Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-18, 17:51

Torsdagen den 17 oktober 2019

Idag var det dags för avfärd. Vi steg upp tidigt för att packa och städa och förbereda stugan inför vintern. Avloppet tömdes, gasolen stängdes av och efter städning sken hela stugan som en sol. Vi hade även tid att skåda på olika håll på ön. Den här sista turen gav en hel del bra obsar. Det var många fåglar i rörelse, det verkar som om det hade kommit in fåglar under natten. En stor flock stjärtmesar obsades i Östra stadion, en flock på 13 snösparvar flög över, och en flock på 10 tallbitar sågs i tallskogen. Några orrar höll till i skogen och en skogshare skrämdes upp i Östra stadion. Det var en fin sista tur på ön! Sent på förmiddagen kom Kim som skjutsade oss till Nikkala. Mats Lindelöf och Freja hjälpte till med bagaget och transporten på fastlandet. Efter ett besök på Ikea kan vi nu stänga för i år. Vi tackar alla trogna och nya medarbetare för den gångna säsongen som tyvärr inte inbringade fler än 2085 fåglar. Nästa år blir det nya tag och nya fåglar. Tack och på återseende!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-16, 18:48

Onsdagen den 16 oktober 2019

Igår kväll började det helt plötsligt hagla och sedan regna jättemycket. Dropparna fullkomligen hamrade på stugans tak. Därför var vi rädda när vi gick ner till ringmärkningsudden i morse att näten skulle vara isiga och blöta. Lyckligtvis var det inte fallet. Vi öppnade alla nät och efter några timmar började vi plocka ned dem ett i taget. Det var nämligen dags att stänga stationen idag. Innan alla nät var nedplockade lyckades vi fånga och ringmärka tre fåglar: en ängspiplärka, en rödvingetrast och en domherre. Fåglar verkar också tycka att det är dags att stänga stationen. Det var påfallande tyst på udden; väldigt få fåglar hördes och sågs. Några knipor låg på havet och en del trastar, talgoxar, gråsiskor och domherrar hördes. Men det var helt klart mycket tystare än för några dagar sen. De flesta fåglarna verkar ha lämnat ön. Efter att alla nät hade plockats ned stuvades all utrustning i ringmärkningsboden. Efter många års erfarenhet gick detta mycket snabbt. Vi låste boden och tackade den för ännu en säsongs trogna tjänst. På återseende! Marieke gick en sista runda på ringmärkningsudden och såg då en snösparv på stranden och en salskrake i viken vid Pauhu. Tillbaka i stugan åt vi en god lunch för att återhämta våra krafter efter stängningsarbetet och då förberedde vi vår avfärd som är planerad i morgon vid lunchtid. Vi packade, städade och organiserade en del och det blev också en kortare promenad till tallskogen. I morgon lämnar vi denna härliga ö men det ska bli spännande eftersom alla bryggor är borta i hamnen!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-15, 18:43

Tisdagen den 15 oktober 2019

Minus 2,9 grader! Kallt och vitt i gräs och på spänger. Knappt någon vind alls som tur var. Alla nät öppnades, det var lite tjorvigt eftersom näten klibbat fast av frosten. När solen steg upp 07:18 blev det, inte bara den kallaste, utan den vackraste morgonen hittills. Vi fick glädjas åt detta eftersom fåglarna lyste med sin frånvaro. Det blev trastarnas dag; en björktrast, en rödvingetrast och en taltrast fångades samt en domherre. Inget vidare facit. Snösparv, gråspett, tretåig hackspett, en massa blåmesar och två sälar blev några av dagens obsar. När vi skulle stänga började det blåsa en del – från 2 till 7 m/s på nolltid. Marieke och Mats kämpade sig ut efter lunchen medan Inger och Ulf tömde kaminen och hälsade på Urban som är här och fiskar. Vitryggen (hane) obsades på öns östra sida och hela nio älgar samtidigt! Mats hittade tio kantareller, cinnoberticka, tallticka och koralltaggsvamp. De förstnämnda stektes till middag. Idag har det varit – 4,9 grader som kallast och + 4,9 grader som varmast. Imorgon blir det kallt och mulet och vi börjar plocka ner alla nät innan pinnarna fryser fast.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-10-14, 18:48

Måndagen den 14 oktober 2019

En vacker, gul fullmåne lyste i den mörka natten så vi behövde ingen ficklampa om vi behövde gå ut. Men tyvärr passade nog fåglarna på att lämna ön. Faktiskt en grad varmare idag, och ingen vind. Härligt men kallt och vi gled ner till udden på snorhala spänger. Vi kunde sätta upp alla nät men det var så tyst och stilla på udden att våra förväntningar inte var på topp precis. Äntligen kom sidensvansarna (som Marieke har på önskelistan)! Åtta av dem fick ring idag. Samt en gråsiska, en domherre och en gransångare. Många blev rundorna utan en enda fågel. Snösparven hördes, tretåiga hackspett sågs och de trogna talgoxarna och domherrarna men i övrigt var det tämligen magert. Vi passade på att ta ner ett par nät som ligger längst ut och inte gett någon vidare utdelning. Efter lunch tog vi en välbehövlig vila, kroppen få jobba extra mycket när det är så pass kallt. Marieke gav sig iväg en sväng innan middagen och kunde konstatera att den spektakulära solnedgången blev bästa obsen. En vacker solnedgång betyder vackert väder imorgon och det får vi sannerligen hoppas. Varmare lär det knappast bli men soligare. Bra för oss och batterierna. Vad gäller fåglarna vet vi inte ännu.
//StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-10-13, 18:41

Söndagen den 13 oktober 2019

När vi vaknade i morse möttes vi av en vacker utsikt från sovrumsfönstren: marken och spängerna var vita. Det hade snöat lite under natten. Vi tågade försiktigt ner till ringmärkningsudden eftersom det var riktigt halkigt. Medan vi öppnade näten började det ljusna. Vi kunde öppna alla nät eftersom det inte blåste nämnvärt på udden. Den första fågeln vi fick i våra nät var en kungsfågel. Kul! Men vi kan lugnt påstå att idag var domherrarnas dag: de hördes och sågs överallt på udden, och vi ringmärkte 25 stycken. Dessutom fick vi en tretåig hackspett i näthissen som inte var ringmärkt än. Det finns alltså flera individer på udden, eftersom vi också ringmärkte en igår. Vi hörde även gråspetten igen. Den senaste veckan har verkligen stått i hackspettarnas tecken. Vi gjorde också en del andra roliga obsar på udden: alfågeln var tillbaka, tallbit hördes, och några sälar låg på stenarna vid udden. Totalt ringmärkte vi 36 fåglar av 7 arter. Kl. 12 stängde vi näten och sen blev det lunch och vila. Då fick vi oväntat besök av Peter Lindmark som hade gått från Nordudden och sett en taigasångare under vägen. Den tar vi i näten i morgon! Efter en kopp kaffe var det dags för bastubad och skådning i hamnen och i tallskogen. Vi såg bl. a. havsörn och långfotad röksvamp. Solen tittade fram sent på eftermiddagen och en fantastiskt vacker solnedgång fick avsluta denna dag. Vi åt middag och gjorde administrationen och nu ska vi snart drömma sött om stora flockar taigasångare i våra nät.

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-10-12, 19:01

Lördagen den 12 oktober 2019

Först var det kallt och mörkt. Sen bara kallt. Sen kom det snö. Och lite sol. Sen blev det ännu kallare...Men det kom också några fåglar som vi fick märka, åtta domherrar, två taltrastar (en var enbent!), en vardera av tretåig hackspett, rödhake och dubbeltrast. Obsarna var nog roligast idag; två tretåiga hackspettar, vitryggig hackspett, gråspett (hona), större hackspett, två dvärgbeckasiner, två havsörnar och två stenfalkar bland många andra sevärdheter på udden, i skogen, i hamnen, på Pauhu och Östra stadion. Det var ett fruset gäng som gick hem i snöblandat regn för lunch och en stunds vila. I morse åkte bryggan iväg på havet för vinterförvaring så nu är snart hela ön klar för vintervila. Men vi jobbar oförtrutet vidare. Marieke och Mats gav sig iväg åt olika väderstreck för fler obsar. Förutom älgar, bl a sju orrar (tyder på återhämtning av populationen), storskrake, kungsfåglar, trädkrypare och sidensvansar. Påfallande lite större hackspettar i farten, däremot många domherrar och trastar. Nu är det hela 1,8 grader ute så vi drömmer om glögg, julgranar och pepparkakor. Hakuna matata!
//Fyra frusna blåstjärtarInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-11, 18:29

Fredagen den 11 oktober 2019

Dagen kan sammanfattas av ett ord: regn. Prognosen inför idag stämde: när vi vaknade regnade det mycket och det fortsatte regna hela förmiddagen. Därför blev det sovmorgon och vi sysselsatte oss inomhus på förmiddagen. Det blev inventering av batterier och andra nödvändigheter, läsning och en liten skådningstur i hamnen som dock inte gav så mycket. Men efter lunch såg det ut att bli uppehåll och därför gav vi oss ut på olika turer på ön. Vi gick bl.a. till Östra stadion, Östviken, Pauhu och Ruutti. Det resulterade i en del roliga obsar: bl.a. orrar, trastar, stjärtänder och en stenfalk. Och äntligen fick vi se en alfågel! Det har vi väntat på sen vi kom till ön. Och gråspetten var kvar på ringmärkningsudden. Tillbaka i stugan var det dags att värma upp och torka lite, vilket var välbehövligt. Det hade börjat duggregna igen senare på eftermiddagen. Det blev en god middag och sen var det dags för administration. I morgon blir det inget regn enligt prognosen, så det hoppas vi på. Det ska dock bli kallt så vi ska ta fram mössan och långkalsongerna. Just nu blåser det kallt, men det regnar inte längre. Vi satsar på att ringmärka gråspetten i morgon. Nu säger vi god natt!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2019-10-10, 19:14

Torsdagen den 10 oktober 2019

När vi tågade ner till ringmärkningsudden i morse var det riktigt skönt ute. Vindstilla och 2°C. Vi kunde öppna alla nät, både ordinarie- och alternativnäten. Sen kom solen upp och då blev det riktigt behagligt på ringmärkningsudden, till skillnad från igår. Det uppskattades av de fyra trogna ringmärkarna. Och fåglarna verkade uppskatta vädret också. Vi hade en ganska stadig ström av fåglar i näten som resulterade i totalt 28 fåglar av 7 arter. Först fick vi en flock på 8 grönsiskor i ett av näten. Sen bestämde sig ett gäng ängspiplärkor att få sig en ring, och nästan samtidigt fick vi även ett lass blåmesar i ett annat nät. Dessutom några talgoxar, domherrar och sävsparvar. Gråspetten höll fortfarande till på ringmärkningsudden, den både hördes och sågs. Tänk om den flyger in i något av våra nät! Vi obsade även bl.a. mindre hackspett, svärtor, knipor, sångsvanar, kustsnäppa, kärrsnäppor, dvärgbeckasin och järnsparvar. Som avslutning på ringmärkningen fick vi en kontroll av en gulsparv som ringmärktes av Rolf Lahti den 24 juli 2017. Sen var det dags att gå tillbaka till stugan och äta lunch och vila lite. En ringmärkt talgoxe lyckades flyga in i köksfönstret och fick hämta sig en stund på spången utanför. Den ringmärktes av Gunborg Stenvall den 18 september. Så kan man också kontrollera ringmärkta fåglar… På eftermiddagen kom det utlovade regnet så det blev administration och bastubad. Lite skådning i hamnen resulterade i knipor, gråtrut, vikare och en blöt skådare. Efter middagen var det så småningom dags att lägga sig tillsammans med snöblandat regn. Det ser ut att regna i morgon också, men vi hoppas på det bästa!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-09, 18:22

Onsdagen den 9 oktober 2019

Små, förvirrade snöflingor mötte oss när vi i mörkret tog oss ner till udden. Kallt! Vi fick sitta i tre timmar utan några fåglar i näten. Men en tallbit satt bredvid (!) näthissen, en vitrygg studsade in i hissen och flög sin kos, sen hade vi också obs på gråspett. Inte så tokigt med tanke på vädret som så småningom övergick i duggregn. Vi tillbringade tiden med att sätta upp två rörliga nät till höger om hednätet. Efter kl nio kom då äntligen stjärtmesarna. Hela 40 stycken fick ring, tillsammans med en gransångare, fyra talgoxar, en blåmes och en domherre. Vi lyckades sålunda hålla värmen uppe ända till stängningsdags. Och då fick inte alla stjärtmesar ring, det finns kvar några till morgondagen. Det hann bli ganska blött, både i håret och på spängerna, innan vi var tillbaka i byn. Efter välbehövlig lunch blev det en stunds vila och en varm brasa i kaminen. Tydligen frös även en liten talgoxe som smet in genom ett fönster. Det besöket slutade lyckligt med en trött fågel som tog igen sig på bron en stund innan den flög iväg. Marieke vågade sig ut i regnet och skådade i hamnen – sångsvan, knipor, gräsänder och gråtrut samt en fin solnedgång. Hittills kan vi summera fem olika hackspettar; större, mindre, tretåig, vitryggig och gråspett på 48 timmar. Eftersom vi behöver vår skönhetssömn blir det en tidig kväll med ytterligare en värmande brasa i stugan.
/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-08, 18:57

Tisdagen den 8 oktober 2019

När vi vaknade i morse så visade det sig att prognosen för idag inte riktigt stämde. Det blåste mycket från SO, för mycket för att vi skulle kunna öppna några nät. Dessutom så regnade det. Därför fick vi sovmorgon. Efter den sedvanliga grötfrukosten gav vi oss av på olika turer till hamnen, Västra stadion, Östra stadion och allt där emellan. Det blev en hel del roliga obsar: havsörn, duvhök, ett stort antal orrar, många trastar, sidensvansar, kungsfåglar (äntligen), större hackspett (äntligen) och mycket mer. Och Marieke fick sig ytterligare ett livskryss: tallbit! Stjärtmesarna fortsatte att lura Mats, men däremot så hittade han flera intressanta lavar och svampar, bl.a. talltuvskivling och mönjeskål. Under tiden så städade Ulf hela stugan. Vi samlades igen i vår rena stuga för lunch och efter lite vila så bestämde vi oss för att inte ge upp hoppet för ringmärkning och taigasång. Vi öppnade några nät nere på ringmärkningsudden och våra ansträngningar var inte helt förgäves: vi fick två talgoxar och en rödhake i näten, samt en kontroll av en gärdsmyg. Dessutom så hörde vi både mindre hackspett och tretåig hackspett och som grädden på tårtan fick Mats äntligen se sina eftertraktade stjärtmesar. Tillbaka i stugan var det dags för middag och administration. I morgon utlovas en del regn, men om prognosen stämmer ska det inte regna förrän på eftermiddagen. Vi satsar på att få stjärtmesar i näten i morgon!

/StängningsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-10-07, 18:55

Måndagen den 7 oktober 2019

Det var kyligt och mörkt när vi gick ner till ringmärkarudden i morse. Vi öppnade alla nät och bjöds på en vacker soluppgång över havet. Ganska fort fick vi vår första fågel för dagen: en gråsiska. Sedan var det rätt lugnt i näten, förutom ett gäng på 12 ilskna talgoxar som verkade ännu argare än vanligt. De vet exakt var på frusna fingrar de ska hacka för att det ska göra extra mycket ont. Vi hoppades på flera mesarter i näten, särskilt eftersom de första stjärtmesarna obsades igår, men den drömmen får vi spara till i morgon. En pilgrimsfalk satt och spanade på en sten i havet och en del trastar (dubbel-, tal- och björk-) flög runt på udden, men annars var det relativt tyst. Det blev en del tomma nätrundor. Men då upplivades vi av tre hackspettarter: först så hörde vi en mindre hackspett på udden, förmodligen samma individ som vi hörde igår. Det var kul. Sedan såg Mats en tretåig hackspett som sedan Marieke lyckades fota. Det var ännu roligare. Men då kom dagens pulshöjare: den vitryggiga hackspetten som ringmärktes för drygt en vecka sen bestämde sig för ett återbesök i näten! Mats hittade den i nät 10 och då blev det genast action på plats. Vi dokumenterade, fotade och beundrade den utförligt. Vilket häftigt fynd! Det blev ett livskryss för Marieke. Dagen var mer än räddad! Efter lunchen blev det en stunds vila och lite skådning i hamnen och längs med stranden. Vi obsade bl. a. en havsörn, stora flockar knipor, sångsvanar, stjärtänder, en snösparv och en gråsäl. Det var också dags för ett bastubad. Rena och nöjda åt vi middag och gjorde administrationen. Vi kommer säkert att drömma om hackspettar i natt...

Ulf Öhman m.fl.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-10-06, 18:25

Söndagen den 6 oktober 2019

En härlig dag för ringmärkning! Tyckte vi, inte fåglarna. 5 m/s från NV och 5,5 grader varmt. Alla nät uppe och endast 15 fåglar på hela dagen. Mest talgoxar, men även en blåhake och en dubbeltrast förgyllde vår annars stillsamma tillvaro på ringmärkarudden. En mindre hackspett hördes, många trastar i omlopp, sångsvanar och några bläs- och gräsänder obsades. Från byn hördes röster och det var Kim som hade en grupp på besök, hans sista tur för året. Han gav oss fem rökta sikar som smakade förträffligt på en hårdbrödsmörgås. Efter en stunds vila gav sig Marieke och Mats ut på olika upptäcktsfärder. Marieke obsade bl a stjärtmesar, trädkrypare och orre. Mats hittade flera intressanta svampar och sju älgar. Vinden har nu vridit lite mot norr och imorgon väntar vi nordostlig vind. Nu är vi återigen redo för rariteter från öst. Varken vinden eller graderna verkar kunna stoppa oss imorgon!

Inger, Ulf, Marieke och MatsInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-10-05, 18:10

Lördagen den 5 oktober 2019

Kära dagbok,

Idag var det personalbyte. På förmiddagen kom Rune för att hämta Alan och Elin som åkte hem. De avlöstes av Mats och Marieke samt Ulf som är tillbaka på ön efter läkarbesök. Nu är stängningsgänget på plats och laddade inför säsongens sista två veckor på ön! Det blev ingen ringmärkning på morgonen eftersom det blåste för mycket, men efter att nykomlingarna hade installerat sig och ätit lunch så öppnade vi några nät och spelade lite taigalock i några timmar. Resultaten var bättre än vi trodde det skulle bli: 10 fåglar av 5 arter, däribland gärdsmyg, rödhake, flera blåmesar och talgoxar samt tre grönsiskor, vilket gladde oss. Taigasångarna fortsätter dock att lura oss och vill inte bli lockade. Det var en hel del fåglar i rörelse: trastar i fem varianter, sidensvansar, sångsvanar, gulsparv, en pilgrimsfalk, en fjällvråk, grön- och gråsiskor, och ute vid Pauhu en stor flock på minst 100 knipor som låg på havet. Vi är riktigt optimistiska inför morgondagens fångst. Det kommer dock bli långkalsonger och en varm tröja i morgon eftersom det är riktigt kallt på ringmärkarudden. Det blåser kallt från norr, vilket är tur för oss eftersom näten för det mesta ligger i lä. Efter en god middag blev det läsning och vila samt drömmar om morgondagens fångstsiffror.

Inger, Ulf, Mats och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2019-10-04, 18:39

Fredagen den 4 oktober 2019

En kall dag. Inte ens fågelfångsten lyckades hålla oss varma. Men sex domherrar, fyra talgoxar, en blåmes och tre kontroller är ju ingen pulshöjare precis. Vi höll oss varma med trevliga diskussioner om allt mellan syfilis, malaria och lobotomi…. Vinden ökade vid 11-tiden så vi stängde näten lite tidigare. Fortfarande många trastar och mesar och idag även domherrar. De brukar ju inte vinna ”ringligan” precis. Talgoxarna har det trevligt på vårt tak, förmodligen hittar de något att äta i hängrännorna och även i gräset runt stugan. Elin tog sin vanliga tur upp till nordudden med omväg via skogen där hon bl a träffade fem sångsvanar och två orrar. Efter denna kalla dag kändes det skönt med en bastu innan middagen. Hela heden var full med dubbel- och björktrast och i buskarna smyger älgar omkring, med betoning på smyger. Men de är inte närgångna utan sticker iväg om vi kommer för nära. Vi läser och löser korsord och hoppas på varmare väder.

Inger, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2019-10-03, 18:32

Torsdagen den 3 oktober 2019

Fortfarande blåsigt men efter en stunds avvaktande på morgonen gick vi ner till udden och drog upp några nät. Talgoxar och blåmesar kom direkt och efter en stund även en rödhake och en talltita. Totalt blev det 20 fåglar. Inte så tokigt efter flera dagar utan ringmärkning. Vinden ligger på från NO och det var bara 1,7 grader när vi steg upp. Spängerna är snorhala. Ulf, som har ett läkarbesök att passa imorgon, fick lift med Kim till fastlandet. Vi andra tog det lugnt i stugan. Elin gick sin dagliga promenad och stötte bl a fyra orrar. Fortfarande många trastar och sidensvansar i omlopp och i morse flög en flock gråsiskor förbi stugan. Vädret ser ut att hålla i sig till imorgon så vi laddar för en ny märkdag.

Inger, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2019-10-02, 18:18

Onsdagen den 2 oktober 2019

I natt befarade vi att taket skulle blåsa bort, eller någon annan oumbärlig del som vi har svårt att klara oss utan. Men icke, här sitter vi nu i stugan, efter en dag innehållande mest blåst förstås, men också massor av fågel och en hel del solglimtar. Efter frukosten gick Inger och Elin ner till udden för att titta till näten och fixa lite kring hissen som har en tendens att haka upp sig. Det blev lite CRC och några ”specialknutar”. Det var knappt att det gick att hålla sig på spången på sina ställen. Men icke förty, vi kunde ge oss ut på spridda promenader, framförallt på öns västra sida. Havsörnen födosökte i hamnen och i skogen stötte både Alan och Elin på orre. Bitvis sken solen och det blev en härlig höstdag, men med vind från NO ganska kylig. Elin gick ända upp på nordudden i det friska vädret. Många fåglar i rörelse; björk- och dubbeltrast, sidensvansar och mesar. Därför lägger vi nu upp strategin för morgondagen – en blåsig tidig morgon men en vind som lättar allt eftersom, så några nät kan vi nog få upp. Vi laddar för torsdag, långkalsonger och sedan ärtsoppa.

Inger, Ulf, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2019-10-01, 18:19

Tisdagen den 1 oktober 2019

Ytterligare en dag har passerat i våra liv. På Haparanda Sandskär, vinden 12 m/s, regn och ingen märkning. Gårdagens gäster gav sig av vid åtta-tiden på ett stormigt hav. Sen var vi mol allena. All märkning var utesluten så det blev en del promenader mellan regnskurarna. Vi badade bastu på eftermiddagen men det var svårt att få vatten i hinkarna p g a blåsten. Havsörnen siktades, en hel del sidensvansar och talgoxar. Läsning, korsordslösning, friidrottsmästerskap, mat och vila. Det fanns inte så mycket mer att sysselsätta sig med. Imorgon ska det blåsa ännu mer och händer inget exceptionellt har vi ännu mindre att skriva om då. Nåväl ljusare tider stundar i slutet av veckan om man får tro väderprognosen.

Inger, Ulf, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2019-09-30, 19:01

Måndagen den 30 september 2019

”Hej sa Petronella ifrån plaske by. Det är tid att fälla upp sitt paraply”. Tur att vi inte gjorde det för i så fall hade vi blåst all världens väg idag. Regn och kraftig blåst hela natten och morgonen. Det var bara att vänta. Vi åt en tidig lunch och gav oss iväg ut på udden i duggregnet med hopp om uppehåll eftersom vinden avtagit kraftigt. Efter en stunds väntan kunde vi dra upp några nät och spela lite taigasång. Ingen större lycka tyvärr, vi fångade en redan ringmärkt järnsparv efter två timmar. Nu när mörkret fallit har det ”stora eventet” tagit sin början och ett 40-tal gäster har invaderat byn. Det lär väl bli en livlig natt men vi låser dörren och lägger oss tidigt även om väderutsikterna för morgondagen ser minst sagt dystra ut. ”Segla hela natten intill ljusan dag. Är du rädd för vatten? Det är inte jag.”

Inger, Ulf, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2019-09-29, 19:07

Söndagen den 29 september 2019

Utfärden blev den guppigaste hittills, 8 m/s och ett vågigt hav. Inger, Ulf, Alan och Elin bytte av Lena, Mona och Markku i det blåsiga vädret med regnet hängande i luften. Vi hann bara packa in och äta lunch innan regnet startade. Ordentligt. Elin var den enda som trotsade regnet och gav sig av på promenad. Många mesar och björktrastar flög runt i byn annars var det tämligen lugnt. Inte mycket mer att rapportera idag, regn har utlovats till morgondagen men vi hoppas prognosen är felaktig.

Inger, Ulf, Alan och ElinInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2019-09-28, 22:25

Lördagen den 28 september 2019

Inget ont som inte har något gott med sig! P.g.a den hårda vinden blev vår tänkta hemresa inställd och tack vare detta stängde vi inte näten tidigare som egentligen var tanken. Vid 10-tiden upptäckte Markku och Mona en hackspett som fastnat längst ner i näthissen. Rött huvud och såg inte näbben ovanligt lång ut??…. det osannolika var ett faktum. Där satt en Vitryggig hackspett! Stationens första. Efter att vi med stängd boddörr försett hacken med ring, och försökte samla oss för att återgå till det ”vardagliga” satt snart drygt 20 talgoxar i A1. I går hade vi blåmesens dag vad gäller antal och idag blev det talgoxens dag av samma orsak, eller kanske ska vi kalla den för Vitryggens dag :-)
Nu väntar vi på att vinden skall lägga sig så att morgondagens resplaner går i lås… men än viner det runt knuten.

Lena, Markku & Mona        Nästa 20 »