Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Barry Dyrander <barry.dyrander@gmail.com>
torsdag 2019-12-26, 12:54

Tog några bilder på en Gråspett vid fågelbordet
2019-12-27. Sandnäset 65 97594 Luleå
Insänt av Robert
fredag 2019-12-13, 19:31

Havsörnen måste ha ökat här uppe i norr.
Jag har sett havsörn och möjligen någon kungsörn vid flera tillfällen i höst.Både upp efter Kalixälven och ut mot skärgården,det var ganska ovanligt för 10-15 år sedan.


Insänt av Erik Isaksson <Isakssone@hotmail.com>
måndag 2019-12-09, 17:44

Såg en varfågel jaga en gråsparv i Muskus vecka 47. Då hade vi haft full vinter i över en månad och ner mot - 20 grader flera dagar i rad. Vet inte när de brukar flytta men har aldrig sett någon ens på senhösten omän de är ganska vanliga ända till september.


Insänt av Karin Johansson <Karin.Johansson.el.@hotmail.se>
tisdag 2019-11-26, 16:55

Sidensvansar i massor! Det måste varit ett hundratal.Satte sig bl.a i vår ek och fladdrade runt och åt lite rönnbär.
Är det inte lite sent på säsongen?
Detta är på Hertsön.


Insänt av Dan Ankarholm <dan.ankarholm@telia.com>
fredag 2019-11-15, 10:15

Igår den 14 nov såg jag en härfågel på gården i Råneå vid två tillfällen. Andra gången satt jag i traktorn ca 10 m från fågeln. Innan den flög iväg samma väg som förra gången fällde den upp sin kam på huvudet.


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
onsdag 2019-11-06, 16:34

Azurmesen i Kuttainenen.Visst var det en lokalsådare på plats under gårdagen? Ingenting om ev.obs har lagts ut på artpotalen.Märkligt,flera sådare undrar om den är äkta eller hybrid?


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2019-11-02, 13:38

Dagens exkursion till Campen, Ronningen, Boden samlade 9 st. deltagare i åldrarna 4 månader och uppåt (mycket uppåt!!)

Lite småtrist väder med regninslag i snöfallet. Alltid trevligt att besöka Roger och Stina på Campen.

Gott om nötkråkor, en del märkta, 40-tal gråsiskor, en hel del domherrar och mesar som käkar av det dignande smörgåsbordet som finns här, allt från fisk och fläsk till diverse frösorter och bröd.

Stort tack för att vi fick komma hit.😀😁🦜🐦.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-18, 17:51

Torsdagen den 17 oktober 2019

Idag var det dags för avfärd. Vi steg upp tidigt för att packa och städa och förbereda stugan inför vintern. Avloppet tömdes, gasolen stängdes av och efter städning sken hela stugan som en sol. Vi hade även tid att skåda på olika håll på ön. Den här sista turen gav en hel del bra obsar. Det var många fåglar i rörelse, det verkar som om det hade kommit in fåglar under natten. En stor flock stjärtmesar obsades i Östra stadion, en flock på 13 snösparvar flög över, och en flock på 10 tallbitar sågs i tallskogen. Några orrar höll till i skogen och en skogshare skrämdes upp i Östra stadion. Det var en fin sista tur på ön! Sent på förmiddagen kom Kim som skjutsade oss till Nikkala. Mats Lindelöf och Freja hjälpte till med bagaget och transporten på fastlandet. Efter ett besök på Ikea kan vi nu stänga för i år. Vi tackar alla trogna och nya medarbetare för den gångna säsongen som tyvärr inte inbringade fler än 2085 fåglar. Nästa år blir det nya tag och nya fåglar. Tack och på återseende!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-16, 18:48

Onsdagen den 16 oktober 2019

Igår kväll började det helt plötsligt hagla och sedan regna jättemycket. Dropparna fullkomligen hamrade på stugans tak. Därför var vi rädda när vi gick ner till ringmärkningsudden i morse att näten skulle vara isiga och blöta. Lyckligtvis var det inte fallet. Vi öppnade alla nät och efter några timmar började vi plocka ned dem ett i taget. Det var nämligen dags att stänga stationen idag. Innan alla nät var nedplockade lyckades vi fånga och ringmärka tre fåglar: en ängspiplärka, en rödvingetrast och en domherre. Fåglar verkar också tycka att det är dags att stänga stationen. Det var påfallande tyst på udden; väldigt få fåglar hördes och sågs. Några knipor låg på havet och en del trastar, talgoxar, gråsiskor och domherrar hördes. Men det var helt klart mycket tystare än för några dagar sen. De flesta fåglarna verkar ha lämnat ön. Efter att alla nät hade plockats ned stuvades all utrustning i ringmärkningsboden. Efter många års erfarenhet gick detta mycket snabbt. Vi låste boden och tackade den för ännu en säsongs trogna tjänst. På återseende! Marieke gick en sista runda på ringmärkningsudden och såg då en snösparv på stranden och en salskrake i viken vid Pauhu. Tillbaka i stugan åt vi en god lunch för att återhämta våra krafter efter stängningsarbetet och då förberedde vi vår avfärd som är planerad i morgon vid lunchtid. Vi packade, städade och organiserade en del och det blev också en kortare promenad till tallskogen. I morgon lämnar vi denna härliga ö men det ska bli spännande eftersom alla bryggor är borta i hamnen!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-15, 18:43

Tisdagen den 15 oktober 2019

Minus 2,9 grader! Kallt och vitt i gräs och på spänger. Knappt någon vind alls som tur var. Alla nät öppnades, det var lite tjorvigt eftersom näten klibbat fast av frosten. När solen steg upp 07:18 blev det, inte bara den kallaste, utan den vackraste morgonen hittills. Vi fick glädjas åt detta eftersom fåglarna lyste med sin frånvaro. Det blev trastarnas dag; en björktrast, en rödvingetrast och en taltrast fångades samt en domherre. Inget vidare facit. Snösparv, gråspett, tretåig hackspett, en massa blåmesar och två sälar blev några av dagens obsar. När vi skulle stänga började det blåsa en del – från 2 till 7 m/s på nolltid. Marieke och Mats kämpade sig ut efter lunchen medan Inger och Ulf tömde kaminen och hälsade på Urban som är här och fiskar. Vitryggen (hane) obsades på öns östra sida och hela nio älgar samtidigt! Mats hittade tio kantareller, cinnoberticka, tallticka och koralltaggsvamp. De förstnämnda stektes till middag. Idag har det varit – 4,9 grader som kallast och + 4,9 grader som varmast. Imorgon blir det kallt och mulet och vi börjar plocka ner alla nät innan pinnarna fryser fast.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-10-14, 18:48

Måndagen den 14 oktober 2019

En vacker, gul fullmåne lyste i den mörka natten så vi behövde ingen ficklampa om vi behövde gå ut. Men tyvärr passade nog fåglarna på att lämna ön. Faktiskt en grad varmare idag, och ingen vind. Härligt men kallt och vi gled ner till udden på snorhala spänger. Vi kunde sätta upp alla nät men det var så tyst och stilla på udden att våra förväntningar inte var på topp precis. Äntligen kom sidensvansarna (som Marieke har på önskelistan)! Åtta av dem fick ring idag. Samt en gråsiska, en domherre och en gransångare. Många blev rundorna utan en enda fågel. Snösparven hördes, tretåiga hackspett sågs och de trogna talgoxarna och domherrarna men i övrigt var det tämligen magert. Vi passade på att ta ner ett par nät som ligger längst ut och inte gett någon vidare utdelning. Efter lunch tog vi en välbehövlig vila, kroppen få jobba extra mycket när det är så pass kallt. Marieke gav sig iväg en sväng innan middagen och kunde konstatera att den spektakulära solnedgången blev bästa obsen. En vacker solnedgång betyder vackert väder imorgon och det får vi sannerligen hoppas. Varmare lär det knappast bli men soligare. Bra för oss och batterierna. Vad gäller fåglarna vet vi inte ännu.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-10-13, 18:41

Söndagen den 13 oktober 2019

När vi vaknade i morse möttes vi av en vacker utsikt från sovrumsfönstren: marken och spängerna var vita. Det hade snöat lite under natten. Vi tågade försiktigt ner till ringmärkningsudden eftersom det var riktigt halkigt. Medan vi öppnade näten började det ljusna. Vi kunde öppna alla nät eftersom det inte blåste nämnvärt på udden. Den första fågeln vi fick i våra nät var en kungsfågel. Kul! Men vi kan lugnt påstå att idag var domherrarnas dag: de hördes och sågs överallt på udden, och vi ringmärkte 25 stycken. Dessutom fick vi en tretåig hackspett i näthissen som inte var ringmärkt än. Det finns alltså flera individer på udden, eftersom vi också ringmärkte en igår. Vi hörde även gråspetten igen. Den senaste veckan har verkligen stått i hackspettarnas tecken. Vi gjorde också en del andra roliga obsar på udden: alfågeln var tillbaka, tallbit hördes, och några sälar låg på stenarna vid udden. Totalt ringmärkte vi 36 fåglar av 7 arter. Kl. 12 stängde vi näten och sen blev det lunch och vila. Då fick vi oväntat besök av Peter Lindmark som hade gått från Nordudden och sett en taigasångare under vägen. Den tar vi i näten i morgon! Efter en kopp kaffe var det dags för bastubad och skådning i hamnen och i tallskogen. Vi såg bl. a. havsörn och långfotad röksvamp. Solen tittade fram sent på eftermiddagen och en fantastiskt vacker solnedgång fick avsluta denna dag. Vi åt middag och gjorde administrationen och nu ska vi snart drömma sött om stora flockar taigasångare i våra nät.

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-10-12, 19:01

Lördagen den 12 oktober 2019

Först var det kallt och mörkt. Sen bara kallt. Sen kom det snö. Och lite sol. Sen blev det ännu kallare...Men det kom också några fåglar som vi fick märka, åtta domherrar, två taltrastar (en var enbent!), en vardera av tretåig hackspett, rödhake och dubbeltrast. Obsarna var nog roligast idag; två tretåiga hackspettar, vitryggig hackspett, gråspett (hona), större hackspett, två dvärgbeckasiner, två havsörnar och två stenfalkar bland många andra sevärdheter på udden, i skogen, i hamnen, på Pauhu och Östra stadion. Det var ett fruset gäng som gick hem i snöblandat regn för lunch och en stunds vila. I morse åkte bryggan iväg på havet för vinterförvaring så nu är snart hela ön klar för vintervila. Men vi jobbar oförtrutet vidare. Marieke och Mats gav sig iväg åt olika väderstreck för fler obsar. Förutom älgar, bl a sju orrar (tyder på återhämtning av populationen), storskrake, kungsfåglar, trädkrypare och sidensvansar. Påfallande lite större hackspettar i farten, däremot många domherrar och trastar. Nu är det hela 1,8 grader ute så vi drömmer om glögg, julgranar och pepparkakor. Hakuna matata!
//Fyra frusna blåstjärtarInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-11, 18:29

Fredagen den 11 oktober 2019

Dagen kan sammanfattas av ett ord: regn. Prognosen inför idag stämde: när vi vaknade regnade det mycket och det fortsatte regna hela förmiddagen. Därför blev det sovmorgon och vi sysselsatte oss inomhus på förmiddagen. Det blev inventering av batterier och andra nödvändigheter, läsning och en liten skådningstur i hamnen som dock inte gav så mycket. Men efter lunch såg det ut att bli uppehåll och därför gav vi oss ut på olika turer på ön. Vi gick bl.a. till Östra stadion, Östviken, Pauhu och Ruutti. Det resulterade i en del roliga obsar: bl.a. orrar, trastar, stjärtänder och en stenfalk. Och äntligen fick vi se en alfågel! Det har vi väntat på sen vi kom till ön. Och gråspetten var kvar på ringmärkningsudden. Tillbaka i stugan var det dags att värma upp och torka lite, vilket var välbehövligt. Det hade börjat duggregna igen senare på eftermiddagen. Det blev en god middag och sen var det dags för administration. I morgon blir det inget regn enligt prognosen, så det hoppas vi på. Det ska dock bli kallt så vi ska ta fram mössan och långkalsongerna. Just nu blåser det kallt, men det regnar inte längre. Vi satsar på att ringmärka gråspetten i morgon. Nu säger vi god natt!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2019-10-10, 19:14

Torsdagen den 10 oktober 2019

När vi tågade ner till ringmärkningsudden i morse var det riktigt skönt ute. Vindstilla och 2°C. Vi kunde öppna alla nät, både ordinarie- och alternativnäten. Sen kom solen upp och då blev det riktigt behagligt på ringmärkningsudden, till skillnad från igår. Det uppskattades av de fyra trogna ringmärkarna. Och fåglarna verkade uppskatta vädret också. Vi hade en ganska stadig ström av fåglar i näten som resulterade i totalt 28 fåglar av 7 arter. Först fick vi en flock på 8 grönsiskor i ett av näten. Sen bestämde sig ett gäng ängspiplärkor att få sig en ring, och nästan samtidigt fick vi även ett lass blåmesar i ett annat nät. Dessutom några talgoxar, domherrar och sävsparvar. Gråspetten höll fortfarande till på ringmärkningsudden, den både hördes och sågs. Tänk om den flyger in i något av våra nät! Vi obsade även bl.a. mindre hackspett, svärtor, knipor, sångsvanar, kustsnäppa, kärrsnäppor, dvärgbeckasin och järnsparvar. Som avslutning på ringmärkningen fick vi en kontroll av en gulsparv som ringmärktes av Rolf Lahti den 24 juli 2017. Sen var det dags att gå tillbaka till stugan och äta lunch och vila lite. En ringmärkt talgoxe lyckades flyga in i köksfönstret och fick hämta sig en stund på spången utanför. Den ringmärktes av Gunborg Stenvall den 18 september. Så kan man också kontrollera ringmärkta fåglar… På eftermiddagen kom det utlovade regnet så det blev administration och bastubad. Lite skådning i hamnen resulterade i knipor, gråtrut, vikare och en blöt skådare. Efter middagen var det så småningom dags att lägga sig tillsammans med snöblandat regn. Det ser ut att regna i morgon också, men vi hoppas på det bästa!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-09, 18:22

Onsdagen den 9 oktober 2019

Små, förvirrade snöflingor mötte oss när vi i mörkret tog oss ner till udden. Kallt! Vi fick sitta i tre timmar utan några fåglar i näten. Men en tallbit satt bredvid (!) näthissen, en vitrygg studsade in i hissen och flög sin kos, sen hade vi också obs på gråspett. Inte så tokigt med tanke på vädret som så småningom övergick i duggregn. Vi tillbringade tiden med att sätta upp två rörliga nät till höger om hednätet. Efter kl nio kom då äntligen stjärtmesarna. Hela 40 stycken fick ring, tillsammans med en gransångare, fyra talgoxar, en blåmes och en domherre. Vi lyckades sålunda hålla värmen uppe ända till stängningsdags. Och då fick inte alla stjärtmesar ring, det finns kvar några till morgondagen. Det hann bli ganska blött, både i håret och på spängerna, innan vi var tillbaka i byn. Efter välbehövlig lunch blev det en stunds vila och en varm brasa i kaminen. Tydligen frös även en liten talgoxe som smet in genom ett fönster. Det besöket slutade lyckligt med en trött fågel som tog igen sig på bron en stund innan den flög iväg. Marieke vågade sig ut i regnet och skådade i hamnen – sångsvan, knipor, gräsänder och gråtrut samt en fin solnedgång. Hittills kan vi summera fem olika hackspettar; större, mindre, tretåig, vitryggig och gråspett på 48 timmar. Eftersom vi behöver vår skönhetssömn blir det en tidig kväll med ytterligare en värmande brasa i stugan.
/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-08, 18:57

Tisdagen den 8 oktober 2019

När vi vaknade i morse så visade det sig att prognosen för idag inte riktigt stämde. Det blåste mycket från SO, för mycket för att vi skulle kunna öppna några nät. Dessutom så regnade det. Därför fick vi sovmorgon. Efter den sedvanliga grötfrukosten gav vi oss av på olika turer till hamnen, Västra stadion, Östra stadion och allt där emellan. Det blev en hel del roliga obsar: havsörn, duvhök, ett stort antal orrar, många trastar, sidensvansar, kungsfåglar (äntligen), större hackspett (äntligen) och mycket mer. Och Marieke fick sig ytterligare ett livskryss: tallbit! Stjärtmesarna fortsatte att lura Mats, men däremot så hittade han flera intressanta lavar och svampar, bl.a. talltuvskivling och mönjeskål. Under tiden så städade Ulf hela stugan. Vi samlades igen i vår rena stuga för lunch och efter lite vila så bestämde vi oss för att inte ge upp hoppet för ringmärkning och taigasång. Vi öppnade några nät nere på ringmärkningsudden och våra ansträngningar var inte helt förgäves: vi fick två talgoxar och en rödhake i näten, samt en kontroll av en gärdsmyg. Dessutom så hörde vi både mindre hackspett och tretåig hackspett och som grädden på tårtan fick Mats äntligen se sina eftertraktade stjärtmesar. Tillbaka i stugan var det dags för middag och administration. I morgon utlovas en del regn, men om prognosen stämmer ska det inte regna förrän på eftermiddagen. Vi satsar på att få stjärtmesar i näten i morgon!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-10-07, 18:55

Måndagen den 7 oktober 2019

Det var kyligt och mörkt när vi gick ner till ringmärkarudden i morse. Vi öppnade alla nät och bjöds på en vacker soluppgång över havet. Ganska fort fick vi vår första fågel för dagen: en gråsiska. Sedan var det rätt lugnt i näten, förutom ett gäng på 12 ilskna talgoxar som verkade ännu argare än vanligt. De vet exakt var på frusna fingrar de ska hacka för att det ska göra extra mycket ont. Vi hoppades på flera mesarter i näten, särskilt eftersom de första stjärtmesarna obsades igår, men den drömmen får vi spara till i morgon. En pilgrimsfalk satt och spanade på en sten i havet och en del trastar (dubbel-, tal- och björk-) flög runt på udden, men annars var det relativt tyst. Det blev en del tomma nätrundor. Men då upplivades vi av tre hackspettarter: först så hörde vi en mindre hackspett på udden, förmodligen samma individ som vi hörde igår. Det var kul. Sedan såg Mats en tretåig hackspett som sedan Marieke lyckades fota. Det var ännu roligare. Men då kom dagens pulshöjare: den vitryggiga hackspetten som ringmärktes för drygt en vecka sen bestämde sig för ett återbesök i näten! Mats hittade den i nät 10 och då blev det genast action på plats. Vi dokumenterade, fotade och beundrade den utförligt. Vilket häftigt fynd! Det blev ett livskryss för Marieke. Dagen var mer än räddad! Efter lunchen blev det en stunds vila och lite skådning i hamnen och längs med stranden. Vi obsade bl. a. en havsörn, stora flockar knipor, sångsvanar, stjärtänder, en snösparv och en gråsäl. Det var också dags för ett bastubad. Rena och nöjda åt vi middag och gjorde administrationen. Vi kommer säkert att drömma om hackspettar i natt...

Ulf Öhman m.fl.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-10-06, 18:25

Söndagen den 6 oktober 2019

En härlig dag för ringmärkning! Tyckte vi, inte fåglarna. 5 m/s från NV och 5,5 grader varmt. Alla nät uppe och endast 15 fåglar på hela dagen. Mest talgoxar, men även en blåhake och en dubbeltrast förgyllde vår annars stillsamma tillvaro på ringmärkarudden. En mindre hackspett hördes, många trastar i omlopp, sångsvanar och några bläs- och gräsänder obsades. Från byn hördes röster och det var Kim som hade en grupp på besök, hans sista tur för året. Han gav oss fem rökta sikar som smakade förträffligt på en hårdbrödsmörgås. Efter en stunds vila gav sig Marieke och Mats ut på olika upptäcktsfärder. Marieke obsade bl a stjärtmesar, trädkrypare och orre. Mats hittade flera intressanta svampar och sju älgar. Vinden har nu vridit lite mot norr och imorgon väntar vi nordostlig vind. Nu är vi återigen redo för rariteter från öst. Varken vinden eller graderna verkar kunna stoppa oss imorgon!

Inger, Ulf, Marieke och MatsInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-10-05, 18:10

Lördagen den 5 oktober 2019

Kära dagbok,

Idag var det personalbyte. På förmiddagen kom Rune för att hämta Alan och Elin som åkte hem. De avlöstes av Mats och Marieke samt Ulf som är tillbaka på ön efter läkarbesök. Nu är stängningsgänget på plats och laddade inför säsongens sista två veckor på ön! Det blev ingen ringmärkning på morgonen eftersom det blåste för mycket, men efter att nykomlingarna hade installerat sig och ätit lunch så öppnade vi några nät och spelade lite taigalock i några timmar. Resultaten var bättre än vi trodde det skulle bli: 10 fåglar av 5 arter, däribland gärdsmyg, rödhake, flera blåmesar och talgoxar samt tre grönsiskor, vilket gladde oss. Taigasångarna fortsätter dock att lura oss och vill inte bli lockade. Det var en hel del fåglar i rörelse: trastar i fem varianter, sidensvansar, sångsvanar, gulsparv, en pilgrimsfalk, en fjällvråk, grön- och gråsiskor, och ute vid Pauhu en stor flock på minst 100 knipor som låg på havet. Vi är riktigt optimistiska inför morgondagens fångst. Det kommer dock bli långkalsonger och en varm tröja i morgon eftersom det är riktigt kallt på ringmärkarudden. Det blåser kallt från norr, vilket är tur för oss eftersom näten för det mesta ligger i lä. Efter en god middag blev det läsning och vila samt drömmar om morgondagens fångstsiffror.

Inger, Ulf, Mats och Marieke        Nästa 20 »