LISTOR

Uppdaterad 2017-08-23

OBS! Dessa listor är numera rätt inaktuella. Mycket finns i Artportalen, men uppgiften tidigare än 2002 saknas där i princip. Så dessa listor får ligga kvar här på hemsidan tills vi bestämt hur vi ska göra med dom.

Här kommer du att hitta du diverse nyttiga eller roliga listor.

En del av listorna är i PDF-format, vilket innebär att du måste ha programmet Acrobat Reader i din dator. (Detta program har du nog redan, även om du inte vet om det.)
Fördelen med PDF-format är att sidorna är enkla att skriva ut på den egna skrivaren hemma. Om du inte har programmet kan du hämta hem det gratis om du klickar på logotypen längst ned på denna sida.

Vill du vara med på X-listan eller primärlistan? Ladda då hem denna kryssmall i excel-format. När ni klickar på den får ni en fråga "öppna eller spara". Välj "spara". Fyll sedan i era kryss (med stora X). Skriv in ert namn i stället för N.N och maila filen till jojlulea@gmail.com .


X-listan BD län

Vill du veta vad andra skådare sett så bör du kolla in "X-listan". Listan upptar de arter som kryssats här i Norrbottens län.
Även om listan lätt uppfattas som ett "tävlingsresultat" så är det inte riktigt så. Använd listan för att se om din vän missat någon art som du kan tipsa denne om.
Här finns Regler för Norrbottenslistan.

Primärlistan BD län
För att en art skall få räknas på primärlistan skall observatören själv ha varit med vid fyndtillfället samt artbestämt fågeln.
(Det finns alltså inget krav på att man ska vara upptäckare. Det räcker om man är i omedelbar närhet till upptäckaren, förslagsvis på hörbart avstånd om man ropar. Om man är flera hundra meter från upptäckaren och man måste larmas med telefon gäller inte krysset.)
Sällsynta och lokala häckfåglar får endast räknas om observatören själv hittar fågeln utan hjälp av detaljerade lokalbeskrivningar samt att den observerade individen inte är ett känt exemplar.
Fåglar som upptäcks i samband med fångst får inte räknas.
Endast fåglar som uppträder i ett naturligt tillstånd får räknas.
Får endast omfatta arter eller individer som bedömts som tillhörande kategori A av SOFs raritetskommitté (Rk), dvs ej arter som t ex tamduva, kanadagås, fasan, etc.
Vid tveksamhet skall alltid försiktighetsprincipen användas, dvs det är överraskningsmomentet som är den viktiga hörnpelaren i Primärlistan.

Tomt-X
En annan rolig lista är "tomtkrysslistan" . Bengt Stridh har startat klubben "Klubb Tomt 100". Alla som sett minst 100 arter från egna tomten kan vara med.
Här kan du läsa mer om reglerna för klubben och även uppdatera dina kryss på Artportalen.