändå nöjda med denna blåsiga dag. Mörka moln tornade upp sig över byn men det kom aldrig något regn. Det blev inte så mycket skådning alls under dagen. Grabbarna behövde vila när vi kom tillbaka till byn och Inger fixade lunch. En intervju återstod och en summering innan vi vinkade av teamet vid bryggan klockan fyra. Om sanningen ska fram kände vi oss rätt möra när kameran lämnade hamnen så vi gick hem till vår stuga, förberedde matsäck inför morgondagen, förde in våra tre fåglar i Fagel3 och några observationer i Artportalen. Skrev denna dagbok, tittade på regnet som helt plötsligt var över oss som en kraftig dusch, låg och läste innan vi åt middag och kröp ner i sängen strax före det att mörkret lagt sig. Ambitionen var att hålla sig vaken längre men det gick inte.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2020-09-03, 21:30

Torsdag 2020-09-03
Välkommen till ”fågelöknen”! Torsdagen blev nästan en blåkopia av onsdagen, sol, blåst, varmt och två fåglar. En grönsiska och en lövsångare. Vi kunde bara öppna ungefär hälften av näten på grund av blåsten men det kvittrade i buskarna bakom boden, kring hissen och alternativnäten. Men inga fåglar ville flyga in i näten. De flesta höll sig ganska högt upp på himlen mest hela tiden. Svårt att skåda över havet med solen i ögonen och vita gäss på vågorna. På morgonen hälsade älgkon med kalv oss välkomna och stannade en stund och knaprade på björkarna mellan bodan och hednätet.
Kustbevakningen låg med sin stora båt i hamnen och Mats L levererade lite extra mat till oss eftersom vår hemresa är framskjuten p g a helgens väderprognos. Blir det inte allt för mycket regn kanske vi har chansen att bättra på fågelstatistiken något innan vi checkar ut för den här gången. Idag fick vi ett återfynd från Ringmärkningscentralen. En kärrsnäppa märkt av Bo Slunge i juli 2011 har återfångats och kontrollerats i juli i år på Ottenby. Nästan nio år efter märkning!
Eftermiddagen ägnades åt förberedelser inför kvällens och morgondagens besök. Kl 18 stod Inger i hamnen och vinkade välkommen till ”Mitt i naturen” med programledaren Anders Lundin i spetsen. De ska vara med oss på udden imorgon så det vill till att fåglarna visar sig från sin bästa sida och att vädrets makter står oss bi. Vi bjöd på en bit mat och diskuterade igenom upplägget innan det var dags att säga god natt. Nu återstår bara obsar och disk innan vi blåser ut ljusen.
Inger & Ulf        Nästa 20 »