Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Katarina Persson <kp.vislakt@telia.com>
tisdag 2021-02-02, 13:45

Steglits i Överkalix 2021 02 02
Bränna centralort


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2020-10-31, 15:44

Dagens exkursion till fågelmatningen på Campen, Boden samlade nio deltagare, trots lite halvdassigt väder med lätt nederbörd vid 11-snåret. Här har Roger Nordmark utfodrat fåglar sedan 90-talet och utbudet av mat är stort och hela 14 olika matstationer finns tillgängliga för alla arter.
Gott om nötkråkor, domherrar och mesar. En gråspett kom också fram och alla fick beskåda den vackra hanen i tubkikare. Även en spillkråka hördes i grannskapet.
Som vanligt här, en sprakande eld för korvgrillning och gott medtaget fika, Efter 11:30 bröt vi upp. Stort tack till värdarna Roger och Stina som gjorde exkursionen lyckad.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2020-10-28, 06:23

Syrran heter Lena Persson. Såg dem sommaren/ hösten -16. Hon minns inte mer precist.

Mvh. Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
tisdag 2020-10-27, 15:12

Såg en fasanhöna på Porsön & då pratade jag med syrran. Hon sa då att hon sett tre Guldfasaner i N. sunderbyn för 5-6 år sedan.

Det är ju lätta att bestämma.Svårt & missa!

Borde tas med i nb:s artlista fast det är en rymling så klart.


Insänt av Björn Wikström
onsdag 2020-10-21, 13:24

Idag hade vi en Gråspett vid vårt fågelbord i Karlsborgsverken vid Kalix.


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2020-10-15, 18:11

Torsdag 2020-10-15
Nu är ringmärkarbodan stängd för denna säsong och står redo inför nästa. Då hoppas vi på bättre väder och fler fåglar (antalet redovisas efter hemkomst). Vi lovar att de sista stolparna var tunga att bära! Alla uttjänta nät eldades upp i en trivsam brasa allt medan vi lastade in alla burar och pinnar och andra pinaler i bodan för vinterförvaring. Till och med solen sken på oss en stund. På eftermiddagen bjöd Lena på kantarelltoast (årets sista svampar), indisk linssoppa och kåldolmar. Mätta och belåtna avslutade vi hela härligheten med bastu. En riktig Sandskärsdag med andra ord. Nu återstår packning och städning av stugan innan hemfärd imorgon.
Stort tack till alla, märkare, assistenter, praktikanter och andra som medverkat denna säsong, den 38:e i ordningen om vi räknat rätt. På återseende alla!
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2020-10-14, 19:33

Onsdag 2020-10-14
Händelserik morgon! Förutom att det bara var 1 grad ute så stod hela älgfamiljen bara några meter utanför bron. De förflyttade sig en bit för att ägna sig åt det kor och tjurar brukar göra på hösten. Ulf fotade som den värsta pressfotograf för att fånga händelsen på bild. Och det hade han kunnat göra, om inte minneskortet till kameran låg kvar hemma…. Men vi fick i alla fall höra två lommars ödsliga rop nere vid stranden.
Det var nästan vindstilla så det var inte kallt alls och vi började med nedmonteringen på allvar. Det blev ingen ringmärkning eftersom det är mycket att hinna med på två. När vi började krokna framåt lunch kom Lena Svanberg ner och hjälpte oss bära stolpar. Vi har koncentrerat oss på nät och stolpar så burarna får vi skrubba om vi hinner. En nödvändig stunds vila efter sen lunch och sen ägnades tiden åt inventering av material och stuginventarier. Den sista gasoltuben byttes allt medan vinden ökade. Allt som allt känner vi att vi ligger bra till i det planerade tidsschemat. Fortfarande stora flockar av sidensvans, trastar och siskor. I byn kryllar det dessutom av talgoxar som kikar in till oss ibland från fönsterblecket. Förutom Lena har även Mats L och Freja kommit. Nu är det inte bara vi och älgarna här längre. Imorgon ska det blåsa ordentligt så då plockar vi ner det sista och stänger butiken inför planerad hemfärd på fredag.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2020-10-13, 18:17

Tisdag 2020-10-13
Anlände under gårdagen på ett aningen skumpigt hav efter morgonens kraftiga blåst. Vi vaknade till en mulen och mörk (för att inte säga kolsvart) morgon. När vi klev ut på bron för att ge oss iväg kom det en regnskur så vi gick in en stund tills det slutade regna. Väl på udden satte vi upp 18 nät, det blåste mycket längst ut så de näten lät vi vara hoprullade. Det var ganska tyst och lugnt, ca 50 sidensvansar blev jagade av en sparvhök och talgoxarna satt och tittade in genom fönstret till ringmärkarbodan. Undrar om de ville in? Havsörnen seglade över hissen och skrämde in en flock sidensvansar i hednätet. Av Mats B kallat ”höstnätet” och det stämde verkligen idag. Av totalt 18 märkta fåglar idag fångades 16 i detta nät. Det blev 15 sidensvansar och en vardera av talgoxe, trädkrypare och större hackspett. Mellan varven rengjorde vi burar och imorgon börjar vi montera ner nät. Trots att det blåste en del var det en fin dag. I byn var det många trastar, en del kungsfågel och talgoxar förstås. Vi är fortfarande mol allena på ön och mörkret faller snabbt vid middagstid. Imorgon fortsätter nedmonteringen.
Inger & UlfInsänt av john nordvall <jengev@telia.com>
måndag 2020-10-05, 15:41

hur vanligt är det med koltraster i gällivare


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
onsdag 2020-09-30, 20:15

Onsdag 2020-09-30
Åter en dag i paradiset, som någon poet uttryckte sig. Pigga och nyfrukosterade lämnade vi stugan 05:45 med stora förhoppningar. Perfekt väder för ringmärkning, svag SO, mulet och 10 grader varmt. En lagom jämn ström av fåglar landade på 60 nymärkningar av 17 arter och några kontroller. Flest var kungsfåglarna, 21 ex. Hela 3 varfåglar märktes men dessa plus några till ställer till stor förtret för oss och de tättingar som fastnar i näten!!
Hela 60 vitkindade gäss rastade en stund ute på Pauhu, en dvärgbeckasin skrämdes upp. Vissa av oss hade lyckan att se en tajgasångare, i björkarna vid Ringmärkarbodan tillsammans med kungsfåglar. Trastarna har blivit färre medan sidensvansar har ökat. En blå kärrhök, 1K, några sparvhökar och en stenfalk har setts.
Efter paltmiddag blev det bastu. Tyvärr lite problem ned vatten, men vi lånade ett par större tunnor av Mats L och drog dessa på kärran till bastun. Bra med starka killar!! Nu väntar sängarna och imorgon är en annan dag, förhoppningsvis riktigt bra sådan.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
tisdag 2020-09-29, 19:29

Tisdag 2020-09-29
Vi vaknade till en fin dag, ingen dimma som var utlovad. Istället en fin soluppgång efter 06:30 och redan 11 grader och svag SO vind. En märkdag med en jämn tillgång som slutade på 47 märkningar och 15 arter, trevligt med två gärdsmygar bla. Både varfågel och sparvhök har härjat bland näten och skapat problem både för oss och småfåglarna.
Det var gott om sparvhökar, men även duvhök, blå kärrhök, stenfalk och havsörn sågs under förmiddagen. Sexton vitkindade gäss drog mot söder. Några svartmesar, inte så vanlig här, sågs och hördes också. Spaningar på e.m. gav två dvärgbeckasiner, stenskvätta och träkrypare.
Några stugägare har kommit ut under dagen så nu är vi inte ensamma. Vädret ser bra ut även i fortsättningen för vår verksamhet.
Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
måndag 2020-09-28, 19:12

Måndag 2020-09-28

Dags att byta personal. Strax efter 10 anlände vi, Jan Andersson, Mats Bergquist, Jerry Larsson och Märta Sigurdsdotter. Bra båtväder, måttlig vind från SO och bättre väder ju närmare Sandskär vi kom.
Inga andra båtar här, några trålare på jakt efter löja observerades på utvägen. Efter att installerat oss i stugan och fått i oss kaffe med dopp tog vi oss ner till ringmärkarudden för inspektion. Allt såg bra ut inför morgondagen och en hel del trastar , piplärkor och bo/bergfinkar flög omkring. En havsörn, stenfalk och sparvhök jagade över markerna och minst tre varfåglar observerades. Ett gäng kärrsnäppor födosökte ute på T-et.
Efter att vi ätit tog vi en tur mot badviken och Västra stadion. En kustpipare rastade strax före badviken och en gärdsmyg, videsparv och orre sågs.
När vi kom tillbaka till stugan hade en båt med två män från vårt grannland i öster anlänt. De skulle vidare mot Nikkala. Ätit kvällsmat och försökt komma ihåg hur allt dataarbete skulle göras på rätt sätt. Inte helt lätt när det gått ett helt år sedan sist!!!!!
Nu laddar vi inför morgondagen och för en gångs skull verkar det bli riktigt bra väder för märkning.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-27, 18:35

Söndag 2020-09-27
Det regnade till och från hela natten. När vi steg upp blåste det 10 m/s från SO. Men vi gick så småningom ner till udden bara för att konstatera att det inte gick att sätta upp några nät. Det blev några extra snören istället (många snören blir det). Trastar, siskor och sävsparvar var i farten i dag igen och de bara väntar på att få en ring… Efter lunch skådade vi i den tomma hamnen, några viggar och en duvhök var allt. Det kändes som att det blåste mindre så vi gick ner på udden igen för att kolla läget. Men icke. Vi fick byta ut en stolpe som någon älg passat på att bryta av vid passage genom vassen. Två svanar och sparvhöken fanns på plats som vanligt. Vid 15-tiden började det regna så vi sökte skydd inomhus. Vi skrapade ur de sista resterna från kylskåpet och fick ihop en skaplig måltid av falukorv och squash. Nu återstår lite extra städning och packning av det sista innan hemfärd imorgon. Vi kollade lite på vattenståndets tillstånd under veckan som gått. Det har gått från + 42 till dagens -20. Hoppas det sjunker ytterligare så allt vatten försvinner på de nätplatser som mest påverkas av högt vattenstånd, t ex A1 och 8:an.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2020-09-26, 18:02

Lördag 2020-09-26
Vilken dag! Mulet och vindmässigt perfekt (5 m/s NO) för ringmärkning. Mycket fågel i rörelse ute på udden, trastar, gråsiskor, talgoxar, sävsparvar m m. Men de flög väldigt högt upp och ville inte sänka sig i höjd med näten. Vi hann bara märka sex innan regnet kom, stora tunga droppar. Fyra sävsparvar, en talgoxe och en rödhake. Vi satt i bodan och väntade på att det skulle sluta regna men det blev bara värre. Till slut gav vi upp och gick hem. Vi satte igång en brasa för att torka våra blöta kläder. Resten av dagen tillbringades inomhus eftersom regnet omöjliggjorde all trevlig vistelse ute. Tur att vi har extra mat och läsning med oss, Melodikrysset är inte heller att förakta som tidsfördriv. Imorgon väntas bli en blåsig och tillika regnig dag men det är inte mycket vi kan göra åt det. Just nu ökar vinden och regnet fortsätter.
Vi har funderat mycket över den minskade fågeltillgången. Vi väljer att visa två bilder av nätplats 4, tagna med drygt tio års mellanrum. Visserligen är en tagen på sommaren och en på hösten men skillnaden i växtlighet är markant. Både älgarnas nedbetning och svampangreppet (hornrost) på enbuskar och rönnar har verkligen satt sina spår i Sandskärs vackra natur. Det verkar som om vissa enbuskar börjar repa sig så smått, men det kommer att ta tid. Lång tid. Per Hansson, har du någon förklaring till att lövträd och buskar dör? Betesskador?
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2020-09-25, 20:16

Fredag 2020-09-25
Usch, 11 m/s från S redan tidig morgon. Vi kunde glömma märkningen och istället gick vi ner på udden och säkrade näten med ytterligare snören. Vi tvättade påsar och städade bodan eftersom det var fredag. De trastar som vi saknat i veckan hade vaknat ordentligt och en större flock gråsiskor flög kors och tvärs i den kraftiga blåsten. Inte mycket mer att göra på ”arbetsplatsen” så vi tog en promenad till Östra stadion i det soliga, men tyvärr blåsiga vädret. Vi stötte en orre i skogen och hörde kungsfågel bland tallarna där det var lä. Vi avslutade utflykten med spaning i hamnen. Eftermiddagen ägnade vi åt att korrekturläsa nästa nummer av Fåglar i Norrbotten samt städa och packa och vinden ökade successivt under dagen för att mattas av något när mörkret föll. Om prognosen stämmer blir det ringmärkning imorgon, det skulle sitta fint!
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2020-09-24, 19:35

Torsdag 2020-09-24
Vi kände på oss att vi skulle få fågel idag. Väderprognosen stämde. Mycket riktigt, redan första rundan ramlade det in tio fåglar och sen fortsatte det hela dagen. Vi märkte totalt 81 fåglar av 8 arter, hela 64 sävsparvar (samtliga juvenila!) bofink 5, sävsparv och ängspiplärka 4 vardera och sen några ”ströfåglar”. Roligast var förstås svarthättan. Det var fullt jobb från start till mål för två personer, härligt! Det blev inte så mycket skådning men sparvhöken satt och spanade, 19 ringduvor flög över oss och det kvittrade i buskarna hela dagen. Innan vi stängt näten (då kom det lite regn) och packat ihop var kl 14 så det blev en sen lunch och lite vila på det. Några droppar till kom det från himlen under eftermiddagen. Men det gjorde inte oss något, då satt vi inomhus och värmde oss vid en liten brasa. Inte för att det var kallt utan bara för att…
Resten av kvällen ägnades åt att sitta i telefonkö hos Postnord som skulle leverera ett paket till grannen eftersom vi inte är hemma. Startade på plats 100 och när det blev min tur hamnade jag hos samma kille som jag pratade med i måndags. Vad är oddsen för det?
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2020-09-23, 19:28

Onsdag 2020-09-23
Äntligen, tänkte vi och travade glatt ner till ringmärkarudden. Det blåste friskt men vi satte upp några nät ändå. Över en del nät hade kvistar från buskar och döda träd fallit ned men näten var intakta. Lite regn kom men inga fåglar. Efter ett par timmar hade vinden ökat så vi nödgades rulla ihop och gå hem. Efter lite fika gick vi ner till hamnen där det faktiskt låg några fåglar, knipor, krickor, gräsänder och 18 kråkor bland andra. Vi vandrade till Rutti och spanade en stund. Det blev ytterligare en blåsig dag, med inslag av lite regn. Vi värmde lite vatten i bastun så vi kunde tvätta oss … det är ju trots allt onsdag ;-)
Nu kan vi konstatera att kylskåpet som vi sotade igår fungerar utmärkt även idag. Om vi nu ska tro på morgondagens väderprognos (och det gör vi ju) så är det upplagt för ringmärkning. 4 m/s från N och mulet, bara lite regn. Det verkar lovande så vi laddar batterierna med fiskgryta och tidigt sänggående.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2020-09-22, 18:46

Tisdag 2020-09-22
Ännu en dag med blåst. Redan kl 05 blåste det 14 m/s från V. Men det blev, trots all blåst, en solig och vacker dag. Vi gick bara ut för att hämta vatten och besöka dasset. Vi tyckte det kändes lite läskigt att vara ute när en flaggstång brutits av och kvistar flyger kors och tvärs. Mitt vad det är kanske en gren dimper ner i huvudet. Skådandet fick anstå. En sädesärla promenerade utanför köksfönstret och en ängspiplärka flög förbi. Men dagen blev lång. Mat, läsning, fika och mera mat. Vi tog ett krafttag och sotade kylskåpet som inte riktigt vill fungera optimalt. Graderna sjunker stadigt och vi håller tummarna för att vi har fått det att fungera igen. Det var en del sot och skräp där det inte ska vara sot och skräp. Vinden mojnar sakta och vi tror att det kanske går att sätta upp några nät imorgon bitti. Vi har i alla fall förberett för det. Fortfarande behagliga temperaturer ute så vi behöver inte frysa, trots den kraftiga vinden. Sammanfattningsvis är vi just nu mätta, varma och ”uttråkade”.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2020-09-21, 19:41

Måndag 2020-09-21
Det blåste rejält på morgonen så vi tog det lilla lugna och tur var väl det för kl 07 kom regnet. Det regnade nästan fram till lunch, inte så kraftigt men i och med att vinden låg på var det inte roligt att gå ut. Efter lunch gick vi ner till udden för att kolla näten för då hade det börjat blåsa mer, 12 m/s. De var väl knutna och klarar nog några sekundmeter till. Inte mycket till skådning idag. Några få fåglar satt i buskarna och ute på udden simmade sångsvan och några änder. Havsörnen födosökte, några kråkor levde rövare och sparvhöken satt övergiven i toppen av en buske och tittade längtansfullt på de stängda näten. Vi gick tillbaka till hamnen men det blåste så ögonen tårades. Slutligen sökte vi skydd och satt och filosoferade utanför bastun bara för att få vara utomhus en stund. Det blev läsning och kaffe på eftermiddagen allt medan vinden ökade. Vi kunde skönja lite blått på himlen och solen kikade fram en kort stund. Det var väldigt vackert över havet som var alldeles vitt av upprörda vågor. Nåja, stugan och nätplatserna står kvar (och älgkon och kalven) och även om det utlovas blåst även under morgondagen så ser prognoserna för onsdagen lovande ut. Vi har testat brandvarnaren som tjöt som den skulle så nu kan vi fortsätta sova lugnt om natten.
Inger & UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2020-09-20, 20:46

Söndag 2020-09-20
Japp, då var vi här. Tidig uppstigning i Luleå för avfärd från Staffans kl 05.00. Fin färd på havet i mörkret som ljusnade allt eftersom. Alltid roligt att ta över stafettpinnen efter Gunborg och hennes gäng. Rent, städat och alla vattendepåer påfyllda. Vi packade in, åt lite frukost och medan vi gjorde det ökade vinden rejält. Sen kom det regn också. Det blev ingen ringmärkning alls idag. Vi höll oss inomhus och höll hårt i hatten. Vid kvällens dassbesök behövde vi alla krafter för att hålla oss på spången, men det känns riktigt varmt i luften, 11 grader med vind från V 12-15 m/s. Det ska vara samma väder under morgondagen så vi har redan förberett oss för sovmorgon. Det är bara vi på ön och ingen lär väl ta sig ut heller i denna blåst.
Och snart blåser vi ut ljusen/Inger & Ulf        Nästa 20 »