Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Bep Weijand <bep.weijand@gmail.com>
lördag 2020-03-28, 07:46

4 flyttfåglar i luften , smattrande lite. Det lät som gäs , de vände om strax bakom grannens hus och ett träd. Marielund Haparanda.


Insänt av Bep Weijand <bep.weijand@gmail.com>
lördag 2020-03-28, 07:46

4 flyttfåglar i luften , smattrande lite. Det lät som gäs , de vände om strax bakom grannens hus och ett träd. Marielund Haparanda.


Insänt av Magnus Falk <karlmagnus.falk@telia.com>
söndag 2020-03-08, 20:07

Fotade en Svarthätta vid fågelbordet på Mjölkudden den 27 februari. Den återkom ytterligare några dagar.Insänt av Ulf och Cricco <cricco@telia.com>
söndag 2020-03-08, 10:09

Trolig havsörn på vingar noterad längs E4 söder om Råneå


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2020-03-06, 14:37På två lokaler i Bodentrakten är 41 nötkråkor rapporterade idag 6/3-20. Lokalerna ligger långt från varandra så ingen risk för dubbelräkning finns!!
Något av ett rekord?!


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2020-03-06, 14:37På två lokaler i Bodentrakten är 41 nötkråkor rapporterade idag 6/3-20. Lokalerna ligger långt från varandra så ingen risk för dubbelräkning finns!!
Något av ett rekord?!


Insänt av Marta Karlberg
måndag 2020-02-03, 09:36

Torpgärdsgatan i Boden söndag 2/2
vid vårat fågelmatningsställe hade
vi samtidigt 14st steglits samtidigt
som plockade frö som låg på snön
lite talgoxar visade sig också


Insänt av Barry Dyrander <barry.dyrander@gmail.com>
torsdag 2019-12-26, 12:54

Tog några bilder på en Gråspett vid fågelbordet
2019-12-27. Sandnäset 65 97594 Luleå
Insänt av Robert
fredag 2019-12-13, 19:31

Havsörnen måste ha ökat här uppe i norr.
Jag har sett havsörn och möjligen någon kungsörn vid flera tillfällen i höst.Både upp efter Kalixälven och ut mot skärgården,det var ganska ovanligt för 10-15 år sedan.


Insänt av Erik Isaksson <Isakssone@hotmail.com>
måndag 2019-12-09, 17:44

Såg en varfågel jaga en gråsparv i Muskus vecka 47. Då hade vi haft full vinter i över en månad och ner mot - 20 grader flera dagar i rad. Vet inte när de brukar flytta men har aldrig sett någon ens på senhösten omän de är ganska vanliga ända till september.


Insänt av Karin Johansson <Karin.Johansson.el.@hotmail.se>
tisdag 2019-11-26, 16:55

Sidensvansar i massor! Det måste varit ett hundratal.Satte sig bl.a i vår ek och fladdrade runt och åt lite rönnbär.
Är det inte lite sent på säsongen?
Detta är på Hertsön.


Insänt av Dan Ankarholm <dan.ankarholm@telia.com>
fredag 2019-11-15, 10:15

Igår den 14 nov såg jag en härfågel på gården i Råneå vid två tillfällen. Andra gången satt jag i traktorn ca 10 m från fågeln. Innan den flög iväg samma väg som förra gången fällde den upp sin kam på huvudet.


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
onsdag 2019-11-06, 16:34

Azurmesen i Kuttainenen.Visst var det en lokalsådare på plats under gårdagen? Ingenting om ev.obs har lagts ut på artpotalen.Märkligt,flera sådare undrar om den är äkta eller hybrid?


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2019-11-02, 13:38

Dagens exkursion till Campen, Ronningen, Boden samlade 9 st. deltagare i åldrarna 4 månader och uppåt (mycket uppåt!!)

Lite småtrist väder med regninslag i snöfallet. Alltid trevligt att besöka Roger och Stina på Campen.

Gott om nötkråkor, en del märkta, 40-tal gråsiskor, en hel del domherrar och mesar som käkar av det dignande smörgåsbordet som finns här, allt från fisk och fläsk till diverse frösorter och bröd.

Stort tack för att vi fick komma hit.😀😁🦜🐦.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-18, 17:51

Torsdagen den 17 oktober 2019

Idag var det dags för avfärd. Vi steg upp tidigt för att packa och städa och förbereda stugan inför vintern. Avloppet tömdes, gasolen stängdes av och efter städning sken hela stugan som en sol. Vi hade även tid att skåda på olika håll på ön. Den här sista turen gav en hel del bra obsar. Det var många fåglar i rörelse, det verkar som om det hade kommit in fåglar under natten. En stor flock stjärtmesar obsades i Östra stadion, en flock på 13 snösparvar flög över, och en flock på 10 tallbitar sågs i tallskogen. Några orrar höll till i skogen och en skogshare skrämdes upp i Östra stadion. Det var en fin sista tur på ön! Sent på förmiddagen kom Kim som skjutsade oss till Nikkala. Mats Lindelöf och Freja hjälpte till med bagaget och transporten på fastlandet. Efter ett besök på Ikea kan vi nu stänga för i år. Vi tackar alla trogna och nya medarbetare för den gångna säsongen som tyvärr inte inbringade fler än 2085 fåglar. Nästa år blir det nya tag och nya fåglar. Tack och på återseende!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-16, 18:48

Onsdagen den 16 oktober 2019

Igår kväll började det helt plötsligt hagla och sedan regna jättemycket. Dropparna fullkomligen hamrade på stugans tak. Därför var vi rädda när vi gick ner till ringmärkningsudden i morse att näten skulle vara isiga och blöta. Lyckligtvis var det inte fallet. Vi öppnade alla nät och efter några timmar började vi plocka ned dem ett i taget. Det var nämligen dags att stänga stationen idag. Innan alla nät var nedplockade lyckades vi fånga och ringmärka tre fåglar: en ängspiplärka, en rödvingetrast och en domherre. Fåglar verkar också tycka att det är dags att stänga stationen. Det var påfallande tyst på udden; väldigt få fåglar hördes och sågs. Några knipor låg på havet och en del trastar, talgoxar, gråsiskor och domherrar hördes. Men det var helt klart mycket tystare än för några dagar sen. De flesta fåglarna verkar ha lämnat ön. Efter att alla nät hade plockats ned stuvades all utrustning i ringmärkningsboden. Efter många års erfarenhet gick detta mycket snabbt. Vi låste boden och tackade den för ännu en säsongs trogna tjänst. På återseende! Marieke gick en sista runda på ringmärkningsudden och såg då en snösparv på stranden och en salskrake i viken vid Pauhu. Tillbaka i stugan åt vi en god lunch för att återhämta våra krafter efter stängningsarbetet och då förberedde vi vår avfärd som är planerad i morgon vid lunchtid. Vi packade, städade och organiserade en del och det blev också en kortare promenad till tallskogen. I morgon lämnar vi denna härliga ö men det ska bli spännande eftersom alla bryggor är borta i hamnen!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-15, 18:43

Tisdagen den 15 oktober 2019

Minus 2,9 grader! Kallt och vitt i gräs och på spänger. Knappt någon vind alls som tur var. Alla nät öppnades, det var lite tjorvigt eftersom näten klibbat fast av frosten. När solen steg upp 07:18 blev det, inte bara den kallaste, utan den vackraste morgonen hittills. Vi fick glädjas åt detta eftersom fåglarna lyste med sin frånvaro. Det blev trastarnas dag; en björktrast, en rödvingetrast och en taltrast fångades samt en domherre. Inget vidare facit. Snösparv, gråspett, tretåig hackspett, en massa blåmesar och två sälar blev några av dagens obsar. När vi skulle stänga började det blåsa en del – från 2 till 7 m/s på nolltid. Marieke och Mats kämpade sig ut efter lunchen medan Inger och Ulf tömde kaminen och hälsade på Urban som är här och fiskar. Vitryggen (hane) obsades på öns östra sida och hela nio älgar samtidigt! Mats hittade tio kantareller, cinnoberticka, tallticka och koralltaggsvamp. De förstnämnda stektes till middag. Idag har det varit – 4,9 grader som kallast och + 4,9 grader som varmast. Imorgon blir det kallt och mulet och vi börjar plocka ner alla nät innan pinnarna fryser fast.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-10-14, 18:48

Måndagen den 14 oktober 2019

En vacker, gul fullmåne lyste i den mörka natten så vi behövde ingen ficklampa om vi behövde gå ut. Men tyvärr passade nog fåglarna på att lämna ön. Faktiskt en grad varmare idag, och ingen vind. Härligt men kallt och vi gled ner till udden på snorhala spänger. Vi kunde sätta upp alla nät men det var så tyst och stilla på udden att våra förväntningar inte var på topp precis. Äntligen kom sidensvansarna (som Marieke har på önskelistan)! Åtta av dem fick ring idag. Samt en gråsiska, en domherre och en gransångare. Många blev rundorna utan en enda fågel. Snösparven hördes, tretåiga hackspett sågs och de trogna talgoxarna och domherrarna men i övrigt var det tämligen magert. Vi passade på att ta ner ett par nät som ligger längst ut och inte gett någon vidare utdelning. Efter lunch tog vi en välbehövlig vila, kroppen få jobba extra mycket när det är så pass kallt. Marieke gav sig iväg en sväng innan middagen och kunde konstatera att den spektakulära solnedgången blev bästa obsen. En vacker solnedgång betyder vackert väder imorgon och det får vi sannerligen hoppas. Varmare lär det knappast bli men soligare. Bra för oss och batterierna. Vad gäller fåglarna vet vi inte ännu.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-10-13, 18:41

Söndagen den 13 oktober 2019

När vi vaknade i morse möttes vi av en vacker utsikt från sovrumsfönstren: marken och spängerna var vita. Det hade snöat lite under natten. Vi tågade försiktigt ner till ringmärkningsudden eftersom det var riktigt halkigt. Medan vi öppnade näten började det ljusna. Vi kunde öppna alla nät eftersom det inte blåste nämnvärt på udden. Den första fågeln vi fick i våra nät var en kungsfågel. Kul! Men vi kan lugnt påstå att idag var domherrarnas dag: de hördes och sågs överallt på udden, och vi ringmärkte 25 stycken. Dessutom fick vi en tretåig hackspett i näthissen som inte var ringmärkt än. Det finns alltså flera individer på udden, eftersom vi också ringmärkte en igår. Vi hörde även gråspetten igen. Den senaste veckan har verkligen stått i hackspettarnas tecken. Vi gjorde också en del andra roliga obsar på udden: alfågeln var tillbaka, tallbit hördes, och några sälar låg på stenarna vid udden. Totalt ringmärkte vi 36 fåglar av 7 arter. Kl. 12 stängde vi näten och sen blev det lunch och vila. Då fick vi oväntat besök av Peter Lindmark som hade gått från Nordudden och sett en taigasångare under vägen. Den tar vi i näten i morgon! Efter en kopp kaffe var det dags för bastubad och skådning i hamnen och i tallskogen. Vi såg bl. a. havsörn och långfotad röksvamp. Solen tittade fram sent på eftermiddagen och en fantastiskt vacker solnedgång fick avsluta denna dag. Vi åt middag och gjorde administrationen och nu ska vi snart drömma sött om stora flockar taigasångare i våra nät.

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-10-12, 19:01

Lördagen den 12 oktober 2019

Först var det kallt och mörkt. Sen bara kallt. Sen kom det snö. Och lite sol. Sen blev det ännu kallare...Men det kom också några fåglar som vi fick märka, åtta domherrar, två taltrastar (en var enbent!), en vardera av tretåig hackspett, rödhake och dubbeltrast. Obsarna var nog roligast idag; två tretåiga hackspettar, vitryggig hackspett, gråspett (hona), större hackspett, två dvärgbeckasiner, två havsörnar och två stenfalkar bland många andra sevärdheter på udden, i skogen, i hamnen, på Pauhu och Östra stadion. Det var ett fruset gäng som gick hem i snöblandat regn för lunch och en stunds vila. I morse åkte bryggan iväg på havet för vinterförvaring så nu är snart hela ön klar för vintervila. Men vi jobbar oförtrutet vidare. Marieke och Mats gav sig iväg åt olika väderstreck för fler obsar. Förutom älgar, bl a sju orrar (tyder på återhämtning av populationen), storskrake, kungsfåglar, trädkrypare och sidensvansar. Påfallande lite större hackspettar i farten, däremot många domherrar och trastar. Nu är det hela 1,8 grader ute så vi drömmer om glögg, julgranar och pepparkakor. Hakuna matata!
//Fyra frusna blåstjärtar        Nästa 20 »